Z vrahů celebritami: Ali Agca a Jiří Kajínek hvězdami showbyznysu?

Turecký atentátník na papeže Jana Pavla II. Mehmet Ali Agca obdržel od jedné turecké televize nabídku na účast v taneční soutěži. Krátce po propuštění z vězení se Agcovi kupí na stole nabídky na rozhovory, knihy, dokumenty a filmy o jeho životě. To všechno za vysoké honoráře. Za dvě knihy, které napsal, prý požaduje pět milionů dolarů. Jeho možné účinkování v taneční show je jen další střípek do kaleidoskopu zvrácenosti naší zábavní kultury, která se ráda nechá fascinovat skandály a nezastaví se před ničím.

Člověk si musí položit otázku, jak je možné, že média tak ráda oslavují zločince, zatímco na oběti a jejich pozůstalé se nikdo neptá? Agca zavraždil v roce 1979 Abdiho Ipekciho, šéfredaktora levicových novin Milliyet. Jak asi bude rodině oběti, když vraha svého blízkého nyní uvidí jako celebritu v zábavném televizním pořadu? V rovině etické není pro Agcovo podnikání s vlastní minulostí rozhodující, že si odseděl jednu vraždu a že papež svému atentátníkovi velkoryse odpustil. A není ani rozhodující, že se Ali Agca prý dal na pokání. Jeho světská sláva přece spočívá právě v tom, že vraždil a že plánoval zabíjet dál. Co se to se současným zábavním průmyslem stalo? Chybí mu vkus, nebo zdravý selský rozum, nebo obojí?

Během poslední doby se případy podobné tomu Agcovu objevily i u nás. Tvář pravomocně odsouzeného vraha Kajínka je veřejnosti dobře známá. Jeho spektakulární útěk z přísně střeženého vězení Mírov ho proslavil a mezi lidmi žijí spekulace o jeho nevině. Obličej Kajínka si možná vybaví dokonce víc lidí, než například tvář Otakara Motejla, českého veřejného ochránce práv.

Možná pro tu všeobecnou známost se Jiří Kajínek dokonce před časem dostal na billboardy s reklamním sloganem „rádio na doživotí". Provozovatelé byli nakonec nuceni reklamu stáhnout jako neetickou. Nemravnost takového podnikání bila do očí, a přesto se našlo dost lidí, kterým takový reklamní kousek připadal vtipný. Letos prý naše kina čeká premiéra filmu Kajínek. Aniž mohu předjímat, jak bude odsouzenec ztvárněn na stříbrném plátně, je velmi pravděpodobné, že si Jiří Kajínek přijde na nějaký ten honorář a že se taky stane hvězdou showbyznysu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Rouček | čtvrtek 28.1.2010 17:11 | karma článku: 9,39 | přečteno: 1049x