Diskuse

21. srpen

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

Jsem zvedav, co se zde objevi zitra.

Dnes se to objevila dlouha a horliva debata co by bolo, kdyby bylo,..

Je pravdou, ze uz v kvetnu a cervnu informovali vyletnici do Polska a vychodniho Nemecka o neobvykklychuskupenich armed v jejich pohranici. Poudacky ze Antonin Krasny odmital umisteni sovetskych vojsk na nasem uzemi a proto byl odstranen nejsou nicim podlozene, stejne tak jako ze to byla jedna z pricin invaze.

Ze to byl boj komunistu o moc se neda vyvratit. Ale podivejme se jaci komuniste to byli.

Jako priklad uvedi ze na jedne strane Vasil Bilak a na druhe Frantisek Kriegel.

0 0
možnosti
MS

Mimo provedený mocenský zásah zvenčí byly podle mne tenkrát dva reálné scénáře. Svoboda slova a chystané trochu svobodnější volby by vedly k postupné erozi systému, jakou jsme viděli v roce 1989 třeba v Polsku. Další možností by bylo opětné utahování šroubů, pokud by ve straně a mocenských složkách získalo totální moc konzervativní křídlo. Brežněv tomu evidentně nevěřil, chtěl zabránit chystanému 14. sjezdu KSČ.

2 0
možnosti
Foto

Kremlu byl jakýkoli sjezd zdejších kom u ,,kdesi", pokud by nebyl v intencích a dle not z Kremlu. A kvůli sjezdu zdejších kom k nám rozhodně nevlítli. Srovnávat situaci u nás s Polskem, ergo po dvaceti letech, je také dosti mimo mísu. V Polsku si podřezal větev Gomulka, když nechal armádu střílet do lidí. Polsko následně zachránil Jaruzelski, když vyhlásil výjimečný stav, a tím zamezil invazi do Polska. Ostatní vývoj silně ovlivnila i volba Papeže-Poláka. Tolik stručný souhrn. A nelez opomenout genialitu a schopnosti jiného Poláka jm,. Zbigniew Brzezinski;-)R^

0 0
možnosti
Foto

Úhel pohledu záleží na tom, kde se kdo v r. 1967 pohyboval - tedy v jakém oboru. A následně na začátku 68. V té době se začal slibně rozvíjet průmysl (já viděl hlavně elektrotechnický), protože se na vedoucí místa postupně dostali odborníci, a ideologie šla jaksi stranou. Pár takových jsem znal osobně.

A tady bylo nebezpečí, že tahle skupina bude mít pod palcem hospodářství a tedy i í prostředky a skalní jádro KSČ půjde do propadliště dějin.

A na kterou stranu by se přiklonil "lid"? A jak by asi dopadly volby?

Nebýt zásahu Brežněva (jemuž nedošlo, že si tím připravuje vlastní pád), by nejspíš došlo k pozvolnému přerůstání na více demokratický systém, ve kterém by postupně vedoucí úloha strany ztrácela na významu, neboť by bylo vidět, že to jinak jde mnohem lépe.

5 0
možnosti
Foto

S Vaším prvním odstavcem souhlasím, ač s dodatkem, že i před r.67. To ostatní je však spíše hypotetické, neb klíčové mocenské složky by tomu zabránili tak jako tak. I z prostého pudu sebezáchovy. Jejich. Nakonec i proto se na ,,bratrské pomoci" podíleli, vč. její přípravy.

0 0
možnosti
Foto

,,Lapidárně" : Mnozí až naivně uvěřili idei o socializmu s lidskou tváří, jiní ji i využili. Asi mnohým unikla ,,maličkost", že by to bylo možné pod vedením jediné strany a vlády. Kremlu se to ovšem hodilo do krámu coby údajný pokus o kontrarevovoluci. A využil toho k tomu. aby si i u nás ,,dočasně" usalašil svou armádu v intencích staré stalinské doktríny. A opět, někteří tomu i napomáhali, jiní se přizpůsobili, a další toho opět využili.

2 0
možnosti
MB

Chata, Milotice nad Opavou, ráno. Otec luští u kávy a z tranzistoráku - "Zachovejte klid, nic se vám nestane". Co to je otče? Doslovná odpověď - "Zatrolení komunisti, od rána nedají pokoj. Vysílají tady, nějakou přiblblou divadelní hru" ... !

21.08. 1968, je příběh s otevřeným koncem. Kterýkoliv výklad je správný. Úžasná nadčasová Pěrestrojka, že vládla dělnická třída která nevládla nikdy, že lze nastolovat socialismus s lidskou tváří, o soupeření komunistů samotných, o snění, že socialistická ekonomika je schopna si vydělat na sociální vymoženosti, že lze dělat totalitu bez cenzury, že KSČ zařídí to lépe a ani nemusí být vedoucí silou. Každý si tam může dodat co chce. Vše přejely pásy tanků ...

Já jsem Leonidu Brežněvovi vděčen! Že ty nesmysly utnul. Sdělil, že pod hrozbou hlavní a okupací se nám bude žít lépe, radostněji! Leonid je vlastně náš další Osvoboditel! Do rakve nereálného socialismu zabil svých 21 hřebů. 1968 - 1989. Romantické myšlenky doslova zabil. Čas šel dále, jeho hřeby zrezivěly a vyviklaly se. Pravda, jeho pohřeb - ona temná žucha rakve o dno hrobu! Jak symbolické dokreslení, štastného bytí v socialismu a jeho prosperity ... ! :-)

3 0
možnosti
VV

A jsem opravdu zvedavy co se od tech dalkove ovladanych dozvime k 53 vyroci napadeni Ceskoslovenska jejimi ovladateli.

1 0
možnosti
JP

J49o60s44e55f 34P33o38t56r

18. 8. 2021 22:43

Ano byl jsem starší než autor článku. Tak jsem sledoval, jak rychle a nezadržitelně se blíží konec. Proces, aspoň pro veřejnost, začal v lednu a v srpnu mohl být konec. Stejně tak Gorbačov a perestrojka. Jak jsem slyšel první projev Gorbačova, bylo mi, na základě zkušeností z r. 1968 naprosto jasno, že je to začátek konce.

Rok 1989 byl logickým pokračováním té exponenciální rychlosti, kolik dva nebo tři měsíce?.

Bohužel, ale podstata nebyla revoluce. Podstata byla " my chceme kapitalisticky žít, ale socialistické myšlení a přístup k práci si vzít nedáme."

A tak dneska 80% české populace vidí svět přes idee socialistických politruků a pracovat pro kapitalistické vydřiduchy,...? ani náhodou.

4 0
možnosti
SB

Přiznám se, že jsem patřil k lidem, kteří si dlouho dělali iluze o událostech roku 1968.

Dnes opravdu vidím dvě věci:

1) Bylo to pouze projevem boje o koryta dvou skupin komunistů. Ti, které jsme tehdy viděli jako reformátory, možná byli o nějakých 5% lepší než ti druzí, ale opravdu jen o těch 5% a víc ani ťuk a opravdu i s tím slovem "možná", což znamená, že ani tím si nejsem stoprocentně jistý.

2) Sovětská vojenská intervence byla logickým vyústěním. Tradice ruského imperialismu byla několik set let stará a bylo naiavní předpodkládat, že nějakému svému satelitu přiznají svobodu.

Tím, že říkám, že to bylo logické, naprosto netvrdím, že to bylo morální. I velice logické věci mohou být nemorální a protizákonné. Příměr: Když budu mít u sebe větší množstzví peněz v hotovosti a opiji se natolik, že usnu v parku na lavičce a budu tam spáít celou noc, tak je jen a jen logické, že z těch desítek lidí, kteří půjdou kolem, se najde nějaký zloděj, který mě okrade. Mezi desítkami lidí se zákonitě nějaký nepoctivý člověk najde vždy. Ale to, že je to logické, neomlouvá zloděje, protože i opilec zůstává právoplatným vlastníkem svých peněz a okrást opilce je stejná krádež jako kterákoli jiná.

Sovětská vojenská intervence byla hrubým porušením mezinárodního práva, byla vysoce nemorální, ale byla naprosto logická z pohledu Sovětského svazu. A od nás bylo dětinsky naivní předpokládat, že k ní nedojde.

3 0
možnosti
Foto

I tzv. reformní komunista byl stále ,,jenom" komunista;-)

2 0
možnosti
VV

Zda se, ze budete mnohem mladsi byvaly krajan.

Ale co jsem chtel napsat, ze se zde vyskytuje mnoho a dokonce i pribyvaji byvali hlasatele z tehdejsi rozhlasove stanice vltava a kolporteri novin okupantu ktere se uz nekdy v zari 1968 brzy rano objevovaly v nasich dopisnich strankach.

0 0
možnosti
Foto

;-) Z těch je dnes většina spíše již po smrti, a z těch dosud žijích je pak povětšině dnes nemálo zasloužilých účastníků x-tých odbojů;-D

2 0
možnosti
  • Počet článků 390
  • Celková karma 30,12
  • Průměrná čtenost 1008x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik