Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

pehavecm

27. 6. 2010 19:07
vy si to pletete

soudruhu roučku, politici by nejlépe pomohli ekomice obecně a finančním trhum zvlášť, kdyby se přestali míchat do těchto věcí

0 0
možnosti
MB

brlayz

28. 6. 2010 1:00
Re: vy si to pletete

Politici, zejména ti Američtí, se už asi 30 let "přestávají míchat" do bankovnictví a finančnictví. Jinými slovy, už třicet let probíhá postupná deregulace finančních trhů a bank a neregulují se nové nástroje jako např. derivativa atd. Tato deregulace a neregulace je hlavním důvodem dnešní finanční a hospodářské krize - vede k monopolizaci finančního trhu (6 velkých bank dnes ovládá 57% HDP USA - čímž se staly "too Big To Fail a tím si zajistily dočasnou nesmrtelnost skrze penězovod z veřejných financí), ovládání politiky bankami (skrze "volební dary" a mocné lobbysty) a okrádání klientů (díky monopolnímu postavení na trhu). S tímhle názorem můžete tak maximálně za Vaškem na Hrad - ten zůstal ideologicky trčet na počátku 80. let a deregulaci přes miliony důkazů o její škodlivosti vidí jako jedinou správnou cestu.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

27. 6. 2010 14:34
...

A už s tím "růstem" a "spotřebou" jděte do háje. Majetek a prostředky mají být spravovány, nikoli spotřebovávány.

(Auto které jezdí a nijak moc nežere nemá cenu měnit, lednička která chladí nemá cenu měnit bez ohledu na její věk, televize která funguje nemá cenu měnit. Počítač který výkonově stačí není třeba měnit. (A když se nám postupně 3 počítače po záruce rozbily dal jsem z nich dohromady jeden funkční- nebyl důvod kupovat nový).

Ti co mají potřebu spotřebovávat a růst jsou základním problémem. Přestaňte tady dotovat auta a těmi samými penězi zajistěte že lidstvo bude moc z téhle planetky jejíž zdroje jsou příliš omezené na to aby se používali na nějakou spotřebu včas vypadnout.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

27. 6. 2010 14:09
...

A pro světové hospodářství je nejdůležitější absolutní efektivita- Vyrobit jenom a pouze tolik kolik se skutečně spotřebuje a ani o jeden jedin výrobek navíc.

Jediná přijatelná výroba na sklad je v případě strategických rezerv na nejhorší (například válku nebo přírodní katastrofy- to ovšem pohříchu neznamená vyrábět na sklad auta jako před krizí).

(Jinak v jedno souhlasím - valná většina dluhů je v penězích- a peníze jsou všeobecnmě známo bezcenné, jediné co o jejich ceně rozhoduje je politická vůle)

Podstatnější je opět přejít k obchodům bve formě zboží a služeb. Peníze omezit jenom na prostředek směny a ne komoditu jako takovou komoditu.

V podstatě udělat to že 2 koruny budou mít hodnotu rohlíku. Ne že rohlík bude stát dvě koruny. Podstatnější je totiž ten rohlík než ty peníze.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

27. 6. 2010 13:59
...

Nejjednodušší ochranou proti velké krizi je rozbít velké banky na co nejmenší nezávislé finanční subjekty.

Stejně tak by to pomohlo trhu- krizím se tak jako tak nevyhneme ale budou lokální a malé.

Jedna malá místní katastrofa místo hroucení obrovského kolosu.

Američtí demokrati nemají co kecat. Celý hypotéční krize je jenom Clintonova vina- on nesmyslně stimuloval hypotéky pro nemajetné pod heslem "Nejistota splácení nesmí být důvodem poskytnutí úvěru na dům."

Obama jenom opakuje stejnou chybu jako Clinton.

0 0
možnosti
  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik