Mezi hrdiny protinacistického odboje

Na konci minulého týdne jsem se dostal mezi opravdové hrdiny. V Pardubicích se totiž v pátek uskutečnilo výjimečné setkání nazvané „Silver A v paměti tří generací“. Po pietní vzpomínce na ležáckou tragédii v prostorách popraviště Památníku Zámeček se spolupracovníci operace Silver A, členové jejich rodin a další hosté sešli v hotelu Zlatá štika. Bylo to vzácné setkání desítek lidí, kteří příběh národního odboje proti nacistům, paravýsadky Silver A a Anthropoid a všechny související události přímo či zprostředkovaně zažili na vlastní kůži.

Respekt a úcta k hrdinům protinacistického odboje i obětem nacistického násilí v Ležákách a Lidicích umocnila přítomnost velvyslanců Velké Británie, Ruska a Německa, předsedy Poslanecké sněmovny a řady dalších milých hostů. Jako zástupce Pardubického kraje, na jehož území se velká část těchto pohnutých událostí odehrávala, jsem vyzdvihl odhodlanost a odvahu lidí, kteří se nebáli vzepřít moci doby, a kteří za to většinově zaplatili životem.

Dnes si jen těžko dokážeme představit, co vše se v myslích a srdcích lidí muselo odehrávat. Mnohokrát jsem se v uplynulých letech s manželkou zúčastnil tradiční červnové připomínky vypálení Ležáků a vždy jsem si odnesl silný pocit nezapomínat pro náš dnešek i budoucnost na to, co se tehdy stalo. Přímá setkání s příběhy lidí a místy, kde se také rodila naše dnešní samozřejmá svoboda, je nade všechny knihy a filmy, které na toto téma byly natočeny. A o tom také byl pátek 8. ledna v Pardubicích.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Línek | středa 13.1.2010 9:17 | karma článku: 13,43 | přečteno: 1700x
  • Další články autora

Roman Línek

Nejenom mladým patří svět

23.9.2016 v 2:35 | Karma: 10,79

Roman Línek

Letiště posouvá celý region

30.8.2016 v 18:25 | Karma: 10,42

Roman Línek

Užívejte léto v našem kraji

8.7.2016 v 20:18 | Karma: 9,26