Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

No jo. Vybili jsme polovinu Keltů. Mám tomu rozumnět tak, že se máme nechat z poloviny vybít, abychom měli novou kulturu.

Ano, přišlo k nám křesťanství - a my jeho odkaz (spolu s odkazem pohanských Římanů a Řeků a odkazem Židů) ctíme a moc se nám líbí. Neb jsme tak od dětství vychováni.

Ale - víme jistě, že by tradice předkřesťanských pohanů nebyly lepší, našemu životu prospěšnější? Z čeho usuzujeme, že přijetí křesťanství byla "výhra". Jen a pouze z toho, že jsme (vírou či zakotvením) křesťany. Jen z našeho přesvědčení, že nemůže existovat víra lepší (což je přesvědčení věřících všech náboženství; a nejen náboženství).

1 0
možnosti
Foto

děkuji za komentář jak správně píšete, to v čem vyrůstáme považujeme za správné, stejně tak miliony muslimu kteří terorismus neschvalují a upřímně věří v Alláha-konec konců je to stejný Bůh jen ta omáčka kolem je jiná :-)

jen ten úvod bych poopravila, nenabádát k tomu, že se máme nechat vybít-jen poukazuji že kolo dějin je neúprosné ;-(

0 0
možnosti
MS

Karma za to,že sice nenabádáte k dobrovolné domestikaci českého národa,ale jen jste pouze vykreslila historický obraz,který se chce opakovat.Jinými slovy nelze tu migrační krizi brát tak černobíle,ale na druhou stranu-vůči našim dětem-můžeme z vašeho článku dopředu vyvodit následky,které nás čekají pokud budeme sedět se založenýma rukama jako keltové,nebo pohané.

Já osobně se nebudu nikomu obhajovat za činy svých předků-ať už tlačili kelty,nebo později saracény,můžu se obhajovat pouze za činy svoje a svých dětí,jak je vychovám.Z tohoto pohledu posuzuju i migranty,kteří také nemůžou za činy proroka Mohameda,ale jsou zodpovědní za své činy.A nechci svým dětem předat zemi,ve které se budou bát chodit odhalené a věřit jenom v to jediné správné náboženství.

1 0
možnosti
Foto

děkuji za karmu a komentář jen jsem vylíčila dějiny z trochu jiného pohledu a souhlasím že nikdo nemůže za své předky stejně jako, jak sám správně podotýkáte, ani mnozí z imigrantů nemohou za to, kde a do čeho se narodili

0 0
možnosti
JH

Píšete: "Takže když se dnes někdo odvolává na staletou tradici katolické církve v našich zemích, mělo by se to posuzovat objektivně."

Pokud vím, málokdo se odvolává na stoletou tradici katolicismu, ale na tradici křesťanství. Takže vaše úvahy o Češích jako nehorlivých katolících, husitském hutí, evangelících... jsou, mírně řečeno, nesmyslné.

1 1
možnosti
Foto

pokud vím tak dnes převládá katolická církev a chtěla jsem jen poukázat na to, že náboženství-jakékoliv ať střet islámu s křesťanstvím nebo právě zmíněné neshody katolíků s protestanty, vždy v dějinách přinášely pro obyčejné lidi nesmírné utrpení

0 0
možnosti
Foto

V dějinách žádné objektivní posuzování neexistuje a pokud zde muslimové opravdu zvítězí, tak dějiny budou psát zase oni.

1 0
možnosti
Foto

máte pravdu že skutečnou pravdu o děinách nemůžeme znát nikdy, protože jak správně říkáte, dějiny píše vždy vítěz-doufám že poslední část vašeho komentáře se nikdy nevyplní, můj text měl jen naznačit, že i my žijeme možná v nepřesném výkladu našich dějin dík za komentář

0 0
možnosti
MN

Z článku paní Palkové plyne velké poučení: Ano, My Češi jsme byli stejní migranti, stejní přistěhovalci, stejní nájezdníci, kteří postupně vytlačili či vstřebali kmeny, tuto krajinu obývající před příchodem Čechů. Jenže jsme nenatáhli ruku a nenechali se živit, ale v následujících stoletích tuto zemi kultivovali.

Zrovna tak má paní Palková pravdu, že přijetí křesťanství se pohanským kmenům určitě nelíbilo (i my Češi jsme byli do 9.století pohané). Ke křesŤanství se náčelníci (knížata) přiklonila z prospěchářství, aby posílala svůj vliv a měla pdoporu západníc knížat a králů.

Co z toho plyne? Pokud se nepoučíme tímto vývojem, tak nás čeká osud původních kmenů, které jsme kdysi z této krajiny vypudili, nebo vstřebali. Kmeny zanikly, jako zanikneme my. Pár našich vůdců dočasně konvertuje z prospěchu k islámu... Aby nakonec stejně byli nahrazeni muslimskými vůdci.

P5esně toto poučení plyne z historického obrazu, jak jej paní Palková odporezentovala. Zřejmě cítí, že je čas, aby Češi byli nahraženi i se svými staletími budovanými křesťanskými kořeny muslimy....Rv

11 1
možnosti
Foto

až na poslední vaší větu to dělá dojem že jste pochopila o co go

jinak jste asi vědma když si myslíte že víte jak to cítím jestliže jste si z toho vydedukovala právě toto tak jste možná jen projektovala svůj názor ale podsouvat někomu co neřekl je nekorektní RvRvRv

0 1
možnosti
TK

Mám to chápat tak, že chcete být tou zanikající kulturou, co ji vytlačila jiná? :-P

Myslím, že ve vašem případě lze šovinisty s jejich pohledem na ženy zcela chápat.

6 1
možnosti
Foto

vaše reakce ukazuje že nechápete a zmínka o šovinistech o vás nevypovídá nic pozitivního-zkuste to nebrat tak tragicky;-)

0 4
možnosti
AP

A23d29a41m 24P62o43c49h21e

23. 12. 2016 22:48

Takže kvůli něčemu, co se možná stalo před tisíci lety se máme vzdát a pustit si sem muslimskou milionovou úderku. Aha.

8 3
možnosti
Foto

to jste z mého blogu opravdu vyčetl? Myslím že jste si to špatně vyložil, ale na ovlivňování vašich myšlenkových pochodů nemám žádnou moc

pěkné svátky přeju a dík za názor, ač mi připadá zcela zcestný

0 2
možnosti
JL

Historici sami říkají, že srovnávat dva časem oddělené jevy, je matoucí. Srovnávat to, že přicházejí muslimové (Asiati a Afričani) do Evropy v dnešní době, a 6.století, kdy začínali přicházet Slované na území, kde dnes žijeme, je na první pohled omyl. Muslimové totiž přicházejí do hustě osídlených států, kde žijí národy, které tu jsou tisíciletí a mají svou jasně profilovanou kulturu. Slovani ale přicházeli do poloprázdných oblastí, na kterých žily zbytky Keltů a Germánů. Většina jich odtáhla předtím. Nemáme žádné informace, že by docházelo k velkým střetům, Slovani a místní obyvatelé se pravděpodobně smíchali. Keltové tady žili asi do období 0 a Germáni 200 let poté - a jejich hlavní populace odtáhla. Keltové údajně na jihovýchod a Germáni bůhvíkam, možná do Itálie.

5 1
možnosti
Foto

nejedná se o nějaký seriozní historický exkurz jen jsem poukázala jak se vše opakuje, ač pokaždé jinak právě proto že z té doby nejsou žádné přesné záznamy, jsou to všechno jen dohady-sám používáte slova údajně, pravděpodobně, možná bůhvíkam, nemáme informace-děkuji za komentář

0 0
možnosti
MR

M57i43l88a77n 25R28a83d16e80k

23. 12. 2016 22:22

Prisel tam kde nikdo moc nebyl. Ti novi prichazeji a nahradi vas. Az jich bude v Evrope tak 100 - 200 milionu, tak pote co vas vyzerou, tak vas umlati cepicema. Ale zatim si to uzivejte, to az vase deti nebo vnuci uz budou - nebudou. Budou muslimy a nebo nebudou vubec. Nebo budou otrocit.

Ale vy jeste muzete byt v pohode, tak si ji uzivejte

10 3
možnosti
Foto

já přece netvrdím, že si přeju aby nás někdo nahradil...jestli právě to jste z textu pochopil tak se nedá nic dělat, přesto děkuji za komentár a přečtení

0 3
možnosti
Foto

U nás na Vysočině byli pohané neuspěšně převracování na "pravou" víru, perzekuování, vyhnání z vesnic do lesů, na tzv. pohaniska, kde žili v hlubokých dírách v zemi jako psanci. Stejně to bylo těm "pravým" věřícím málo a nakonec byli povražděni. Jakékoliv náboženství je neintegrovatelné do jiného náboženství, tedy do jiné kultury a dává na výběr akorát konvertovat nebo smrt.

1 1
možnosti
Foto

ano je to hrozné, člověk by rád věřil že je to dávná minulost a že lidstvo rozumově vyspělo natolik, aby se navzájem nevraždilo pro něco tak iracionálního jako je víra děkuji za komentář a přeji pěkné svátky

1 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1797x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik