Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jack095

15. 2. 2010 12:42
Byla to válka.

Ne nadarmo se říká , že po válce je každý voják generál. A časem se to evidentně stupňuje. Nejenom voják, ale i intelektuál.

Mému otci bylo tehdy 19 let. Byl totálně nasacen v Čechách a nikdy si na zacházení nestěžoval. Když byl nálet na Drážďany byla záře vidět na obloze až u Plzně. S kámošema se radoval, jak to těm Skopčákům Amíci nandávaj. Jistě  věděl proč.

A ještě vzpomenu příhodu popsanou v jedné knižce o osvobozování nějakého městečka v Českém pohraničí. Místní Němka po zranění ztratila dost krve. Doktor pro ni připravil transfuzi, ale ona se zeptala, je-li to Německá krev, že Českou nechce. Doktor ji řekl" tak si třeba chcípni ty krávo" a skutečně asi za hodinu zemřela.

Co dodat. Posuzovat tehdejší svět dnešníma očima je prostě kravina. 

0 0
možnosti
M5

Martin 5

15. 2. 2010 9:46
kdo odsuzuje?

Kdo odsuzuje atomové bomby svržrné na Japonsko? To nemůže být nikdo rozumný.Rv

0 0
možnosti
MB

buxus

15. 2. 2010 9:58
Re: kdo odsuzuje?

Američané měli tři možnosti: (i) svrhnout atomovou bombu na Japonsko, (ii) provést invazi na japonské ostrovy a ztratit stovky tisíc vojáků a zabít přitom srovnatelný počet japonských vojáků a civilistů (iii) stáhnout se od Japonska domů a nechat to tak být.

Co si asi měli vybrat?

0 0
možnosti
S

snaduzdost

15. 2. 2010 9:45
Nutná součást války, nebo válečný zločin?

Ani to, ani ono.  Filosofovat o válce je neřest intelektuálů. Co ti mrtví civilisté v Afganistánu v posledních dnech?  /Víme, že tam nemuseli být./  Je to důsledek běsnění, které nezodpovědní, choří jedinci, nepříčetní gauneři,  z nejrozličnějších důvodů rozpoutali - a zde, žel, skutečně nemůže platit ono nastavení druhé tváře.  Je to naprosto stejné jako s odsunem do nacistické mašinérie zapletených  německých Čechoslováků z osvobozeného Československa.  Všichni si museli uvědomovat Hitlerovy  chorobné výstupy - a ne-li, mluvily jim z duše.  Takže není o čem mluvit. Znám dnes  v Čechách lidi, jejichž němečtí předci  si v té době ponechali českou příslušnost !  Každý z jejich sousedů si  musel na prstech ruky spočítat, že z toho jimi oslavovaného  tisíciletí si musí odmyslet  alespoň dvě nuly.   A v posledku i z toho případného desetiletí museli, bohudíky,  odečíst.

0 0
možnosti
AA

Saša

15. 2. 2010 9:23
Nejen že to nezkrátilo válku ani o jeden den,

ale naopak ji to prodloužilo, protože to zkomplikovalo útěk wehrmachtu z Čech.

0 0
možnosti
MB

buxus

15. 2. 2010 9:31
Re: Nejen že to nezkrátilo válku ani o jeden den,

To ovšem předpokládá, že Wehrmacht neutíkal z Čech do Bavorska, ale přes Drážďany do náruče Rudé armády. No jo, už se všichni těšili do gulagů.

0 0
možnosti
MB

buxus

15. 2. 2010 9:16
Všechno tohle dnešní volání po korektnosti

.. nemá valný smysl. Tehdy prostě byla jiná doba, byla to totální válka, kterou vyhlásil Hitler. Na straně Spojenců (zejména v Rusku) byly také obrovské ztráty na civilním obyvatelstvu, ale k velkým obětem došlo i např. ve Francii. Málokdo ví, že při přípravě invaze do Normadie (bombardování) i při jejím samotném průběhu, zahynulo víc civilního obyvatelstva, než ve Velké Británii při náletech za celou válku. A to se zde na příkaz Churchilla pro obyvatelstvo shazovaly letáky a BBC varovala s přesným určením místa náletu - což bylo z vojenského hlediska naprosto protismyslné.

0 0
možnosti
B

blastula

15. 2. 2010 9:13
Savtá pravda, dějiny píšou vítězové

a za současnou  propagandu by se leckdy ani Goebbels nemusel stydět. Ještě zbývá bombardování Drážďan označit jako humanitární.

Jen tak mimochodem, pro všechny , kjteří mají v sobě hlubokou nenávist  až za hrob vůči německým vojákům.Nemám na mysli zfanatizované magory( na to nemusí být ani voják). Jaká byla možnost volby pro řadového Němce, který byl navelen do armády? Co mohl reálně udělat ?

0 0
možnosti
MB

buxus

15. 2. 2010 9:17
Re: Savtá pravda, dějiny píšou vítězové

To je trochu mimo - tady se nemluví o německých vojácích, ale o ztrátách na civilním obyvatelstvu v Drážďanech.

0 0
možnosti
PC

Poslední Czarnian

15. 2. 2010 8:24
Dojemné

Asi by mi měla ukápnout slza, nebo tak něco. Ale můj soucit v 2.světové válce se vyčerpal dřív, než jsme v dějepisu došli ke Stalingradu. Smůla.

0 0
možnosti
MT

tuccy

15. 2. 2010 8:07
Hned v úvodu...

Víte, proč byl Drážďanský železniční uzel přecpán uprchlíky? Protože byl vojenský provoz na tratích které jím procházely tak hustý, že prostě dráhy vlaky s uprchlíky nepouštěly na trať.

0 0
možnosti