Slovinci se zachovali moudře: Chorvatsku se otevře brána do EU

V neděli se Slovincům podařil ve všelidovém hlasování pěkný kousek: většina z nich přitakala smírčímu řízení s Chorvatskem. Slovinci tak osvědčili zdravý rozum a vyspělost.

Slovinci, kteří vstoupili spolu s námi do EU v roce 2004, mají dlouhodobý hraniční spor s Chorvaty. Tento spor se táhne téměř dvacet let a jedná se v něm o přístup Slovinska na volné moře, potažmo k mezinárodním vodám. Slovinci dlouho využívali své možnosti člena EU blokovat vstup dalších kandidátů do evropského klubu. Tím, že systematicky znemožňovali Chorvatům dokončit přístupová jednání s Unií, zároveň stáli v cestě potřebnému rozšiřování EU směrem na Balkán.

Všem v Unii bylo jasné, že přijetí Chorvatska za člena Unie se musí odvíjet od splněných podmínek vstupu do EU a nikoli od jednoho hraničního sporu. Nad nepřátelstvím mezi Slovinci a Chorvaty nyní zvítězil rozum. Většina v referendu sice nebyla velká, ale výsledek je jasný: nadále bude o sousedském sporu rozhodovat mezinárodně sestavený arbitrážní soud. Slovinci se zavázali respektovat jeho verdikt, ať už bude pro jejich zemi dobrý nebo špatný. Většinu soudců vyšle EU, ale svého arbitra budou nominovat i obě strany sporu.

Podle pozorovatelů je dobrá šance, že smírčí řízení rozhodne kompromisně. Chorvaté částečně ustoupí ve svých územních požadavcích a Slovinci získají aspoň něco ze svých nároků. Ani jedna ze stran nebude úplně spokojena, ale taková už je kultura kompromisu, bez které by evropské soužití na kontinentě vůbec nebylo možné.

Chorvatsko, které již v plnění podmínek vstupu do Evropské unie značně pokročilo, se od nynějška může plně soustředit na dokončení svých příprav ke vstupu do Unie. Mezi hlavní jeho úkoly patří zlepšit spolupráci s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii, dotáhnout restrukturalizaci průmyslu (hlavně loděnic) a dokončit reformu soudnictví. Pokud vše půjde dobře, mohlo by Chorvatsko podepsat přístupovou smlouvu příští rok. Poté bude následovat ratifikace a samotný vstup do Unie. Chorvatsko je oblíbeným prázdninovým cílem Čechů a mnoho z nás tam má přátelské vazby. Chorvatské členství v Unii bude pro Čechy asi dobrou zprávou. A nejen pro nás – byl by to pozitivní signál především pro balkánské země, které v potřebných reformách směrem k EU tolik nepokročily.

Slovinští občané dali svým většinovým hlasem v referendu najevo, že chápou, jak má evropská politika vypadat. Místo vydírání a blokování dali přednost rozumnému ústupku. Dali tím pozitivní příklad mnoha jiným národům, které nedokážou pro své dlouholeté spory se sousedy přistoupit na rozumný kompromis. Na Balkáně je to mimořádně cenná zkušenost!

Autor: Libor Rouček | úterý 8.6.2010 21:23 | karma článku: 9,59 | přečteno: 1175x