Proti své vůli pracovali pro komunistický režim

Příslušníci pomocných technických praporů (PTP) se minulý týden opět setkali na výroční schůzi v Hudebním sále pardubické radnice. Za přítomnosti zástupců Konfederace politických vězňů, Armády České republiky a dalších hostů zavzpomínali na padesátá léta minulého století, která pro ně znamenala neoprávněné nasazení do nucených prací v komunistických táborech. Živě se ale také zajímali o současný a budoucí vyvoj české společnosti. Setkání s členy PTP a pamětníky doby si nikdy nenechám ujít, nesmírně si jich vážím a rád s nimi spolupracuji.

Společně se nám podařilo uskutečnit mnohé zajímavé akce. Například jako připomínka komunistické zvůle a násilí tak visí na budově bývalého okresního úřadu v Pardubicích pamětní deska, která připomíná oběti komunistického odboje. Památka též vzpomíná na šest desítek tisíc mužů, kteří byli označeni jako politicky nespolehlivé osoby a museli vykonávat těžké manuální práce pod přísným režimem.
Na příslušníky svazu PTP se v dnešní době zapomíná, stejně jako na to, co s sebou přinesl komunistický režim v českém prostředí. V minulosti jsme s členy PTP navázali spolupráci v osvětě na středních školách. Pamětníci navštěvovali studenty a vyprávěli jim o svých osudech. Na tuto tradici chceme navazovat i do budoucna. Setkávání s lidmi, které spojují drsné životní příběhy a mají svůj podíl na svobodě současné společnosti, jsou pro mě od vzniku Pardubického kraje tradicí a každoroční spirací. V této spolupraci budu osobně velmi rád pokračovat i nadále. A zvláště nyní, když vliv komunistické levice nabírá nové síly.

 

Autor: Roman Línek | čtvrtek 28.1.2010 11:15 | karma článku: 11,49 | přečteno: 1246x
  • Další články autora

Roman Línek

Nejenom mladým patří svět

23.9.2016 v 2:35 | Karma: 10,79

Roman Línek

Letiště posouvá celý region

30.8.2016 v 18:25 | Karma: 10,42

Roman Línek

Užívejte léto v našem kraji

8.7.2016 v 20:18 | Karma: 9,26