Banky a energetické firmy nejsou charita

Manažeři jakéhokoliv podniku jsou placeni za maximalizaci zisku, ne aby peníze dávali státu, který se snaží podporovat oběti jejich nenasytné chamtivosti. Naopak stát bankám v krizi přispěchá na pomoc - bankovní socialismus.  

V tomto neurvalém systému je to pochopitelné, zkrachuje-li banka, vezme sebou i ostatní. Sektorová daň je podle bankovních expertů špatná, neboť vzbuzuje nejistotu u investorů a podnikatelů. Sektorová daň tedy ne, nyní se zkouší daň z mimořádných a neočekávaných zisků nebo válečná daň, ani ta se neshledává s pochopením.

 

Přijde-li nadnárodní korporát do Česka dostává od státu daňové pobídky, budou-li zrušeny, firma si sbalí saky paky a přestěhuje se jinam. Mnoho lidí přitom přijde o práci a stát o peníze. Práce je státem zdaněná, zaměstnanec si na daně musí ve firmě vydělat. Při zrušení superhrubé mzdy zaměstnanci odevzdávají peněz něco méně, ale ty pak chybí ve státní kase. Další příjem státu jsou odvody:

 

Zdravotní pojištění je cekem 13,5 % ze mzdy, z toho jednu třetinu platí zaměstnanec a zbytek zaměstnavatel. Sociální pojištění je celkem 31,5 % ze mzdy, z toho 6,5 % platí zaměstnanec, zbytek zaměstnavatel.

 

Způsob jak daním do státní kasy naopak uniknout je „optimalizace“ účtů v daňových rájích. Tam platí daně ti nejbohatší:

 

Pravděpodobnost, že budete svůj majetek skrývat v daňových rájích roste s vaším bohatstvím. Mezi promile nejbohatších lidí je výrazně víc lidí, kteří využívají daňové ráje, než je mezi procentem nejbohatších. Nejbohatší z bohatých využívají daňové ráje, aby se vyhnuli placení daní.

 

Podle Financial Secresy Indexu je nezdaněno či odvedeno do míst s velmi nízkou daňovou zátěží něco mezi 21 a 32 biliony dolarů (částka, která by stačila na pokrytí současného rozpočtu ČR, 1,8 bilionů korun, na cca 253, resp. 386 let).

 

Jen na okraj: jedna z příčin brexitu je možné zavedení kontroly EU nad daňovými ráji, které vlastní Velká Británie.

 

Kromě zaměstnanců by se mohly zavést vyšší daně pro bohaté, jež jsou často nazvané jako daň za úspěch, což je pravda, bohatší podnikatelé a manažeři možná budou jedinou obětí, na kterou si stát dovolí došlápnout, když něco takového tvrdí banky a energetické firmy, které mají neúměrné zisky, je to sprostota.

 

Vlády mají co se týče financí velmi slabou manévrovací pozici, na ty nejbohatší si netroufne, zbývá stále se ztenčující střední třída, dá se ušetřit sociálními škrty a na platech státních zaměstnanců, jak nabízí desatero „profláklých“ politiků Topola a Kalouska. Současná pravicová vláda půjde zřejmě touto cestou, tudíž příslib, že nás nenechá padnout, můžeme brát jako hezké přání, ale co se týče jeho naplnění o tom je možné pochybovat.

 

Jakákoliv vláda v jakémkoliv režimu je tu od nepaměti hlavně proto, aby udržovala status quo, naplňovala zájmy bohatých a mocných, nikoliv dolního lidu, proto jsou její snahy většinou bezzubé. Bohatci mají jediné přání: být ještě bohatší. Dělit se s potřebnými jim žádný prospěch nepřinese.

 

Ocitli jsme se ve slepé uličce posledního stádia kapitalismu...

https://www.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/windfall-tax-by-statu-vynesla-az-40-miliard-korun-ve-hre-jsou-tri-pasma-1392309

https://www.transparency.cz/danove-raje-jako-globalni-problem-ktery-dopada-na-kvalitu-zivota-v-cesku/

 

Autor: Jan Lněnička | neděle 14.8.2022 14:40 | karma článku: 17,77 | přečteno: 439x