Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ano, tyto hrůzy a hanebnosti novodobé historie, (podobně jako válčení Slovenského štátu po boku hitlerovského Německa a deportace Židů ze Slovenska do vyhlazovacích táborů a mnohé další), je třeba připomínat. Snad, snad se aspoň někdo zarazí a bude ochoten neopakovat cokoliv podobného.

Nedávno vyšla kniha, která zpracovává historii konkordátu katolické církve s Mussoliniovským režimem. Ta kniha je ovšem zajímavá i tím, že popisuje, jak u řady lidí uvnitř církve narůstal odpor proti těm hrůzám a jejich zrání ve víře. Ti lidé potom měli podíl na změnách, až po druhý vatikánský koncil (atd.). Teď si nahonem nevzpomenu název knihy, když tak to dohledám.

0 0
možnosti
Foto

děkuji pane Marku, před časem jsem zde o spolupráci Vatikánu s fašismem napsala blog a nepřejte si vědět, jak so do mě někteří místní věřící pustili

https://libusepalkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=660101

0 0
možnosti
Foto

Díky za připomenutí.R^ Nejsmutnější na tom je, že křesťané zase vraždili křesťany jen v rámci svých mocenských choutek.

0 0
možnosti
Foto

to je pravda pane Petře a ve srovnání s počtem obětí třeba druhé světové války nebo všech předchozích válek náboženských to zas ten necelý milión není číslo tak strašné-spíš je strašný ten způsob provedení-podle knížky ze které cituji například Červený kříž dodal Italům seznam nemocnic, aby se jim vyhnuli, a oni ten seznam naopak zneužili k cílenému bombardování a zničení zdravotnických

zařízení-takže pokud bílí neustále poukazují na krutost islámských radikálů, z druhé strany je to viděno opačně a průměrný Afričan ví o krutosti bělochů své dík za komentář a hezký víkend:-)

0 0
možnosti
Foto

Libu, Tvá témata jsou perfektní a zajímavě zpracována. Mne nikdy "ten nahoře" neoslovil. Má víra vždycky směřovala k člověku. Začínám ale být trochu zmaten, člověk, který pracuje v blízkosti "toho nahoře" by měl být dokonalý. A církevní hodnostář není. Bože...?:-/!!

1 0
možnosti
Foto

Vidím to Marceli stejně-také věřím jen v dobro a sílu které jsou v člověku ale ti co nám kážou o morálce a etice ji sami tak často překračují-dík za přečtení a hezký víkend:-)

2 0
možnosti
VF

Jsem rád, že diskuze k Vašemu včerejšímu článku nebyla zbytečná. Dnes už nadpis ani perex není zavádějící. Tal snad Vám to vydrží.

1 0
možnosti
Foto

děkuji za přečtení-někdy stačí číst pozorněji abychom autora pochopii-hezký večer;-)

1 0
možnosti
Foto

:-)R^Myslím, že je užitečné připomínat, jak snadno se instituce a státy i ve svých novodobých dějinách zachovaly v naprostém rozporu se svými ideály. Je to dobrá a možná i jediná prevence toho, aby se něco podobného neopakovalo. Působení Itálie, ale i Británie (Burské války a pod,) v Africe jsou skutečně černými stránkami jejich novodobých dějin a ani postoj církví k těmto událostem jim ke cti rozhodně neslouží.

5 0
možnosti
Foto

nedělám si iluze, že připomínáním minulých hrůz se předejte těm příštím-po druhé světové a holocaustu lidé asi také věřili, že se nic podobného už nikdy nemůže opakovat a co všechno se od té doby stalo---a děje i dnes-dík a pěkný večer:-)

4 0
možnosti