Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dovolil bych si připomenout, že je rozdíl mezi pomníčky padlých vojáků a superpomníky těch, kdo je na smrt poslali.

6 0
možnosti
Foto

Je tu hodně bořičů. Zapomínají, že pomníky nemusí být jen oslavou činů či epochy. Mohou sloužit jakp varování či připomenutí hrůz, které měly původně oslavovat. Stát dodnes na Letné Stalinův pomník, nikdo by ho už nevnímal jako poctu Stalinovi. Byla by to připomínka servilnosti, s jakou jsme poklonkovali tehdy Kremlu a varováním pro všechny, kteří by chtěli podobně otrocky poklonkovat jiným.

0 0
možnosti
Foto

O stavbě tohoto pomníku mi vyprávěl architekt - sochař akademik, který byl pověřen dohledem nad stavbou. Už tehdy stáli nedaleko dva sovětští "experti" a z jejich výrazu bylo patrné, že se jim to nelíbí. Protože věděli, že kult osobnosti záhy padne.

Pan Bicera má jistě fotku, jak na stavbě monumentu pracuje jako brigádník. A oni mu to pak zbourali!

Leč naštěstí - byl pomník časem nahrazen jinou monumentální postavou našich dějin - současnou -

http://www.nebakov.cz/vtipy/letna.jpg

Přitom, jak správně píšete, tam pomník mohli nechat, jen chtělo vyměnit hlavu.

2 0
možnosti
MP

Pomníky jsou zvláštní věc (za mě jsou zbytečné, ale je to jen můj názor). Na první pohled trochu paradoxní situace je na pražském Klárově, kde je doslova pár metrů od sebe drobný pomníček (tuším poručíka) Černova, který byl velitelem legendárního tanku 23, který měl vjet v květnu 45 jako první do Prahy a paní Charouzkové, kterou roku 1968 zastřelili sovětští (možná ruští, kdo ví) vojáci. Pana Charouzka, konstruktéra v Mikrotechně, jsem dobře znal a velmi jsem si ho vážil - to jen na okraj. Jelikož jsme všichni projevem téhož Vědomí, nevidím v té koexistenci obou pomníčků nic špatného.

6 0
možnosti
Foto

Ano. Neznámý vojín v písni Karla Kryla vysvětluje tu zbytečnost až opovržení pomníky. Já jimi neopovrhuji, naopak. Ale mě nikdo zbytečně neusmrtil jako toho vojína. Jen každoročně položím kytičku, smutná jsem jen chviličku a hned žiju normálně dál. To k Vaší první větě. Nejvíce souzním s Vaší poslední větou.

3 0
možnosti
Foto

Já jsem ted trochu v šoku, pane Lněničko, z té zprávy p. Červenky. U něho dlouho vím, že ve vyhledávání, případně v hlášeních je zběhlý, ale toto je síla.

Ale možná jsem to jen špatně pochopila, nechci nikomu křivdit, že si vede složky a zkopírované příspěvky kohokoliv. Snad mi to pan Červenka vysvětlí, nerozumím tomu možná správně.

2 0
možnosti
Foto

Hanba žízní po úctě. Viktor Hugo

6 2
možnosti

Pletete si památníky s hroby. Proti hrobům nikdo nic nemá, koneckonců i Česká republika má v Rusku hroby legionářů a ráda by je tam zachovala (i když Rusové se o ně údajně nijak extra nestarají). Památníky a sochy jsou ale něco jiného - ty mají oslavovat osvobození, které v konečném důsledku žádným osvobozením nebylo. Proto je zcela v pořádku, že z našich ulic a parků mizí.

15 1
možnosti
EH

Ti mladí Sověti padli s myšlenkou osvobození a ne s myšlenkou okupace. Nakonec vojáci odešli a lid si zvolil komunisty v posledních demokratických volbách.

Byla by zajímavá alternativní historie, kdyby se na to Stalin vykašlal.

Nejspíš by došlo ke svržení atomové bomby na Berlín.

2 3
možnosti
MK

Pomníky sovětských vojáků mi připomínají jejich okupaci Československa a zločinný režim, který sem zavlekli. Přeju si, aby takových "připomínek" bylo co nejméně.

A celkem chápu, že mi nebudou rozumět ti, kterým se ta okupace líbila.

14 0
možnosti
Foto

Ja si pamatuji, jak Kolar z Prahy 6 pote, co nechal odstranit sochu Koneva, psal plactivy dopis Leyenove, protoze Rusove udelali tytyty. Leyenova dusledne mlcela a tak Kolar dostal ochranku a byl od te doby dlouho potichu. Mezitim municipalita v Plzni nechala pro jistotu odstranit/znepristupnit pomnik americkych osvoboditelu.

Dle meho nazoru, by bylo treba pro zmenu svolat mimoradnou schuzi snemovny za ucelem dalsiho prohlaseni, ze Rusko je bezpecnostni hrozbou (coz do te doby nevime).

Valka je valka, to se holt neda nic delat.

2 16
možnosti
RK

Rusové ho trestně stíhají, dámo.

11 0
možnosti
JK

Padlí sovětští okupanti by oslavováni být neměli...

3 1
možnosti
Foto

Vzácně hloupý blog.

18 4
možnosti
  • Počet článků 395
  • Celková karma 27,52
  • Průměrná čtenost 1017x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik