Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DM

G4Danny

19. 6. 2009 3:43
Souhlas a podpora

Naprosto souhlasim s nazorem, ze byl odsun - vcetne te casto bestialni realizace - dusledkem valky, potazmo ZDOKUMENTOVANYM postojem naproste vetsiny nemecky mluvicich volicu ve volbach pred valkou. Kdo si precte program Henleinovy strany a shledne volebni vysledky, nemuze byt na pochybach, ze vetsina z nich - obcanu Ceskoslovenska - hlasovanim pro Henleina zneuzila svych demokratickych obcanskych prav ke zrade (!) sve zeme ve prospech Nemecka. Jakmile nekdo narusuje uzemni celistvost zeme ve prospech sousedni zeme, je to zradce vlasti - bez zlehcovani a bez patosu.Pravda, vyhnani je postup mozny jen v takove dobe jako byla ta povalecna. Ale tady zase mate autorova slova: nebylo-li by valky, nebylo by odsunu.

0 0
možnosti
ZB

zberanek

17. 6. 2009 10:41
Nedostali mandát

Odsun Němců z dnešního pohledu se může jevit jako nesprávné rozhodnutí, ale v době těsně po válce to byl zcela logický čin. Rozhodně ale nelze souhlasit s tím, aby někteří politici jednali se sudetskými Němci. Na to jim nikdo nedal mandát.

0 0
možnosti
N

notebook.r51

17. 6. 2009 13:26
Re: Nedostali mandát

Odsun byl aktem vůle vítězných mocností, pokud se to někomu nelíbí, ať se obrátí na Bílý dům, Downing Street #10 či Kreml. My Češi jsme z obliga.

0 0
možnosti
FM

malinak

17. 6. 2009 9:50
Tón tohoto článku se mi nelíbí

Pokud autor neustále zdůrazňuje, že čs. národ měl za své utrpení určité morální právo se těsně po válce mstít, pak s ním  nesouhlasím. Tvrdím že Češi jsou stejně tak ovlivnitelní demagogy a stejně tak schopni zvolit si do čela demagoga. Mimo to teror na češích páchaly organizované německé, vojenské a policejní jednotky. Naše civilní obyvatelstvo nebylo v podstatě zabíjeno německým civilním obyvatelstvem. Proto vyvražďování německých civilistů chápu jako selhání. A je správné se podívat na svou historii objektivně. Ne jako Turci, kteří budou stále zastírat genocidu Arménů, a jsou ukřivděni při jakékoliv zmínce o tureckých zločinech na tomto etniku. A stále také hledají příčinu u protivníka. 

Já netvrdím, že Němci nezavdali záminku pro českou nenávist. Ale myslím, že 1. republika neudělala pro němeské obyvatelstvo vše, aby postavila hráz Hitlerově politice.

0 0
možnosti
KT

Ježikača

17. 6. 2009 20:18
Re: Tón tohoto článku se mi nelíbí

souhlasím, že násilí je neomluvitelné, mezi slušnými lidmi. což je stejná pitomost, jako že komunismus bude fungovat mezi slušnými lidmi. společnost pouze slušných lidí nikdy nikde neexistovala. kdo tam nebyl, ať nesloudí. líbit se mu to ale nemusí. mně se taky nelíbí, když se ubližuje bezbranným, a ti a jejich blízcí se pak brání neadekvátně, ale děje se tak vždy, když ti slabí mohou. ale dovolila bych si drobně nesouhlasit s těmi demagogy. když, tak ne na dlouho. Češi začnou švejkovat a z demagogie si dělat prču, případně z ní vytěží, co jen jde. a myslím si, že je to dobře. nechat si hrdinsky a nesmyslně vyvraždit spoustu lidí, jako zde oslavovaní Poláci, mi připadá jako drahá póza. když nepřežijete, je vám pověst na nic. pověst je luxus, navíc je účelově tvořena. co by nám pomohlo hrdinsky vzdorovat přesile, kolik by z nás asi zůstalo? hrdinů jsou plné hřbitovy. a vdovy po nich často nemohou připravit jejich dětem zdání slušné budoucnosti. kdo po hrdinech touží, ať si čte.

0 0
možnosti
JF

akonzultant

17. 6. 2009 9:45
účelová argumenatce osobního názoru

Vážený pane.

Pojmem kausalita spojujete vznik války a chování jednoltivců ve válce nebo těsně po ní. Z článku vyznívá, že "vybočení z obvyklých mantinelů ...dnes běžného právního režimu nelze vytrhovat z kontextu" a lze "pardonovat excesy" které jsou  "dnes logicky klasifikované jako hrdelní zločiny". Prosím nezapomínejte, že tehdeší právní režim a dnešní právní režim, resp. klasifikace hrdelních zločinů jsou v zásadách shodné a byly použity například v norimberském procesu (nevýznamnější ukázka).

Nemohu proto souhlasit, že je možné omluvit tehdejší excesy (s tím asi souhlasíte), ale nemohu souhlasit ani s tím, že jejich vyšetřování je irelevantní (plus další formulace na konci druhého odstavce Všeho textu). Pokud přijmu Vaši argumenatci, tak pokud mne někdo rozzuří k nepříčetnosti (a například ublíží osobě mě blízké), tak jej mohu bezprostředně po jeho činu potrestat dle svého okamžitého rozhodnutí a právně bude vyšetřování ú potrestání mé osoby irelevantní a zbytečné.

0 0
možnosti
V

vůle

17. 6. 2009 9:55
Re: účelová argumenatce osobního názoru

Vůbec nechápete, co měl autor na mysli. Nemůžete tehdejší stav posuzovat dnešníma očima a už vůbec nemůžete připodobňovat vaše možné dnešní rozzuření a z něho plynoucí následky (trest viníkovi vašeho rozzuření) s city, které české obyvatelstvo oprávněně mělo po skončení války k příslušníkům německé národnosti. Taky nesouhlasím se střílením do již bezbranných a poražených příslušníků německého národa, ale ten tehdejší stav společnosti, nálad lidí se prostě snažím pochopit. Jsem přesvědčen, že k podobným pogromům Němců nedocházelo jen a jen v Čechách, že to byl jev  v Evropských zemích obecný. Ostatně v Itálii věšeli sami Italové fašistické pohlaváry a bez soudu. Opravdu nesuďme tehdejší dobu, nepřísluší nám to!

0 0
možnosti
VP

krajinář

17. 6. 2009 8:43
odsun byl humánní akcí

Možná trochu provokativní titulek, ale kdyby nedošlo k odsunu, jaký by byl asi osud sudetských Němců? Díky tomu, že vše u nás bylo řízeno pod dohledem sovětského protektora, skončili by sudetští Němci v uranových dolech. Zpočátku to pro ně bylo asi kruté, ale žili ve svobodné zemi. Na druhé straně by pan Posslet měl vystoupiut v televizi v nějakém diskusním pořadu a vysvětlit jak to bylo s konečným řešením a jaký by byl osud nejen židovských občanů, ale i Čechů a dalších národností, které nebyly germánské rasy.

0 0
možnosti
JB

kašpar hauser

17. 6. 2009 8:52
Re: odsun byl humánní akcí

To je pravda, proč nás rovnou před příchodem sovětů humánně neodsunuli všechny? Jak by nám bylo všem hej, zvlášť krajinářovi, kterýho by jistě pro jeho skvělý názory odsunuli do DDR!

0 0
možnosti
JB

kašpar hauser

17. 6. 2009 8:42
Tak jako český národ nezavinil a nevyprovokoval válku,

Tak jako český národ nezavinil a nevyprovokoval válku, nezavinil a nevyprovokoval ani to, co se dělo těsně po ní. Kausalita tohoto vztahu je možná příliš přímočará, ale jasná.To proboha nemyslíte vážně. Toto je kauzalita možná přímočará, ale rozhodně zcela nelogická. Souhlasil byste s tvrzením, že tak, jako sověti nezavinili válku, nezavinili ani Katyň? A nebo, přihlédneme-li k  diskuzím o tom, kdo zavinil válku v bývalé Jugoslávii - vzhledem k tomu, že válku v Jugoslávii podle všeho nezavinil nikdo, nezavinil nikdo ani etnické čistky a genocidy, které se atm evidentně děly? Stejně jako Hutuové nezavinili vznik státu Rwanda, nezavinili ani masakry miliony Tustsiů? Co by to proboha bylo za svět, ketrý by uznával vaši logiku? Myslete prosím hlavou a obecně platně: každý nese zodpvědnost za své činy, bez ohledu na to, co předtím činil někdo jiný. Češi provedli krvavou etnickou čistku, a to v době, kdy už prostě válka nebyla. Dokud si to nepřiznáme, máme morální deficit.

