Proti nelegálním imigrantům jednejme tvrdě. Nemůžeme zůstat poslední, kdo má otevřené hranice

Jako bezpečnostní expert a válečný veterán z Afghánistánu se dlouhodobě věnuji současné imigrantské krizi v EU.

Podílím se na přípravě legislativních návrhů poslaneckého klubu Úsvit.  Tento týden jsem přijal nabídku stát se bezpečnostním poradcem předsedy poslaneckého klubu Úsvitu Marka Černocha. Moje první doporučení v této funkci zní: Před nelegální imigrací je třeba zavést zvýšenou ochranu státní hranice.

Během mé služby u Pohraniční policie v porevolučních letech čelila ČR zvýšenému nárůstu organizovaného zločinu převaděčství. Nyní se dostáváme do stejné situace jako na začátku devadesátých let. Nelegální imigranty pašeráci často zanechají svému osudu v blízkosti státní hranice, aniž by došlo k dokončení tranzitu do cílové země. To co z medií známe nyní ze středozemního moře, se bezesporu odehrává, a ve zvýšené míře bude odehrávat i u nás ve vnitrozemské podobě. Namátkové kontroly ve vlacích a na hraničních přechodech mohou identifikovat pouze zlomek reálného počtu imigrantů na našem území. Proto jednoznačně doporučuji nejen důslednou kontrolu všech hraničních přechodů, ale i zvýšenou ochranu státní hranice. Při nedostatečném počtu příslušníků policejního sboru, považuji za správné, aby se tento bezesporu dlouhodobý úkol realizoval s plnou podporou armády tak, jak tomu bylo v několika neoficiálních případech v minulých letech.

O všeobecně krizové situaci na státních hranicích „Schengenských států“ jednoznačně vypovídají výsledky plošných kontrol, které zavedlo Německo na hranicích s Rakouskem a Českou republikou kvůli nedávnému summitu G7. Bylo zadrženo na 14 tisíc nelegálních imigrantů a stovky zločinců. Nejčastěji pašeráků lidí. Ministři saské a bavorské vlády žádají, aby byly plošné kontroly okamžitě zavedeny znovu.

Uzavření hranic po vzoru Rakouska a Německa je jediný efektivní nástroj proti rozšíření imigrantské krize i do České republiky. Jestliže naši sousedé k sobě nelegální imigranty nepustí, nezbude jim nic jiného, než zůstat u nás. Musíme jednat stejně tvrdě jako ostatní státy. Nemůžeme zůstat poslední, kdo má otevřené hranice.

Autor: Miroslav Lidinský | sobota 27.6.2015 16:26 | karma článku: 43,32 | přečteno: 4424x