Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

V závěru svého článku vyjadřujete myšlenku, že ten, kdo má zdravý rozum, upřednostňuje ekologii před ekonomikou. Ve skutečnosti ekologii nelze zkoumat bez ekonomického zázemí, a totéž platí, pokud se rozhodneme ekologické poznatky prakticky realizovat. Bez ekonomiky se neobejdeme. Právě v nejchudších zemích pozorujeme největší problémy se znečištěním životního prostředí a malé povědomí o ekologii.

Někteří environmentalisté jsou ochotni doslova zabrzdit lidstvo a třeba i zakázat auta, aby zachránili přírodu. Ve stejném duchu byste Vy musela vypnout počítač, pokud by nějaký "ekoncenzor" usoudil, že Vaše myšlenky nejsou dostatečně hodnotné, abyste mohla využívat elektřinu. Ve skutečnosti právě sdílení myšlenek, kreativita a rozvoj technologií může lidstvu umožnit efektivnější ochranu biodiverzity a životního prostředí. Kdosi moudrý prohlásil, že člověk zdroje nejen spotřebovává, ale také vytváří. Koho by před tisíci lety napadlo, že páchnocí břečka prýštící na poušti bude strategickou surovinou. A koho by to samé před sto lety napadlo u horniny, kterou horníci označovali jako "prokletý smolinec", což je zdroj uranu. Jihoamerickou platinu kdysi Španělé sypali do moře jako nepotřebný a škodlivý kov, protože ji nedokázali roztavit.

Ano, záplava automobilů je problém, jenže právě tohle nás může donutit, abychom například dořešili problém studené jaderné fúze, která nám umožní vyrábět téměř neomezené množství elektřiny bez jakýchkoli odpadů a bez spalování jakýchkoli fosilních nebo radioaktivních paliv.

Omezováním ekonomik a omezováním lidí nevyřešíme ekologické problémy. Spíš naopak. Někteří lidé jsou ochotni v rámci záchrany přírody nechat vymřít část lidstva. Na této zrůdné myšlence názorně ukazují, že největším problémem lidstva nejsou auta, ale násilí. Na jeden jediný bojový tank se spotřebuje více materiálů, než na sto padesát automobilů.

0 0
možnosti
Foto

s tím souhlasím pane Svobodo-finance jsou nutné k rozvoji-já to myslela spíš v soukromém životě-jít pěšky když je to možné šetřit vodou a nepřehánět to třeba se saponáty- i spousta domácích spotřebičů se často dá oželet a dělat věci ručně a po staru-lidi zbytečně plýtvají a vyhazují věci které se dají ještě spravit nebo recyklovat-třeba starý ručník rozstříhám a použiju na leštění a stírání nečistoty-a souhlasímhlavně s tím, že největším plýtváním jsou války a zbrojení dík za nakouknutí:-)

0 0
možnosti
Foto

J86a32n 67P52r27a37ž25á20k

27. 11. 2017 19:14

R^Vtipné, Libu a v zásadě i pravdivé. Jenom by se to nemělo přehánět, ani zneužívat, abychom neměli na polích jen řepku na výroby bionafty, neplatili horentní sumy za elektřinu do kapes solárních baronů a podobně. I zde platí všeho s rozumem a s mírou.:-)

1 0
možnosti
Foto

souhlas-řepka a solární panely mě také štvou-už jen vizuálně to škodí krajiněR^

1 0
možnosti