0 0
možnosti
BP

pavelthelong

17. 6. 2009 9:19
Re: Tak jako český národ nezavinil a nevyprovokoval válku,

R^ absolutni souhlas ! 1. jestlize mi nekdo zabil strycka, pak jestlize zabiji ja jeho vraha, mohu to uvadet jako polehcujici okolnost, ale asi nebudu exculpovan.......2. tema sudetskych Nemcu zivi jiz jenom extremisticke strany jako KSCM nebo Delnicka strana, eventuelne Bobo za ucelem populisticky formulovaneho zviditelneni na politicke scene. Rozumny clovek (pokud neni zrovna historikem zabyvajicim se Sudety, ti jsou angazovani profesionalne, nikoli politicky) pochopi, ze deti a vnuci Cechu a Nemcu by meli v multinarodni Evrope spolupracovat. Hledani krivdy a viny lze totiz zacit od sv. Vaclava a od tenkrat povinne dane o vysi 300 volu do Regensburgu rocne (P.S. pokud by se tato dan znova zavedla, mohli bychom tam poslat kazdy rok skoro vsechny poslance a senatory:-P)

0 0
možnosti
N

notebook.r51

17. 6. 2009 8:19
Tedy pane

klobouk dolů. Už dávno jsem nekliknul na karmu s vědomím takového souhlasu. A hnali je svinským krokem, oni to byli, kdo tu válku začal, my se nemáme za co stydět. Kdo seje vítr, sklízí bouři.

0 0
možnosti
MH

markousekh

17. 6. 2009 9:47
Re: Tedy pane

po tom co si lidí museli nelidského vytrpět a kolik jich vybo zabito a mučeno je to pochopitelná reakce.

0 0
možnosti
RB

rbursik

17. 6. 2009 7:56
to jsoui zase žvásty

zdali Bobina obratně využila myšlenky probudit nenávist k Němcům dost se na to lídí chytlo. Vaše úvaha mi nepřipadne až tak moc odlišná od Bobiny.

Je neodiskutovatelné  a bylo na to už pár zamyšlení  láska mezi Čechy Němci pod náporem vůdčích individuí byla místy krutě smrtelná.

Tady v tomto státě jsou lidé stále a budou co se jich to dotýká a to třeba i tím, že v rodině mají kořeny a i v genu ať České či Německé předky.Jako jeden z nich, vás dodávám, ať se jednou řekne vše jak bylo, to nebylo období o správňáckých Češích a Sudetských zákeřňákách. Je zřejmé zatím co u nás jsou hrdelní zločiny promlčitelné v Německu ne.  Dokud se neprovede  podrobné prošetření té doby potáhne se to dál a dál a dál. Benešovi dekrety to je svinstvo zdali to taky někdo jiný četl než já z těch co plácají jak jsou spravedlivé. Nejsou.

Radim Buršík

 

0 0
možnosti
B

Bla007

17. 6. 2009 7:51
Jezisi...

Pokud se nemylim (a ja se nemylim), kdyz se po dohode s Hitlerem Sudety pripojili k Nemecku, tak sudetsti Nemcove mavali vlajeckama na nacisty jako blazen. Zprava britskeho ministerstva sdelovala, ze jsou Sudeti hrozitansky utlacovana mensina. Potom se z toho citili utlacovani Slovaci a vsichni ostatni. Pak se to vsechno rozpadlo, sezral nas protektorat a okolni zeme si nevedouce ceho je Ada schopny mnuli tlapky jak se nas, jedineho demokratickeho statu ve stredni Evrope krasne zbavili. Briti to okomentovali tim, ze Cesko jako zeme zaniklo, protoze stejne nemelo schopnost s takovym slozenim z tolika mensin sanci.

0 0
možnosti
RK

richu_ch

17. 6. 2009 7:57
Re: Jezisi...

zase bych to s tou demokraticnosti v CSR neprehanel ...

0 0
možnosti
P

ppdedek

17. 6. 2009 7:49
Zas cernobile videni....

zrovna tak muze nekdo napsat kdyby se po roce 1917/18 nerozpadlo C&K tak by nebyla ani II svetova.

Jinak v Postoloprtech to nebyly popravy ale prachsprosty vrazdeni. A v Usti nad Labem na moste to samy kdy se strilely i zeny a deti v kocarku a nahazeli se do Labe. Ze se tihle hrdinni cesi nepostavili Hitlerovi v roce 1938/39 kdy na hranicich bylo dobudovano opevneni kolem celeho Ceskoslovenska? Kde byli tenkrat tihle hrdinove? Tam mohli dokazat jaci jsou to bojovnici.

0 0
možnosti
RK

richu_ch

17. 6. 2009 7:54
Re: Zas cernobile videni....

... tehdy to jeste byli 10-ti leti soplaci ...

0 0
možnosti