Otázka pro ředitelku Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Danu Drábovou

Nebylo mi jasné jak bude fungovat jaderná elektrárna Dukovany v souvislosti s dostavbou jejího pátého bloku. Pro odpověď na tuto otázku jsem se obrátil na osobu přímo povolanou, na paní Drábovou.  

Vážená paní Drábová,

rád bych Vám položil otázku ohledně dostavby jaderné elektrárny Dukovany: „Není nebezpečné roubovat na sovětskou technologii, na technologie odlišné?“

Jako laik se domnívám, že, ať již v tendru zvítězí francouzská společnost EdF, americký Westinghouse, nebo jihokorejská společnost KHNP, tak spojením různých technologií mohou vzniknout problémy.

Osobně se mi zdá, že jsou sledovány spíš zájmy politické, než zájmy bezpečnosti jaderné elektrárny.

S úctou děkuji za odpověď.

K mému překvapení jsem dostal od paní Drábové odpověď:

Vážený pane Lněničko,

při stavbě pátého bloku v Dukovanech se rozhodně nebudou "roubovat" nové technologie na stávající. Půjde o novou elektrárnu, která bude se stávajícími bloky sdílet nanejvýš vyvedení výkonu do přenosové soustavy, na stávajících blocích nijak technologicky závislá nebude.

S pozdravem a přáním pevného zdraví

Dana Drábová

 

Za odpověď jsem poděkoval, zeptal jsem se, zda můžu odpověď uveřejnit na blogu, také jsem vysvětlil, jak jsem ke své otázce dospěl:

Vážená paní Drábová,
velmi Vám děkuji, za rychlou, jasnou a stručnou odpověď. Mám ještě jeden dotaz: „Mohu Vaši odpověď s uveřejnit na svém blogu?“
Hádal jsem, že ohledně dostavby Dukovan při použití odlišné technologie, může být řešením nová nezávislá jaderná elektrárna, která se stávajícími bloky nemá, „krom vyvedení výkonu do přenosové soustavy“, nic společného“.
Mé pochybnosti o bezpečnosti projektu dostavby Dukovan vznikly při poslechu rozhlasového pořadu „Jak to vidí,“ jehož hostem byl Ivan Hofman, jehož si vážím, ale právě on, svým výrokem o nebezpečí „roubování“ jiných technologií na tu ruskou, mi dal podnět ke shora uvedené otázce.
Také média celou věc znejasňují: co se vlastně pod slovem dostavba nového bloku skrývá? I když mluvíme česky, přesto si nerozumíme, někdy si domýšlíme i to, co vůbec nebylo řečeno; pod slovem dostavba si můžeme představit například dostavbu domu nebo dostavbu katedrály sv. Víta, zcela již pak pomineme slovo „nový“.
K nedorozumění i neporozuměním nedochází jen při stavbě jaderné elektrárny, ale i v běžném životě, ale při realizaci tak náročné stavby může být smrtelně nebezpečné.

S úctou Jan Lněnička

 

Srdečně Vás zdravím,

odpověď klidně zveřejněte, mohlo by to snad (aspoň některým) čtenářům trochu pomoci v boji se zmatením slov.

Všechno dobré

Dana Drábová

 

Na politické okolnosti kolem společnosti ROSATOM jsem se již dál neptal, svůj názor paní Drábová uvedla například již v pořadu Rozstřel 27. dubna 2021:„Já jsem se netajila tím, že nepovažuji Rosatom za dobrého partnera pro stavbu jaderné elektrárny v České republice. A to vzhledem k tomu, že je to státní korporace přímo řízená Kremlem. Takže to (vyřazení ze hry o výstavbu Dukovan) považuji za správné.“

Do budoucna se budeme muset smířit s energetickým mixem. Osobně jsem toho názoru, že chceme-li zachovat udržitelné životní prostředí i životní standard, je jaderná energetika pro nás důležitá, alternativní zdroje bohužel nestačí.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/dana-drabova-rozstrel-dukovany-jaderna-elektrarna-cernobyl-vrbetice.A210426_125125_domaci_vov

Autor: Jan Lněnička | pondělí 9.8.2021 13:12 | karma článku: 20,55 | přečteno: 731x