Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DP

Zapomněl sem na jednu a ve spojení s katolickou církví bizarní výjimku co se žen týká. Na jaře roku 1981 sem při své cestě napříč Pacifikem navštívil Mikronésii, mimo jiné, ostrov Guam. Moje tamnější známá mě zavedla na jakousi slezinu, kde byly místní (domorodé, domorodému obyvatelstvu se říká "čamorro") jeptišky. Já očekával ženy v dlouhých, ženskost zahalujíích hábitech. K mému úžasu vidím ty domorodé jeptišky skoro v minisukních, košile upnuté, takže dobře viditelně vynikaly "přednosti" těch jeptišek, šátek uvázaný tak, aby bylo vidět většinu vlasů. Když sem se ptal známé na tuto anomálii a její původ, bylo mi sděleno, že zrovna tak, jak na mnohých ostrovech v Pacifiku se tam žilo všeobecně, tedy jak muži, tak ženy, mladí i staří, velmi odvázaným sexuálním životem před příchodem Evropanů. Sice Španělové se to stnažili potlačit a do jisté míry se jim to i podařilo, ale ne úplně a tak je paradox, že i když domorodci jsou katolíci, jejich sexualita, zvláště u žen se dere na povrch a tak církev, aby byl místní klid, nad odvážnými hábity místních jeptišek přivírá oči.;-D

1 0
možnosti
Foto

to je rozumné-Eva s Adamem byli také skoro nazí-když nás Bůh takhle stvořil tak kromě ochrany před zimou nevidím důvod proč se balit do hábitů-přitom tolik kritizujeme muslimy kvůli zahalování:-/

0 0
možnosti
DP

U nás v našem místním kostelíku (protestantský) to ženy vzaly pevně do svých rukou. Hlavní farářka žena, její zástupkyně žena, někdy vypomáhající 3 faráři : dvě ženy a jeden muži, kantor (na starosti hudbu a zpěv) žena, kostelnice žena, hlavní diakon žena, takže z řad feministek a feministů žádné námitky;-)

1 0
možnosti
Foto

no vy jste tam u vás vždycky napřed;-Dcož samozřejmě schvaluju a kdybych se tak nebála zimy tak se tam snad odstěhuju-dík za komentář a zdravím;-)R^

0 0
možnosti
VN

O církvi toho vím hodně málo, ale co jsem se dozvěděla z knih.to církvi nelichotilo ...

Přeji ženám v církvi zlepšení , no musejí bojovat s mužskou nadřazeností ...

Samo se to nezmění ... R^

0 0
možnosti
Foto

máte pravdu paní Vlastičko-mužská nadřazenost se ohužel projevuje nejen v církvi ale tam asi nejvíce a jak správně říkáte, samo se to nezmění-dík za přečtení a hezký víkend:-)

0 0
možnosti
SN

:-).......Víte, ženy které se rozhodly žít jako jeptišky, jistě věděly do čeho jdou, Nikdo je k tomuto rozhodnutí nenutil. Dost pochybuji o tom,že by si veřejně stěžovaly, že nemohou jíst s vysokými hodnostáři ev. papežem u jednoho stolu. Když s tím nesouhlasí, mohly by se řeholnického života vzdát, ba i vystoupit v církve. Rozhodně by jim za to žádný hlavu neuřezal, jak je to uzákoněno u muslimů.

Takže .....váš blog beru trochu jako JPP, možná jste si to někde přečetla, to Vám nemám za zlé, ale je známo.....řeč se vede, pivo pije a voda teče!

0 0
možnosti
Foto

Libuško, pustila jsi se do hodně zajímavého tématu, o kterém - popravdě - moc nevím. Zaujalo mě to, protože jsi to napsala velmi čtivě.R^A jsem sama zvědavá, jestli někdo dodá v diskuzi nějakou zasvěcenou poznámku, názor či dokonce osobní zkušenost. Budu se sem vracet a číst odezvy na Tvůj článek.

0 0
možnosti
Foto

díky Zdeničko ale obávám se, že ti co by k tomu měli co říct budou dělat mrtvé brouky protože tohle neokecají, jak mají ve zvyku:-/

0 1
možnosti
LB

Počet věřících vychází z výsledku Sčítání lidu, domů... Ovšem v dotaznících není otázka: jste věřící/nevěřící, ale jste členem nějaké církve? A to jsou dvě různé věci, protože člověk může být věřící i přesto, že není registrovaným členem žádné církve.

3 0
možnosti
Foto

ovšem údaj, že na jednoho duchovního připadá 19 farníků je výmluvný-o kolik dětí třeba se musí starat jedna učitelka?8-o

0 0
možnosti
RK

Nejde tu ani tak o to, že církev je vlastně velmi specifický subjekt, jehož některé pohnutky, činy a pravidla jednoduše nechápu (například zpovědní tajemství i v případě, že jde o těžký zločin - možná tady lze hledat příčiny některých afér v dřívější i nedávné době). Nemohu se zbavit dojmu, že ono prožluklé "před Bohem všichni rovni" tu dostává dost citelně na frak.

0 0
možnosti
Foto

je to trochu jako Orwellovo Na farmě -všechna prasátka jsou si rovná ale některé jsou si rovnější-jenže tehdy jsme to brali jako vtipnou parodii na bolševika;-)dík Ríšo a pěkný prodloužený víkend

0 0
možnosti

Opakuji starou pravdu" Všechna náboženství jsou jen opiem lidstva".

0 0
možnosti
Foto

a já s vámi pane Františku jen souhlasím-děkuju za návštěvu a přeju hezký prodloužený víkend:-)

0 0
možnosti
JK

Jedná se jen o katolickou církev ? U nás je evangelická farářka, žena.

2 0
možnosti
Foto

když po vatikánsku tak jaká církev asi?:-/

0 1
možnosti
EK

Naprostá odluka církví od státu měla být už dávno. Naprosto souhlasím s Klausem, když řekl, že církve jsou společensky na stejné úrovni jako třeba svaz zahrádkářů.

1 1
možnosti
Foto

ač Klause pro některé věci nemusím, v tomhle s ním souhlasímR^

od svazu zahrádkářů mě zatím nikdy nikdo nepřesvědčoval, že bych se k nim měla přidat protože jen oni zachrání mou hříšnou duši a také nevyžadují aby jim jejich libůstku někdo financoval natož aby rozesílali složenky:-/děkuji paní Evo za přečtení a hezký večer:-)

1 1
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1797x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik