Se strašákem nezaměstnanosti je třeba už něco dělat!

V září letošního roku bylo na jedno pracovní místo v kraji dvanáct nezaměstnaných a v porovnání se stejným obdobím loňského roku tak došlo až k šestinásobnému nárůstu. Proto považuji v současné situaci za jednoznačnou prioritu kraje číslo jedna udržení zaměstnanosti dlouhodobě na přijatelné úrovni s nutností hledat možné pracovní příležitosti.

Začíná se totiž výrazně projevovat konec sezonních prací a spousta firem po dovolených přistoupila k hromadnému propouštění. Jenom minulý měsíc v kraji přišlo o práci několik stovek zaměstnanců. V této situaci je klíčové zaměřit se na jednání se stávajícími zaměstnavateli a komunikovat s nimi jejich možnosti dalšího setrvání v odvětví a v Pardubickém kraji.

Dalším důležitým krokem je najít způsob, jak přilákat do kraje nové investory. S tím úzce souvisí potřeba dobudovat dopravní a informační infrastrukturu ve strategických místech regionu, nejenom tedy v krajském městě. Potenciál kvalifikované pracovní síly se nyní nejvíce nabízí právě v ostatních okresech - Svitavy, Ústí nad Orlicí a Chrudim, kde je bez práce největší procento lidí.

Do budoucna se sice pozornost některých upíná na možnost čerpání dotací z evropských fondů po roce 2014, která má zvýšit flexibilitu na trhu práce. Tento časový horizont je přeci jenom pro většinu lidí bez práce hodně vzdálený. Na řešení se musí pracovat ihned bez zbytečných odkladů.

Autor: Roman Línek | úterý 20.10.2009 11:47 | karma článku: 8,38 | přečteno: 1368x
  • Další články autora

Roman Línek

Nejenom mladým patří svět

23.9.2016 v 2:35 | Karma: 10,79

Roman Línek

Letiště posouvá celý region

30.8.2016 v 18:25 | Karma: 10,42

Roman Línek

Užívejte léto v našem kraji

8.7.2016 v 20:18 | Karma: 9,26