Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Pokud se zaměříte jen na belgické kolonie, pak ano. Ale zkuste i jiné země, kde s odchodem kolonistů (nebo po svržení monarchy) došlo k občanským válkám, nárůstu kriminality a podobně.

0 0
možnosti
JH

J12a89n 85H43u43r71k36a

9. 1. 2019 0:45

...život jde dál...není důležité co kdo o kom povídá ale to co ten člověk koná a jak koná...

a zvěrstva má lidský rod bohužel v DNA už od matky přírody a toto dědictví uplatnil již v době kdy moc a milostná předehra byla kyj do hlavy či Amazonkou pokopulační vykuchání...

0 0
možnosti
RK

Čtu si tu debatu a jen nestačím kulit oči - od soudružsky muslimky k metoo? Já se pak nedivím, že soudruh Nejedlý podstupným odkláněním v nedělním ujištění, že svíčková bude skončil až u efektivní výroby vysokých pecí.

0 0
možnosti
Foto

já se nedivím už ničemu Ríšo-zdejší diskuze jsou prostě krásnou ukázkou jakými křivolakými cestami se ubírá lidské myšlení-ikdyž někdy mluvit o myšlení je přehnané;-D;-D;-D

0 0
možnosti
Foto

J56a84n 26Š55i97k

8. 1. 2019 14:57

Soudružsko-muslimská sluníčkářka :-) Hezký článek a Vám hezký den paní Palková

0 3
možnosti
Foto

děkuji pane Jane za přečtení a hezký večer přeji:-)

0 0
možnosti
JS

Problém je v tom, že se často a velmi kriticky vyjadřujete k vlastní civilizaci, o to benevolentněji však nahlížíte právě na civilizaci islámu. Často vystupujete vůči islámu přímo apologeticky. Pokud Vám vadí, jak se v minulosti chovali běloši, tak z chování muslimů v dobytých územích byste musela být úplně vyděšená. Například hned první chalífa po Muhammadovi během čtyř let zlikvidoval přes 97 procent všech původních obyvatel Egypta. Byla to masová vražda nepředstavitelných rozměrů. Doslovná genocida. Nikdy jste se neptala, proč vyspělou egyptskou civilizaci vyhrabali z písku Evropané a nikoli Arabové?

Stejný proces likvidace nebo totální porobení a poarabštění původního obyvatelstva proběhl v celé severní Africe, na Blízkém východě i v Mezopotámi až k západní Indii. Z pera muslimských historiků se nám zachovaly zprávy o tisících zničených křesťanských, buddhistických a hinduistických chrámů, které patřily k nejstarším a největším votivním komplexům světa. Byly vyvražděny desítky národů a zničeny prastaré kultury, a to zcela. Nic nezbylo.

Eropané jistě dělali děsivé věci, ale to co se dělo v Kongu, nebylo jen výsledkem zlovolnosti Evropanů. Evropané často využívali místní kmenové nenávisti. Toto kmenové nepřátelství tam ostatně existuje dodnes. Evropané si vybrali jednoho místního spojence, vybavili ho zbraněmi a ten za ně odvedl špinavou práci. Začneme-li pátrat, kde se v Americe vzalo tolik černých otroků, tak zjisíme, že Evropané nemuseli hnout ani prstem – o vše se postarala opět kmenová nenávist – dominantní africké kmeny chytaly své sousedy a prodávaly je Evropanům. Podstatnou část tohoto obchodu s otroky kontrolovali také muslimové.

Incká říše na americkém kontinentu se chovala jako tyran, Španělé jen podnítili vzpouru jejích vazalů. Severoameričtí Indiáni byli v permanentní válce každého s každým, nikdy se nedokázali sjednotit. Jejich kultura byla navíc daleko od romantických představ evropských spisovatelů. Nic není černobílé.

12 0
možnosti
TD

Máte pravdu, že málokdy jsou věci černobílé a není správné kritizovat jen jednu stranu. Ovšem správné řešení není v rámci "spravedlnosti" zamlčovat nebo bagatelizovat vlastní zvěrstva, ale právě přístup "padni komu padni".

A také hraje svojí roli časové hledisko. Genocida v Congo Free State skončila před 110 lety. Genocida v podání Mohamedových nástupců je přes 1000 let stará záležitost.

1 1
možnosti
MV

fakt soudruzka muslimka? to nevymyslis...

1 0
možnosti
Foto

;-D;-D;-Dfakt Marku-stalo se-jméno dotyčného radši neuvádím protože kdoví čeho bych se pak od něj ještě dočkala;-)

0 0
možnosti
Foto

Je to těžké... píšete kontroverzně a vyvoláváte vášně...

S nálepkováním nesouhlasím, ale pokud napíšu něco kontroverznějšího počítám s ním asi jako každej tady.

Nemůžu ten původní blog kde se situace stala najít, ale tuším, že se jednalo o situaci dětí rodičů IS , kde napsal krásnej příspěvek pan Šik, doslova mi mluvil z duše.

Doufám, že nikdy nesklouzneme zpět do společnosti, kde děti budou trpět za hříchy otců.Tomu fakt věřím.A proto nesouhlasím ani s tím mlátit pravnukům o hlavu činy pradědů.Daeš byl (je) stejně zvrácený jako Leopoldovo Kongo.

4 0
možnosti
Foto

připomenutí nedávné minulosti není to samé jako mlátit pravnukům o hlavu činy pradědů-v tom případě by se třeba Němci mohli cítit podobně pokaždé když někdy připomíná koncentráky a vše co se stalo v druhé světové-mimochodem pokud musíme platit za vyrovnání církvím tak tím doplácíme za činy rodičů-neustále slýcháme že církev byla okradena a tak to musíme vrátit-ale já nikomu

nic neukradla:-/

0 0
možnosti
Foto

Stalo se módou, sypat si popel na hlavu a omlouvat se za činy spáchané předky ve vzdálené historii. Dnešníma očima nelze posuzovat minulost. Z dnešního pohledu se kolonizátoři v Africe chovali stejně nepřijatelně jako majitelé evropských či amerických manufaktur v raném kapitalismu. Jestli něco ublížilo Africe, tak to bylo právě přerušení kontinuity koloniálního vývoje "osvobozeneckým" bojem. Pokračovat kolonie, časem by se chování bělochů kultivovalo a dnes by byly africké kolonie sice vzdálenou, ale jinak rovnocennou a rovnoprávnou části svého "mateřského" státu, podobně jako třeba Havajské ostrovy v USA. Celý slavný osvobozenecký boj byl v podstatě stejným tahem jakým je dnes Arabské jaro. Libye se Sýrií netancovaly jak USA pískaly a tak se pod praporem boje za demokracii zařídily demonstrace a převrat. Protože USA neměla v Africe žádné kolonie, tak se postarala pod vznešeným praporem boje za svobodu o to, že je neměl nakonec nikdo. Výsledek je bída a chaos v Africe a následek proudy migrantů prchající z mizérie.

3 0
možnosti
SL

Dnešníma očima nelze posuzovat minulost ...

A jakýma očima lze posuzovat minulost ? ;-D;-D;-D;-D;-D

1 0
možnosti
RE

Ne tak křečovitě. Volně a nezaujatě:) Pak zas ale nobudeš mít žádnou nálepku, to je fakt..

Nejpříkladnější kolonizátoři byli Němci. Německá východní Afrika cca 1880 - 1918, za poměrně krátkou dobu měli snahu pozvednout úroveň hospodářství, školství, zdravotnictví, infrastruktury, nakonec si získali důvěru obyvatelstva. Za 1.WW generál Paul von Lettow-Vorbeck s 3000 německými a 11000domorodých mužů odolávali, či dokonce lokálně vítězili nad britskou drtivou přesilou(300000 mužů) prakticky celou válku. Odkazy na německou krátkou nadvládu ožívají v Tanzanii dodnes.

0 0
možnosti
LP

Tu paní v plavkách bych na SM nikdy netipoval. To není žádná souška, to je šťavnatá mařena.

0 0
možnosti
Foto

no soušky bývaly pěkně šťavnaté a muslimky jak víme mají bikiny zakázané tak mi připadalo že se to hodí k tomu paradoxnímu pojmenování SM-dík za nákuk a pěkný večer:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik