Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

J41a74n 48J59í80l53e77k

23. 12. 2018 20:55

Paní Palková, dávejte odkazy odkud čerpáte svou "moudrost" se kterou tu poučujete. A když už kopírujete texty, které bezostyšně vydáváte za své komentáře. To se mezi slušnými lidmi dělá. Já jsem si vaše "komentáře" našel.

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1noce

Jinak bych vás musel považovat za chlubilku s cizím peřím:-)

0 0
možnosti
Foto

starejte se spíš o své blogy-ty mají mít určitý rozsah aby mohly být považovány za blogy-ten váš poslední je spíš status na facebook-juknete na pokyny jak psát

Nepište ale ani štěky, které se hodí v lepším případě do diskuse nebo na twitter. A když už to musí být, zařazujte je do rubriky Miniblogy. Ty se ale nezobrazují na hlavní straně blogu.

Zdroj: https://info.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=30942

0 0
možnosti
LI

Někde jsem četla, že slavení Vánoc má prastarou historii a ty první se slavily v Římě;-) ..

0 0
možnosti
Foto

Ano paní Ludmilo, ale u nás to bylo trochu později a často lidem kteří chtěli postaru slavit víc slunovrat než Ježíše tak to bylo i zakazováno, podle wikipedie:V raném středověku se oslava Narození Páně považovala za méně významný svátek než Epifanie (Zjevení Páně, 6. ledna), v západním křesťanství zaměřená na návštěvu mudrců. Významnost Vánoc však postupně rostla po korunovaci císaře Karla Velikého v den Narození Páně v roce 800.

Od 17. století se slavení Vánoc pomalu přesouvalo do rodin, kde se připomínalo narození Ježíška a uctívalo rodinné štěstí a pospolitost. Na druhé straně se o Vánocích vítal i návrat Slunce, zejména na venkově, a lidové zvyky zahrnovaly i věštění a další vyloženě pověrečné štědrovečerní zvyky a obyčeje.] To budilo pohoršení a vyvolalo i opakované zákazy. V roce 1644, za anglické občanské války, puritáni ovládající Parlament zakázali slavení Vánoc jako nebiblického a pohanského zvyku. Následovaly protesty proti rušení Vánoc, zákaz však vydržel až do roku 1660. Podobné zákazy byly uplatněny i ve Skotsku a některých anglických koloniích. Ve Skotsku byl zákaz slavení Vánoc zrušen roku 1686, ovšem oficiálním svátkem se Vánoce staly až roku 1958

0 0
možnosti
Foto

Santa Claus je kříženec sv. Mikuláše a reklamního panáka Coca-Coly, proto taky jeho expanze prostřednictvím obchoďáků. Pro konzum byl přímo vytvořen:-). Já bych ho moc se sv. Mikulášem nespojoval.

2 0
možnosti
Foto

s tím konzumem máte pravdu, ale věcná souvislost mezi těmi dvěma tu skutečně existuje

Zkomolením jména Mikuláš vznikl už v 17. století holandský Sinterclaas i britský Father Christmas. předloha pozdějšího Santa Clause. Velmi podobný je i německý Weihnachtsmann.Santa Claus, je tedy zkomolenina svatého Mikuláše a je v současnosti asi nejrozšířenější vánoční dárce. Je to profánní postava amerického původu, která vznikla v polovině 19. století jako výraz svébytné americké tradice, nesvázané historií. Obyvatelé New Yorku si vzpomněli na holandské počátky města a na postavu svatého Mikuláše - Sinterclaase

0 0
možnosti
JP

J83o51s74e38f 21P65o75t83r

22. 12. 2018 23:00

Paní Palková,

opět zase vás musím poučit v problému, který kladete :"proč křesťané oslavují narození židovského krále když židům samotným po celá staletí ubližovali?".

V celé Bibli (židovském Starém zákoně) se jako červená niť vine předpověď, touha, proroctví, že se narodí Mesiáš, který Židy a celý svět osvobodí.

Podle křesťanské tradice tím Mesiášem byl Ježíš Kristus, kterého ovšem Židé dali popravit a jeho učení odmítli. Bezprostředně po smrti Ježíše a jeho zmrtvýchvstání se učení přeneslo do centra tehdejší moci, do Říma a sotva se trochu etablovalo, začalo být po 300 let pronásledováno.

Představte si, že kdyby to učení bylo založeno na faktu,"jedna paní povídala", že by bylo desetitisíců, kteří (bezprostředně poté) obětovali postavení, majetek životy?. pronásledování křesťanů je dobře známá a prozkoumaná věc.

Pokud se týká ubližování Židům, ten důvod není teologický, ale je prostě ekonomický. Křesťané měli zakázáno ( jako dneska vyznavači Islámu) půjčovat peníze na úrok, zatímco Židům to jejich víra dovolovala. Takže celý středověk si lidé, křesťané, půjčovali peníze na úrok, až na lichvu od Židů, až někdy nádoba přetekla.

Já vám neberu vaše neomarxistické přesvědčení, ovšem , už jen v rámci všeobecného vzdělání, byste tyto věci měla vědět a znát

5 1
možnosti
Foto

všechno co jste v komentáři napsal jsou všeobecně známá fakta takže nevím co jste s tím vlastně sledoval?8-o

0 0
možnosti
RK

Pravda, já jsem překřtil jednoho, co se zoval Jesus Christ Superstar na Jesus Christus Interruptus. A když se mě někdo ptá proč, tak přesně v rámci demokratické platformy odpovídám: Warum nicht?EU

0 0
možnosti
Foto

;-D;-D;-Dty to vždycky rozštípneš Ríšo-dík za nákuk a krásné svátky;-)

0 0
možnosti
VV

Nikdy mne nenapadlo premysle, zda jezisek je ci neni tradice. Jako dite z zivnostnicke rodiny, kterou komunisti pripravili o vse jsem dedu mraze nikdy neakceptoval.

Santa Claus mi jksi do Evropy nepatri, je to neco jako Donald Duck.

No a uz hodne stare povidani:

Kdyz nas starsi svinacek zacak chodit do skoly, vytahoval se na toho mladsiho, ze zadny jezisek neni, ze jsou to jen prevleceny lidi. A ten mladsi ho uzemnil slovy: uz jsi nekdy videl nejakyho prevlecenyho lida? A ten nas jezisek prezil jeste dalsi dv nebo tri roky.

0 0
možnosti
Foto

No vidíte pane Vokoune, Santa Claus vám do Evropy nepatří a přitom z Evropy pochází a Američani si jej jen přivlastnili. To jsou paradoxy, co?

1 0
možnosti
Foto

Upřímně řečeno, myslím si, že nejdůležitější svátek, který by člověk měl slavit, jsou vlastní narozeniny. Není nic důležitějšího nežli oslava vlastního narození a narození svých nejbližších. Proč slavit narození někoho, koho neznáme, vlastně ani nevíme jestli vůbec existoval, a datum údajného narození je taky s velkou pravděpodobností fikce.

4 0
možnosti
Foto

Ale prosím pěkně, jakou má kdokoliv zásluhu na svých vlastních narozeninách?

0 1
možnosti
Foto

Minimálně tu byl před Santou.;-)

0 0
možnosti
Foto

jenže Santa je vlastně Mikuláš a ten tu byl hodně dávno před Ježíškem-jak píšu nejen v blogu ale i zde v diskuzi-Ježíška z trucu vůči katolíkům zavedli protestanti před 500 lety

0 0
možnosti
Foto

sice silně nejasnej, ale i tak náš a lepší než bývalý Děda a a současný Klaus:-)

0 0
možnosti
Foto

já přece proti Ježíškovi nijak neargumentuji Jaromíre-jen poukazuj na to, že Santa Klaus který se vyvinul z našeho Mikuláše, kterého nosil dárky celá staletí než ho protestanti z odporu ke katolíkům nahradili Ježíškem tak úplný cizák v této zemi není-jen trochu pozměněn anglosaskou tradicí

0 0
možnosti
MK

Nechci Vám brát iluze, ale nikdo opravdu neví co slavili Pohané. Mluvit o tom, že křesťané sebrali Vánice Pohanům jakžto návrat Slunovratu je trochu jako mluvit o tom, že spojením vody a kvasnic vznikne šampaňské. Takže trochu historie. Roku 274 zavedl císař Aurelius svátek Sol Invictus na den odpovídajícímu dnešnímu 25.12. Ten svátek se přesně jmenuje Oslava neporazitelného Slunce. Tímto oponují dnes mnozí, kteří se snaží zpochybnit křesťanský původ Vánoc.

Jenomže, ze spisu prvních křesťanských autorů z druhého a třetího století víme, že křesťané 25.12. jako svátek narození Krista, slavili minimálně od konce prvního století. Britští a francouští historici se tedy dnes přiklání k tomu, že zavedení svátku císařem Luciusem Domitiusem Aurelianusem Augustusem bylo reakcí na rostoucí vliv křesťanství. Když jste taková znalkyně, tak jistě víte, že již v prvních křesťanských spisech, jsou součástí Písma, je Kristus zván Světlem světa a jeho narozením se nad světem rozsvítilo Slunce. Tedy světlo naděje spásy. Ještě k tomu Sol Invictus. Doslova to znamená...Nepřemožitelné slunce. JIž ve spisech křesťanů se můžete dočíst , že Kristus je nepřemožitelné světlo světa.

Ostatně, datum narození Krista vycházelo z matematických výpočtů na základě židovských zvyků.

Velice dobře o tom bylo napsáno na Neviditelném psu.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/historie-datum-narozeni-krista-d34-/p_kultura.aspx?c=A131221_220226_p_kultura_wag

5 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik