Diskuse

Ženy a umění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

Hezky napsáno...:-) Jen o těch malířkách v dávných dobách, ano, bylo jich dost, jen se o nich tolik nemluví... (např. Artemisia Gentileschi, Judith Leister, Marie-Louise-Élisabeth Vigée, aj.). Jen to prostě v oněch dobách neměly jednoduché, díky předsudkům, přístupu ke vzdělání a prac. uplatnění.

0 0
možnosti
Foto

ano je to tak že ikdyž se nějaká žena pozvedla a něco stvořila, nebyla tak známá a vyzdvihovaná-níže uvedený komentář pana Lufta ukazuje, že nejen v těch dobách to neměly lehké;-)

0 0
možnosti
DT

Žen-malířek bylo i ve středověku dost. Jen se o nich moc neví. Nezvpomenu si teď na jméno, ale jedna z nich v celkem ranné době portrétovala snad veškeré evropské královské rodiny.

I později pracovala s olejem nejedna žena. On nebyl tehdy problém ve zručnosti, ale v materiálu. V době, kdy si malíř sám zhotovoval štětce, barvy, a malíř se musel vyznat nejen v tom, jak připravit podklad, aby se mu z plátna obraz neoloupal - to byla dost komplikovaná alchymie. Špinavá, smradlavá a tvrdá dřina. Proto ten akvarel - ten byl známkou kultivovanosti.

0 0
možnosti
Foto

děkuji za komentář- vím že našepsovat plátno a namíchat si sám barvy je fuška takže s vámi souhlasím

0 0
možnosti
FL

"Ani nejznamenitější hlavy celého ženského pokolení se nikdy nezmohly ani na jediný skutečně velký výkon, pravý a původní výkon krásných umění. Vůbec nikdy nestvořily světu žádné dílo hodnoty trvalé. Nejnápadnější je to v malířství, jehož technická stránka je jim přece aspoň právě tak přiměřena jako nám; proto je též pilně pěstují, nemohou se však vykázat žádnou velikou malbou, právě poněvadž jim naprosto chybí objektivnost ducha, kterou zrovna malířství vyžaduje přímo."

viz:

http://jdem.cz/cvnsq3

Se Schopenhauerem nesluhlasím, ani s autorkou. Byli umělci podivíni, kteří zcela rezignovali na společenské postavení a kvalitní osobní život a vše obětovali tvorbě. Měl hlad, ale když dostal nějaké peníze, raději koupil barvy než jídlo. Nedělal to z mužské ctižádosti - lidi jeho obrazy nekupovali, ale samotná tvorba ho naplňovala víc než cokoli jiného. To je nutná podmínka aby mohlo vzniknout něco velkého. V tom to je. Ženy umělecké cítění mají (a myslím, že i větší než muži), ale samotná tvorba je nenaplňuje tolik, aby se do toho skutečně ponořily jak by bylo potřeba. Jsou na to příliš praktické

0 0
možnosti
Foto

děkuji za komentář plný zajímavých podnětů k zamyšlení-jeden z nich je, že duševní zdraví je tvorbě na překážku takže umění jako takové je produkt nevyrovnaných rozervanců

tvrzení že ženy tvorba nenaplňuje nemůžete jako muž dostatečně dokázat-jak jsem na příkladě Amálie Mánesové ukázala, žena se ochotněji vzdá vlastního potěšení ve prospěch rodiny-ne každá samozřejmě

0 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1797x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik