Velké kecy z Malé Strany: Podle velvyslance USA v ČR jsou imigranti přínosem

Ve čtvrtek jsem si přečetl rozhovor s velvyslancem USA v České republice Andrew Shapirem a nad některými jeho výroky či spíše chlácholením mi zůstává rozum stát.

Chápu, že zakladatel Google, cizinec, USA určitě pomohl, ale u nás je přece situace diametrálně odlišná. My máme svou tisíciletou historii, své kořeny - na rozdíl od Spojených států.

Pan Shapiro v rozhovoru pro Aktuálně.cz doslova uvedl: „Vždycky se ale ukázalo, že tyto skupiny se nejen dobře integrovaly, ale silně celé společnosti prospěly. Jeden ze zakladatelů Googlu je imigrant, řada zakladatelů či šéfů největších amerických firem z žebříčku Fortune 500 jsou původem cizinci.“ 

Nepřijde mi relevantní porovnávat přínos přistěhovalců v USA, tedy v zemi, která je na příchodu imigrantů už 200 let založena, s naší zemí, kde stále drtivou většinu obyvatel tvoří Češi, tedy původní obyvatelstvo. Tato argumentace Jeho Excelence Shapira je při vší úctě naprosto mimo mísu a má jen navodit pocit poddajné absorpce islámu a islámských radikálů, které do jisté míry USA vytvořily.

Podívejme se kupříkladu na spojení přistěhovalectví a Německa, které k nám má politicky, historicky a geograficky daleko hlubší vztah.

Na konci minulého roku Hans-Werner Sinn, prezident německého hospodářského institutu Ifo, což je renomovaný ústav sídlící v Mnichově, na základě propočtů a studií  jasně dokázal, že s ohledem na kvalifikaci imigrantů se Německo řadí na jedno z posledních míst světové statistiky. Podle Sinna je dosavadní migrace jen velkou zátěží pro státní a sociální kasu Německa. „V bilanci netto způsobuje německému státu více nákladů v podobě sociálních a dalších výdajů, než kolik stát od migrantů získává v podobě sociálních odvodů a daní,“ píše server Týden.cz.

Podle posledních propočtů institutu Ifo publikovaných ve výše zmíněném článku stojí jeden migrant stát o 1800 eur ročně (asi 50 tisíc Kč) více, než kolik činí jeho přínos. Výzkumníci z Ifo se k této cifře dopočítali na základě aktuální studie Bertelsmannovy nadace, kterou ovšem doplnili o výdaje, které nezohledňovala. Nakonec však i tato nadace dospěla k negativnímu výsledku s „implicitním finančním deficitem“ 79 100 eur (asi 2,175 milionu Kč) na migranta za celou dobu. To je jen ekonomický aspekt u našich západních sousedů.

Co se týče no-go zón, extremistických salafistů, dodržování práva šaría a dalších podobných kulturních obohacení, ta jsou možná  přínosem pro USA,  ale podle mého názoru nejsou rozhodně přínosem pro Evropu, tím méně pro ČR. Ostatně široce se o tom v rozhovoru po Parlamentní listy rozpovídal třeba Sven F. Rehulka.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Lidinský | pátek 9.10.2015 14:53 | karma článku: 41,76 | přečteno: 2234x