Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Karl Novak

28. 6. 2011 10:41
Pan poslanec je z Mimoně ?!

Zdroje jsou, je možné se více zadlužit, dluhy se platit nemusí, ekonomiku táhne spotřeba ..,

Takových perel jsem již slyšeli dost.

0 0
možnosti
M

maxas

25. 6. 2011 5:55
Problém je ovšem velikost řeckého dluhu,

v porovnání s řeckým HDP , je dluh ohromný, který bude pouze narůstat (pokud nebude umazán) HDP se díky společenské a vnitropolitické situaci bude spíše snižovat. Peníze nalité do řecké státní pokladny pouze oddálí okamžik, kdy bude opět prázdná. Okamžitá výkonnost řecké ekonomiky už nestačí ani na splácení úroků (s ohledem na reálné příjmy státu a jeho mandatorní výdaje).  Poskytnuté pújčky jdou především na úhradu úroků a vyplacení splatných dluhopisů. Využít je na investice do ekonomiky k jejímu posílení nepadá do úvahy, nebo jen minimálně. Jestliže HDP řecka jsou necelá 4% HDP tzv, Eurozony, pak je těžko k uvěření, že tato 4% mohou zbortit evropské bankovnictví a pokud ano, zbortí se dříve nebo později s Řeckem nebo bez něj. Další problém je, že podobných "výtečníků"  je povíce a turbulence, které řecký bankrot způsobí, mohou nastartovat podobné jevy i jinde. Ato je ten hlavní problém současné Evropy.

0 0
možnosti
MT

tymak

24. 6. 2011 23:57
...

Zdrojem prosperity by měl být samotný volný pohyb osob, zboží a služeb, nikoliv společná měna a následné miliardové injekce na záchranu eura. Jednoho dne si snad lidé přiznají, že to byl omyl a prostě se nevyplatil. Jinak je zajímavé myšlení řady eurooptimistů: "Je třeba se obětovat pro evropskou myšlenku a globalizaci." Přitom donedávna zdravý rozum radil: "Globalizujme, pokud se to vyplatí."

0 0
možnosti

rezjir rezjir

25. 6. 2011 7:09
Je otázkou

jak dlouho se může udržet volný pohyb osob, zboží a služeb, dokud nemáte společnou měnu a fiskální politiku. Jedno vyžaduje druhé a naopak. Jedno vede k druhému a naopak.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

24. 6. 2011 20:51
Nejenom že padne Řecko,

ale pokud neskončí experiment s eurozónou včas, padne i Portugalsko, Španělsko a nejspíš i Itálie. Možná i někdo další, ale i kdyby ne, tohle určitě bude stačit.

-

Dát stabilní měnu zemím, zvyklým na inflační hospodaření, to je opravdu danajský dar. Důsledek tohoto kroku je poměrně logický a jsme toho svědky. Vrátit těmto zemím jejich měnu bude drahé, ale čím později se tak stane, tím z větší výšky dopadnou. Pokud chcete za každou cenu někomu pomoci, pomožte bankám, které budou muset odepsat řecké i další dluhy. Cpát peníze Řecku je jen způsobování problémů dalším a dalším věřitelům. Řecko své dluhy nikdy nesplatí, smiřte se s tím. ;-(

0 0
možnosti
MTG

Mind The Gap

24. 6. 2011 22:17
Re: Nejenom že padne Řecko,

To bych uplne netvrdil. Problem eurozone je v tom, ze je to jako kdyz se Vám poroucha brzda ve Ferrari a vy se ritite proti zdi. Vyskocenim za jizdy v rychlosti 300 km / hod se nezachranite, takze budete dokud mate jeste cas zkusit vymyslet něco jiného. Myslet si, ze krach eura by prosel bez dopadu na světovou ekonomiku včetně ČR si muže myslet jen někdo velice naivni.

0 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

24. 6. 2011 20:04
Vážený pane europoslanče Roučku,

Dovolil bych si Vás požádat o laskavost. Prosím, dobře si pročtěte níže uvedené příspěvky do diskuze. Je v nich stokrát víc pravdy, než ve Vašem článku. A pokud bych mohl položit dotaz, jste europoslancem, zcela určitě o tom víte více, než my, obyčejní pobíječi much. Proč vlastně tento socialistický pseudoexperiment vymysleli? To se ve strukturách EU skutečně nenajde NIKDO!!!, kdo by byl schopen podobný vývoj předvídat? A pokud ne, co Vás opravňuje myslet si, že s pokusem o záchranu Řecka to dopadne jinak?

Děkuji za odpověď

0 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

24. 6. 2011 20:09
Re: Vážený pane europoslanče Roučku,

a abych nezapomněl, já jednoho člověka znám, který to předvídal. Znáte ho taky, před pár dny oslavil sedmdesátku... ;-)

0 0
možnosti
V

VašekIV

24. 6. 2011 19:21
Nevím, čím to je,

ale kdykoliv se vyjádřím k nějakému článku pana Roučka, tak příjdu o dukáty.  Jsem zvědav, zda to bude i nyní. Můj názor na ten článek je ;-D8-o;-D8-o;-€

0 0
možnosti
F

Folcwine

24. 6. 2011 18:57
Pomoc bankám, které investovali špatně?

Opravdu netuším, proč by se z daní měli platit ztráty soukromých subjektů, které vznikly rizikovými investicemi těchto subjektů. Když banka půjčí, tak míru rizika kryje výší úroku. Když banka půjčuje nevýhodně, tak dobře jí tak. Opravdu nechápu, proč by špatné úvěry soukromích institucí měla přebírat EU.

0 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

24. 6. 2011 19:54
Re: Pomoc bankám, které investovali špatně?

V těch bankách mají uloženy úspory spousty lidí, firem. O většinu by přišli. Se záchranou Řecka kategoricky nesouhlasím. Toto bych ale viděl jako jediný relevantní důvod, proč o tom vůbec uvažovat.

0 0
možnosti
V

villík

24. 6. 2011 16:38
Nefungoval Quisling v Norsku podobně, jako Rouček tady ?

0 0
možnosti
MTG

Mind The Gap

24. 6. 2011 16:01
Trochu bych to doplnil

Ono tady si predevsim slibem pomoci eu koupila čas. Kdy jak asi víte 13.7 budou zveřejněny vysledky nového zatěžoveho testu bank kde uz je jako jeden ze scénáru řecký bankrot. Podle toho co vyjde pak pravděpodobně přijde rozhodnuti co dal. Co se týká te slíbené tranche Řecku ta je podmíněna přijetím reforem a tudíž pokud neprojdou peníze do Řecka neodejdou. Co se týká Řecka tam je problém, ze nikdo neví co to udělá kdyz přijde default v zemi co je spojena eurem se zbytkem. Ovsem vliv na zbytek mem, jak jste san uvedl by byl nemalý.

0 0
možnosti
PA

Pepan A2

24. 6. 2011 15:51
Důsledky by mohly být tragické i pro autora článku.

Díky poklesu ekonomiky by mohl Eurosojuz začít šetřit, omezil by počet úředníků a soudruh Rouček by mohl přijít o svou teplou sesli.

1 0
možnosti
  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik