Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LI

Netopýry ráda pozoruju v létě v noci na chalupě, krouží nám kolem lípy a kromě ševelení křídel je občas i slyším - možná ale, že to jen můj tinitus;-D

0 0
možnosti
Foto

tak to máte hezký noční program paní Ludmilo-určitě lepší než televize;-)R^

0 0
možnosti
ZH

Krásné :-) kde je to možné vidět?

0 0
možnosti
Foto

bylo to ve Sládečkově vlastivědném muzeu na Kladně ale už to skončilo-ale myslím že je to něco jako putovní výstava která stěhuje po různých městech takže když si to vygooglíte určitě si to najdete dík za nákuk a krásný nový rok

0 0
možnosti
MS

Také jsem se zúčastnila podobné přednášky a byla jsem uchvácena. U nás na hradě zimují tři druhy a neopomínám se o tom aspoň zmínit skupinám, v nichž je víc dětí. Je škoda, že v naší přírodě ubývají. Užitečný článek.R^ Příjemný nový rok bez nepříjemných překvapení přeji.:-)

0 0
možnosti
Foto

děkuji Martino, jsem ráda že je nás víc s takovými zájmy-také vám přeju aby nový rok přinesl samé krásné věci:-)

0 0
možnosti
PV

P91a49v79e52l 24V69é88b28r

1. 1. 2019 14:00

Paní autorko, bylo by dobré si ověřit zveřejňované údaje. Momentálně mám na mysli údaje o zvuku netopýrů:

a) Kmitočet zvuku echolokace netopýrů je vámi (resp. Wikipedií) udáván jako 14-110 kHz (celkem uvěřitelná hodnota). Tomu ale, při rychlosti zvuku (přibližně) 365 m/s odpovídá vlnová délka 26-3,3 mm a ne 0,6 - 5 mm.

b) intenzita signálu je prý 40-150 dB, což je označováno jako přibližná hodnota. To je obzvláště komické, protože tímto údajem je vysoce překryt lidským sluchem vnímatelný rozsah zvuku (kdyby tedy byl tímto uchem slyšitelný). Úroveň 40 dB je totiž úroveň "hluku" v prázdné místnosti, kdy, krom posluchače, není jiného zdroje. Úroveň 120 dB (která je podstatně nižší, než oněch 150 dB) poškozuje lidský sluch a úroveň 150 dB nejspíš způsobuje destrukci materiálů. Kde by se tak silný zvuk v tak malém tělíčku netopýra vzal a vzhledem k tomu, že v netopýrovi nebyly nalezeny kovové díly, čím by je generoval?

Ne všechno, co píše Wikipedie, je správně.

0 0
možnosti
Foto

děkuji za upřesnění pane Pavle-protože tohle není moje parketa tak jsem se spolehla na wikinu-mě jen ohromilo jak převeden na frekvenci slyšitelnou pro lidské smysly zní tyhle netopýří signály zajímavě-primární účel mého blogu bylo informovat o netopýrech jak zajímavá tvorové to jsou-co se těch kmitočtů týče to byla jen podružná doplňující informace přesto ještě jednou děkuji za upřesnění-přeji do nového roku vše nejlepší:-)

0 0
možnosti
Foto

R^Když jsem byl malý kluk, bydleli tihle tvorečkové u babičky v domku na půdě. Pozoroval jsem je, když vylétali ven večer za soumraku a připadali mi tajuplně nepozemští. Jak jsem měl ještě mladé uši, občas se mi podařilo zaslechnout jejich "pískání."

Hezký článek, Libu:-)

0 0
možnosti
Foto

díky Honzo-díky té přednášce jsem zjistila, jak pozoruhodní jsou i zdánlivě nezajímaví tvorové- podobně je to i u lidí;-) šťastný začátek nového roku přeji

1 0
možnosti
Foto

Mně přijde, že spíš pískají... A přenášejí vzteklinu:-/, doufám, že ne i ti v Zoo, jeden nás tam něčím ocáknul.

0 0
možnosti
PV

P96a86v31e71l 84V53é77b54r

1. 1. 2019 13:38

Netopýři nepřenášejí vzteklinu, a ani nemohou. Viděla jste (nebo alespoň o ní slyšela) vzteklou mouchu?

S netopýry jsem se často setkával v jeskyní (mnoho let tomu nazad :-( ) a byli mně (i manželce) převelice sympatičtí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik