Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A jak byste si to představoval? Měla by média reálný socialismus povinně chválit, protože to byla pohoda, jen nebyly banány a pomeranče?

0 0
možnosti
Foto

Připomínky kolektivistů nesou jedno poselství a to, že soukromý majetek a svoboda podnikání vedou k nějakým nepěkným věcem, které se pak dějí chudým lidem.

Tyto myšlenky vyplývají z neznalosti ekonomiky a jednání lidí.

1 0
možnosti
Foto

R40o22m82a85n 34K70o72z12e34l

16. 3. 2021 23:41

Rád prozkoumávám staré opuštěné budovy a říkám si, proč se všude říká, že soukromník hospodaří lépe než stát a musím se tomu zasmát, protože v těch budovách naopak před rokem 1989 tepal život a po revoluci to šlo nějak z kopce.

0 0
možnosti
AT

Prázdná nevyužívaná budova je opravdu nezvratný důkaz, že stát hospodaří lépe ... Prostě nemá momentálně využití, nebo je její provoz neekonomický. nechte na tom soukromníkovi, co se svým majetkem udělá.

Já zase vzpomínám na budovy, kde dle vašeho vyjádření "tepal život" ale byly špinavé zvenku i zevnitř, neudržované, stroje ještě z první republiky, na kterých co hodinu vyšíval údržbář.

4 0
možnosti
Foto

Já si svou půlku života prostě vzít ani zhnusit nenechám, i když jsem ho žil v "děsné" totalitě, jak povinně tvrdí média, která samozřejmě v oněch zlých dobách totéž tvrdila o kapitalismu. Stálé oblbování trvá.

0 0
možnosti
AT

Nikdo vám váš krásný život nebere. Zrovna tak si ho nenechám vzít já, který jsem za socialismu prožil krásné dětství. Ale pořád jsem schopný se na negativa tohoto systému podívat kritickým pohledem a uvědomit si, co bylo špatně proti samotné lidské přirozenosti. Až pochopíte, že po vás nikdo nechce sebemrskačství,uleví se vám.

3 0
možnosti
VF

V době reálného socialismu se ptal Franta, kdy u nás bude komunismus. Odpověď - až budeme říkat zlatý socialismus.

Takže Vy, pane Lněničko, máte dnes komunismus.:-)

2 0
možnosti
AT

Pokud máte pocit, že žijete úplně stejně jako za socialismu, tak vás upřímně lituji. A musím konstatovat, že pro vás bylo převratu škoda. Naštěstí takových lidí, jako vy, neznám mnoho.

3 1
možnosti
Foto

Já jich znám dost.

0 0
možnosti
AT

"... Není dne, kdy bych se znovu a znovu nedozvídal o hrůzách socialismu ... " můžete prosím své tvrzení doložit? Pokud tedy nečtete pořád dokola ten samý článek.

2 1
možnosti
LH

Antonín Tichera

Ono není potřeba číst stále jeden článek, ale trochu číst internet.Ať už to jsou různí blogeři, kteří nám říkají jak jsme se tenkrát měli špatně a nebo různé články jinde (mám nastavený SEZNAM a dole vyjíždějí různé články typu TAKHLE VYPADALA ŘEZNICTVÍ ZA SOCIALISMU a k tomu různé fotky, ale že ty fotky jsou kamufláž, to už neuvádějí.Ať už to jsou fotky z padesátých let (ano, tenkrát nebylo tolik masa, jenže to bylo po válce) a nebo fotky podvržené z SSSR (na pultě váha, která u nás nikdy nebyla...pracoval jsem ve fabrice kde se vyráběly váhy a tak tam byly váhy od založení z první republiky, KAMOR, po váhy z let socialismu TONAVA, TRANSPORTA.)A tento snímek s typicky ruskými váhami se objevil na kolika různých sevrech pomlouvající socialismus.

Zrovna tak v rubrice AUTA, SE PSALO, ŽE AUTA BYLY POUZE PRO VYVOLENÉ a dělníci na ně nedosáhli.

Opět blud..to bylo možná v padesátých letech, otec (jako dělník na tři směny ve fabrice) kupoval auto v r.1966 Š1000MB (ano, čekal na něj 4 roky) a další auto Š120 v r.1985 a čekal už jen rok a něco.Já kupoval auto Š120 v r.1986 a také čekal něco přes rok.A to jsem byl též dělník na tři směny ve fabrice.

Nebo bludy na jiných servrech co jsme všechno MUSELI A NESMĚLI, ale už nikdo nezohlednil to, že TO BYLO JEN NĚKDE (jiné to bylo na vesnici a jiné ve městě).

A takovýchto článků, které popisují hrůzy socialismu je na netu NEURÉKOM (jestli víte co to znamená).

2 0
možnosti
Foto

K87a52r33e77l 88C39a31c27h

16. 3. 2021 13:34

Za prvé - každý politický režim se dá přežít. I ten, co je dnes. V dětském věku jsem prožil padesátá léta, nejhezčí věk jsem prožil v šedesátých, zakládání rodiny v sedmdesátých, v divokých devadesátkách jsem byl na pomyslném vrcholu své profesní dráhy a na konci prvního desetiletí nového století jsem šel do důchodu. Srovnávat tedy mohu. Je to dnes samozřejmě lepší, ale zdaleka ne všechno. Vždy je něco za něco. Ale návrat k poměrům před r. 1989 bych nechtěl. Právě proto mě znepokojují tendence, které tentokrát přicházejí ze západu a připomínají nějakou novou obdobu toho, čeho jsme se jednou zbavili. Nepoučili jsme se.

3 0
možnosti
VR

Měl jste kliku, že se Vaší rodiny nic v těch zlatých časech nedotklo, nikdo nebyl ve vězení a nic mu nesebrali ani ho nevystěhovali z rodného domu, mohl chodit na libovolnou školu, jezdit za hranice všedních dnů kdy se mu zachtělo, bytů habaděj (stačilo si vybrat), dokonalá lékařská péče pro každého atd. Zkrátka ráj na zemi - ostatně dnešní Rusko není až tak daleko (o Číně či severní Koreji nemluvím), proč tam ctitelé socíku neodejdou. Nikdo by jim nebránil a ani je nestřílel na hranicích - což vaši hrdinní pohraničníci dokázali ještě na sklonku osmdesátých let! Tož tak - vyberte si. Mně a mé rodině tento Váš požehnaný režim ukradl čtyřicet let života.

4 1
možnosti
LH

Vladimír Rogl

Víte, on v každé zemi je jiný socialismus a tak nevím proč by tam ti lidé měli odcházet, protože se jim třeba líbil ten náš.

Už tenkrát to tak bylo.

V SSSR měli ženy na MDŽ volno, Jugoslávie měla svůj socialismus, protože se Tito nechtěl podřídit Stalinovi a ten ho do konce života nazýval "krvavým psem".

My jsme sice měli málo masa v obchodech, ale za to jsme na auto čekali jen 4 roky (v osmdesátých letech už méně).V NDR měli více masa,více zbožího v krámech, na auto se čekalo 10 let, ale ženy tam měly každý měsíc 1 den placeného volna na domácí práce.Polsko mělo zase soukromé zemědělce a soukromé malé krámy.A Poláci měli od začátku osmdesátých let Solidaritu (mimochodem...Wałęsa, původním povoláním elektrikář v gdaňské loděnici, v poslední době soustavně kritizuje nynější fungování kapitalismu, který nebere ohled na zájmy obyčejných lidí. Přiznal také, že udělal chybu, když se po pádu komunismu v Polsku vydal kapitalistickou cestou).

Nejhorší socialismus měli Maďaři, Bulhaři a Rumuni.

4 0
možnosti
LH

Také mně nejvíce rozčiluje, že pomlouvači socialismu nepíší objektivně a nejvíce se vytahují padesátá léta.Nepopírám, tenkát to bylo horší, ale jiný socialsimus byl v padesátých letech a jiný v osmdesátých.To co jsme si dovolili jako dělníci říkat v osmdesátých letech, tak za to bychom v padesátých letech dostali doživotí.Zrovna tak jiný socialismus byl ve městech a jiný na vesnicích.

V padesátých letech se chodilo za trest do dolů, od šedesátých let už dobrovolně, protože tam byly největší výdělky.Když se zdražovalo pročpak Husák a Štrougal jezdili na ostravsko uklidňovat horníky?No protože se jich báli, protože republika byla zaměřená na výrobu oceli a k tomu potřebovali uhlí.A jakmile by horníci stávkovali, tak by republika klekla.

Jenže o tomhle se už nikde nepíše.Zrovna tak se nepíše o tom, že nikdo neperzekuoval horníky, hutníky, traktoristy, dojičky, zkrátka lidi co makali na tři směny ve fabrikách za jejich názory.

Bydlím na vesnici a byl jsem u králíkářů, hasičů, pejskařů...co tam se nanadávalo na komunisty a NIKDY NIKOHO NEPERZEKUOVALI.Zrovna tak v hospodě jak traktoristi nadávali a také nebyli nějak trestáni.

Na vesnici nás nikdo neperzekuoval jestli jsme byli v průvodu (tam průvody nechodily) a jestli má někdo vlaječky v oknech.

Nebylo maso...ano, ve městech.K nám na vesnici dojížděl pojízdný řezník a měl všechno, respektive kdo chtěl něco víc než měl v autě, tak se to objednalo a příští týden dovezl.To jsme respektovali, protože pojízdná prodejna nemohla mít celý sortiment když ještě zajížděla do dalších tří vesnic.

A tak bych mohl napsat desítky příkladů jak se lišil socialismus v jednotlivých desetiletích a různých částech republiky.

A tohleto bych chtěl od pomlouvačů socialismu aby psali a necpali mladým do hlavy pouze padesátá léta.

Nepopírám, bylo nedostatkové zboží, stály se fronty, ale za to nám výrobky vydržely 20 a více let.

4 5
možnosti
LB

Tak někteří si chválili i protektorát, pane Hnyku... :-)

3 3
možnosti
  • Počet článků 393
  • Celková karma 29,11
  • Průměrná čtenost 1019x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik