Když přímá volba prezidenta, tak i hejtmanů a starostů

Schválením ústavní změny, tedy přímé volby prezidenta, došlo k průlomu v našich politických i společenských dějinách. Avšak to opětovně politici v Praze nedotáhli do konce. Pokud si můžeme sami volit prezidenta – a to je dobře – má logiku si volit přímo také hejtmany a starosty. Nakonec v našem „bratrském“ Slovensku se to tak děje už mnoho let. Sami občané musí mít právo rozhodnout, kdo konkrétně bude ve vedení jejich obce a kraje.

Přímá volba starosty by jednoznačně posílila jeho mandát i autoritu a daleko lépe by mohl prosazovat svůj volební program. Zároveň by došlo k zavedení přímé odpovědnosti občanům za výkon funkce a s tím souvisejícího většího zapojení lidí do rozhodovacích procesů v obcích a městech. Na základě svých dlouholetých zkušeností si dovolím tvrdit, že přímá volba jednoznačně zosobňuje jednotlivá rozhodnutí a také klade důraz na přímou odpovědnost. Žádné schovávání se za stranu, hnutí, radu nebo zastupitelstvo.

Pokud by změna prošla, volba starostů (pochopitelně ve velkých městech primátorů) a hejtmanů by také nastavila zpětné zrcadlo. Kandidáti tak zjistí, jaké mínění o nich veřejnost má. Ve většině obcí a krajů jsme viděli, že si občané vybírali kandidáty jmenovitě, ne podle stran. Rozhodovali se podle toho, co kandidáti dělají, co za nimi je skutečně vidět, a ne na základě předvolebních slibů, které zůstávají většinou na papíře. Když se volí přímo, málokdo pak dokáže intrikovat, krást a lhát. Tak na co čekáte, milí páni poslanci a senátoři?!

 

Autor: Roman Línek | pondělí 27.2.2012 13:38 | karma článku: 17,83 | přečteno: 934x
  • Další články autora

Roman Línek

Nejenom mladým patří svět

23.9.2016 v 2:35 | Karma: 10,79

Roman Línek

Letiště posouvá celý region

30.8.2016 v 18:25 | Karma: 10,42

Roman Línek

Užívejte léto v našem kraji

8.7.2016 v 20:18 | Karma: 9,26