Zvýšení bruselských platů přichází v nesprávnou dobu

Úředníci EU si chtějí prostřednictvím stávky vynutit plánované zvýšení platů o 3,7 %. Formálně mají na takové navýšení výdělku zcela jistě právo. Ale v situaci, kdy si celá Evropa musí utahovat opasky, zaměstnanci se bojí o svá pracovní místa a leckde přistupují i na snížení výplat, aby firmy mohly přežít hospodářskou krizi bez propouštění, je to nešťastný signál.

3,7 %-ní navýšení platů pro úředníky Komise, Evropského parlamentu a Rady v roce 2010 bylo vypočteno na základě vývoje platů ve státní správě v osmi starých členských zemích EU v předchozím roce, tj. za rok 2008. Dalším statistickým údajem, který hraje roli ve výpočtu navýšení platů evropských úředníků je hladina životních nákladů v Bruselu – život tam rozhodně není levný a náklady na něj rostly v loňském roce o 5,8 %. Vzorec pro výpočet úpravy platů hovoří tedy jasně. Jestli je tento nárok správné prosazovat hlava nehlava v době těžké hospodářské krize je už méně jasné. 

Bruselští úředníci jsou zpravidla vysoce kvalifikovaní lidé, kteří často hovoří více než třemi světovými jazyky a pracují podle mých vlastních zkušeností velmi příkladně a efektivně – jsou zkrátka špičkovou pracovní silou na evropském trhu. Občané často (a bohužel často neprávem) kritizují Brusel za byrokracii, jejíž drahý aparát běžným Evropanům pouze komplikuje život. Nyní mají přihlížet tomu, jak tito byrokraté stávkují za zvyšování platů. Nevhodnější okamžik těžko pohledat. Stávka pouze hraje do karet euroskeptikům, kteří s oblibou neblíže specifikované hamižné a škodící „eurokraty“ kritizují.

Rozumní lidé vědí, že dobrý byrokrat je požehnáním pro efektivní administrativu a že slovo byrokrat se jen omylem stalo hanlivým výrazem pro úředníka. I tito rozumní lidé si asi musí nad rozhodnutím bruselských úředníků v současné situaci klepat na čelo. Potvrdí se tím pouze klišé o tom, že „eurokraté“ jsou zcela odtrženi od evropské reality. Bohužel, v hodnocení EU lidé často paušalizují a nezbývá než šíření negativních stereotypů rozumně předcházet. Rozumné by bylo se dohodnout na zmrazení současné výše platů s odvoláním na mimořádnou hospodářskou situaci v EU.

Za bruselské úředníky vyjednávají s členskými státy představitelé Evropské komise. Pokud se jim nepodaří národní vlády přesvědčit o tom, že je nárůst jejich platů legitimní, bude muset spor rozhodnout Evropský soudní dvůr v Lucemburku. Je docela pravděpodobné, že ten rozhodne ve prospěch zaměstnanců EU, ale paušální renomé „Bruselu“ asi rozhodně utrpí šrám.

 

Autor: Libor Rouček | pondělí 14.12.2009 18:04 | karma článku: 8,08 | přečteno: 3208x