Myslí to Jiří Paroubek upřímně?

Jestli si někdo v předvolebním tažení poctivě nastudoval teoretické poznatky ekonomické školy veřejné volby, tak to byl jednoznačně Jiří Paroubek. Jeho bezbřehý populismus, ve kterém se chová jako Jánošík, a bohatým bere a chudým dává, nabírá na intenzitě. Ale jak se říká, z cizího krev neteče. Takže když zrovna nerozdává z poloprázdné státní kasy, z té soukromé určitě poteče.

Volič je podle Paroubka přeci racionální ignorant, který se ve finále rozhodne volit toho, kdo nabízí nejvíce bez ohledu na následky. Na poplatky u lékaře už lidé neslyší, takže je potřeba vymyslet něco nového. Ze zisků největšího elektrárenského gigantu chce vyplácet vysoké rodičovské přídavky, seniorům zavede třináctý důchod a ještě zbyde na štědré sociální dávky. Po úspěšném tažení sportovců na olympiádě ve Vancouveru zase navrhuje firmy s obratem více jak pět miliard ročně zdanit povinnou jednoprocentní daní do oblasti kultury a sportu. A vzhledem k tomu, že do voleb nějaký ten měsíc ještě zbývá, určitě se z úst Jiřího Paroubka dočkáme dalších rozhazovačných výroků.

Nicméně každý zodpovědný státník si v dnešní době dobře uvědomuje, že si toto malá země uprostřed Evropy nemůže dovolit. Vždyť jak říká Saint-Exupéry: nezdědili jsme Zemi od našich předků, ale máme ji půjčenou od svých dětí.

Proto je potřeba bojovat s oranžovým a každým podobným uragánem dřív, než naši zemi zanechá potomkům zcela zdevastovanou.

Autor: Roman Línek | pondělí 22.3.2010 12:38 | karma článku: 29,79 | přečteno: 1590x
  • Další články autora

Roman Línek

Nejenom mladým patří svět

23.9.2016 v 2:35 | Karma: 10,79

Roman Línek

Letiště posouvá celý region

30.8.2016 v 18:25 | Karma: 10,42

Roman Línek

Užívejte léto v našem kraji

8.7.2016 v 20:18 | Karma: 9,26