Suverenita není posvátná kráva: provoz nad Evropou potřebuje řád

Nad Irskem se objevil další oblak vulkanického prachu a dokázal dosud nemožné: přiměl evropské ministry dopravy k rozhodné akci. Politici EU pochopili, že už se nesmí opakovat chaos na evropském nebi, který vypukl v polovině dubna a zcela ochromil leteckou přepravu nad starým kontinentem. Dosud si každý národní stát rozhodoval o vzdušném výsostném prostoru po svém a to vedlo v případě islandské sopečné pohromy k velkým potížím. Rozhodnutí států Sedmadvacítky je rozumným krokem k jednotné kontrole evropského vzdušného prostoru.

Evropský úřad pro leteckou bezpečnost Eurocontrol bude v budoucnu rozhodovat o tom, kde se bude moci létat a kde bude letecký prostor kvůli prachu uzavřen. Všechny státy EU budou dobrovolně respektovat Eurocontrol, který své rozhodnutí opře o měření koncentrace prachu provedené v Londýně specializovaným pracovištěm. Všechny státy Unie se závazaly k respektování jednotných mezních hodnot koncentrace sopečného prachu, která ohrožuje bezpečnost.

Příklad ministrů dopravy EU ukazuje, že krize může přinést něco užitečného. V případě leteckého provozu nad Evropou bylo archaické setrvávat na pravidle státní suverenity za každou cenu – za cenu chaosu, nejistoty, několikadenního čekání miliónů pasažérů na kýžený spoj, velké hospodářské újmy podnikatelů a jejich následných žádostí o náhradu škody.

Je jasné, že europesimisté označí shodu ministrů dopravy EU za škodlivou, protože přenáší kompetence národních úřadů do jednoho centra a ubírá národním státům jejich moc. Přitom je letecký prostor nad Evropou dokonalým příkladem toho, že suverenita není žádnou pozitivní hodnotou sama o sobě. Národní suverenita není posvátná kráva. Můžeme o ní racionálně pochybovat a tam, kde je to užitečné pro občany a pro podnikání ji musíme delegovat na evropskou úroveň. Evropská unie je tady pro to, aby sloužila.

Autor: Libor Rouček | středa 5.5.2010 14:40 | karma článku: 9,39 | přečteno: 836x