Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Premisa zmiňované autorky je vedle. Monogamie se nedatuje od rozšíření křesťanství, čili nějakých 1800 let zpátky , ale už zhruba od doby 20 či 10 tisíc let jako strategie přežití v nepříznivém prostředí. Monogamne žili skoro všichni Asyrane, Mezopotamci i Egypťané kromě vlivných mužů, kteří si mohli dovolit žít v polygynii. Vedle je i argument toho, že ženy preferovaly lstive, krásné muže.Ta žena by si měla dostudovat pár kapitol z evoluční psychologie. Lidé odjakživa žili ve společnosti a ta vyžadovala krome dobrych lovců od dob neolitu altruisticke jedince, kteří sami byli ochotni obětovat své zisky pro blaho druhých. Ti byli ceneni a tak se jejich geny šířily. Otázka je, že když se zkríží 2 jedinci, je z toho něco úplně jiného a nečekaného, dítě neni jen po otci či matce, ale po všech předcích. Velkou roli odedávna hrál i majetek, díky němuž si fyzicky neatraktivni jedinci často mdleho rozumu dokázali předat své geny, protože si koupili atraktivní protějšek.

0 0
možnosti
Foto

ráda bych upřesnila že atraktivní není myšleno jako pěkní, jak to níže v diskuzi zřejmě někteří pochopili, ale ve smyslu přitahující ženy svou schopností přežít

Nemyslím že, jak to naznačuje citovaná paní Kellnerová v pravěku přežívali jen silní psychopaté-byla to také rychlost reakcí, výborný postřeh a schopnost okamžitě vyhodnotit situaci, aby obstáli v lovu a boji, takže odmítám dělení mužů na pěkné psychopaty a nepěkné intelektuály což silně připomíná stejnou selekci u žen-jsi hezká tak budeš hloupá

0 0
možnosti
JZ

Napadaji me genius Stephen Hawking a muj nejblbejsi byvaly spoluzak Stanislav H. - pouze v 1. tride, protoze byl zahy prerazen do zvlastni skoly, kde to dotahl az do 4. tridy. Stanislav, na rozdil od Hawkinga, mel nejatletictejsi postavu, jakou jsem kdy na vlastni oci videl, zkratka krasavec, na ktereho se ty nejkrasnejsi divky doslova lepily. Priroda to ale zaridila tak, ze zadna z tech krasavic se nejmenovala Marie Sklodowska. Nasledkem tohoto prirodniho vyberu jsou lide vetsinou blbci.

1 0
možnosti
Foto

R^to jste uvedl dobré příkladyR^

dík za přečtení a hezký den přeji:-)

0 0
možnosti
ZH

Noo, karma za aktivitu, i když se spíše kloním k názoru paní Kellnerové. Loni jsem někde četl článek, který mě řekněme zneklidnil. Psalo se tam o tom, jak pokročilé porodnictví už zasáhlo do vývoje lidstva. Žena s úzkou panví by dříve při porodu pravděpodobně zemřela i s dítětem. Dneska jí bez problémů uděláme císaře a oba jsou zdraví. Jenže v tom článku byla statistika, jak se ta “uzká panev” dědí dál a dál a ty ženy už nejsou prakticky schopny porodit přirozenou cestou. Co s tím? Co bude za 200 let?

0 0
možnosti
Foto

to je ono na co jsem se snažila upozornit-pokud se umělou cestou umožní aby geny předával každý, i ten kdo k tomu od přírody nebyl přizpůsoben, tak se to v budoucích generacích jen znásobí-viz slabí muži předávají svou dispozici či spíše indispozici budoucím generacím dík za komentář a pěkný den:-)

0 1
možnosti
Foto

Libuško, karma, moc Dobrý článek;-D

0 0
možnosti
Foto

děkuju moc Naďo a pěkný zbytek večera:-)

0 0
možnosti
Foto

Zásadně nečtu příspěvky kde není povolena diskuse ač mohou být sebekvalitnější.

0 0
možnosti
Foto

já většinou také ne ale tenhle mě zaujal titulem-Ženy jsou často při výběru partnera povrchní a zajímá je jen vzhled- a během čtení jsem měla pocit že to snad napsal spíš nějaký chlap:-)

dík za nákuk a pěkný zbytek večera

0 0
možnosti
VO

Existence monogamie přece žádnému muži nezaručuje, že si dokáže najít partnerku. Pokud je opravdu slabý a neschopný, ani sebevětší množství žen v jeho okolí mu v tomto smyslu nebude nic platné.

0 0
možnosti
Foto

v podstatě s vámi souhlasím-proto jsem se nad blogem paní Kellnerové zamyslela, protože mám pocit, že obsahuje hodně kontroverzních tvrzení

děkuju za přečtení a hezký zbytek večera:-)

0 0
možnosti
JM

Podobnou teorií lze napsat, že křesťanství dává šanci neintrikujícím ženám. Ve starověku bylo běžné, že bohatý, nikoliv silný, muž měl více žen a pár otrokyň k tomu. Králové měli v harému stovky manželek, průměrně zdatný obchodník tak dvě až čtyři. Ale manželky mezi sebou tvrdě soupeřily. Nejčastěji se trávily. Pokud nějaká otěhotněla a manžel se těšil na potomka, konkurentka se hned sháněla po potratovém přípravku, který by ji tajně podala. Křesťanství tomu zamezilo.

0 0
možnosti
Foto

souhlas pane Mrkvičko.vše má své plusy i zápory dík za přečtení a pěkný večer

0 0
možnosti
PP

P96e21t64r 79P85á24n68e19k

4. 1. 2018 21:07

Tak do takových soudu bych se nepouštěl,to bych nechal na tom nejvyšším.Znáte to?Jedna lepá blondýba co vyčerpala příděl předností na krásu a na rozum se tim pádem nedostalo potkala chytrého,ale a vůbec né okouzlujícího, bez fusekli a na housle falešně vrzajicího Einsteina a zapálilo ji to.Řekla:"pane profesore,z nás by byl ideální pár.Kdybychom měli děti ,tak by byly krásné po mě a chytré po Vás",ten se uklonil a řekl: madam a co kdyby to dopadlo naopak.

4 0
možnosti
Foto

;-D;-D;-Dještě že vás tu máme, člověk by se jinak skoro nezasmál;-D;-D;-D

jinak na tom nejvyšším to necháváme dvě tisíciletí a zatím bych řekla nic moc

0 0
možnosti
JS

Ještě bych rád uvedl jednu zajímavou analogii, kterou lze ve Vašem článku najít. Vy jste ve svém článku vyjádřila v souvislosti s křesťanstvím tuto obavu, cituji: "Otázkou je, zda pro lidstvo jako celek a jeho genofond je žádoucí, aby se předávaly geny i těch méně způsobilých přežití nedokonalých a slabých."

A nyní to srovnejte s tím, co řekl slavný filozof Friedrich Nietzsche: "Křesťanství je antiárijské náboženství par excellence, celková vzpoura všech utlačených, nuzných, méněcenných, těch, kteří se provinili proti čisté rase". Tato věta, kterou Nietzsche ve svém díle bohatě rozvinul, se stala základem pro nacistickou filozofii.

Já například vůbec nechápu, jak může někdo něco takového, jako jste napsala Vy, v dnešní době v Evropě vůbec vyslovit. Co byste tedy dělala s těmi "méně způsobilými přežití"? Co byste dělala s těmi "nedokonalými a slabými", jestliže je podle Vás otázkou, zda je žádoucí, aby se předávaly jejich geny? Uvědomujete si vůbec, že nachlup stejné úvahy vedly k děsivým eugenikám 20. století?

2 0
možnosti
Foto

nic takového jsem na mysli neměla-teď se skutečně dopouštíte toho z čeho jste mě naopak nařknul jen jsem se zamyslela zda v dlouhodobém horizontu je možné, aby se to projevilo

je ale zajímavé, že právě v Evropě kde existuje křesťanství a tudíž monogamie dlouhodobě asistujeme nebývalému poklesu porodnosti.třeba tu nějaká genetická souvislost bude a ne jen blahobytný a rozmarný působ života konzumní společnosti jak se to někdy interpretuje

třeba v některých muslimských zemích kde je bohatství a konzum také začínají být modlou mnoha lidí-třeba SAE- nemluvě o asijských zemích-takový pokles porodnosti není

0 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1797x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik