Vládo, nelikviduj mladé české rodiny

Rodina je základ státu. V tom jsem byl vychován a tohle platí v každé úspěšné demokratické společnosti. České ministerstvo financí a další vládní instituce si to však opět špatně vyložily. Navrhují totiž přenesení státního dluhu na rodiny. Jen ať pocítí na vlastní kůži, co to znamená být základem státu!

Za posledního půl roku jsem se setkal s několika mladými rodinami, které mi vyprávěly o tom, jak se jim žije. Nebyly to žádné pohádkové příběhy. Mladé rodiny opravdu nežijí v lehké době. Stát jim žádnou pomocnou ruku nepodává. Za to jim dává stále více pocítit břímě splácení státního dluhu.

Stačí si spočítat měsíční náklady na živobytí rodiny s jedním dítětem, vedle toho dát jejich příjmy (zvlášť, když jeden rodič je na rodičovské „dovolené“, nebo nemůže najít zaměstnání, protože je čerstvý absolvent vysoké školy) a v mnoha případech se dostáváme do mínusových položek.

Vládní návrhy bohužel nestartují hospodářský růst ale ekonomiku, a to i tu rodinnou, znehybňují a demotivují. Zvýšení DPH a další plány na zvyšování daní, omezení porodného či státní podpory stavebního spoření, umožnění růstu cen energií (elektřina, plyn) a tím i životních nákladů, neregulace firem, které půjčují na vysoký úrok, atd. Vrcholem je častý vzkaz mladým, že pokud si teď nezačnou spořit, ať zapomenou na důchod. Ale z čeho si výsledně na ten důchod mají odkládat?!

Vláda by měla místo tupých škrtů hledat černé díry, kde se ztrácejí peníze. Na jedné straně nám utíkají milióny korun na veřejných zakázkách a při neprůhledných obchodních transakcích, na straně druhé chceme po rodinách, aby na svá bedra vzaly státní dluh. Je zcela evidentní, že ve společnosti bují napětí a nervozita. A také hořký pocit nespravedlnosti.

Pokud má být rodina opravdu základem státu a zdravé demokratické společnosti, musí se stát k rodině chovat spravedlivě a s ohledem na její potřeby. Rodina je jako užitečné semeno, které si zasejeme do zahrádky. Pokud je budeme stále zasypávat a zatěžkávat, nebude moci prorazit a udusí se.

Autor: Roman Línek | pátek 9.3.2012 11:34 | karma článku: 29,48 | přečteno: 1909x
  • Další články autora

Roman Línek

Nejenom mladým patří svět

23.9.2016 v 2:35 | Karma: 10,79

Roman Línek

Letiště posouvá celý region

30.8.2016 v 18:25 | Karma: 10,42

Roman Línek

Užívejte léto v našem kraji

8.7.2016 v 20:18 | Karma: 9,26