Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Občanství EU za peníze?

Malta, která je členem EU, se rozhodla vylepšit svou ekonomickou situaci prodejem státního občanství movitým zájemcům ze zahraničí.  A zájem je prý veliký. Má to ale jeden háček: jakmile se bohatý cizinec stane Malťanem, je z něj v mžiku podle platné legislativy také občan EU.

Levné tedy evropské občanství maltské provenience rozhodně není: cizinci musí utratit na Maltě v přepočtu více než 31 mil. Kč. Vybrané peníze chce maltská vláda investovat do vzdělání, zdravotní péče a trhu práce. Noví Malťané také musí nakoupit za část peněz na ostrově nemovitosti. Pobývat tam zatím ale nemusí, což hovoří samo za sebe.

V Evropském parlamentu vyvolalo rozhodnutí půlmilionové Malty prodávat občanství EU velké vášně a není těžké pochopit proč. Jeden členský stát přece nemůže jen tak obchodovat s právem, které zavazuje ostatní členy Unie k respektování konkrétních nároků občana EU!  

Občan EU má například právo usadit se kdekoli na území EU, účastnit se tam voleb a automaticky také právo kdekoli v Unii podnikat. Pro leckoho mohou být volnost pohybu a bezvízový styk EU s mnoha desítkami zemí světa velmi lákavé. Není vyloučeno, že by těchto možností chtěli využít lidé napojení na organizovaný zločin.

Ochota cizinců investovat je i v některých jiných členských zemích (například na Kypru, v Řecku či v Maďarsku) skvělým doporučením pro získání občanství. Malta je však prvním státem EU, který se rozhodl dát na své pasy cenovku. Prodávat občanská práva EU jako na trhu těm, kteří na to mají, je však z lidskoprávního hlediska nepřijatelné. Hořce ironický aspekt kupčení s občanstvím EU dostala celá věc poté, co jistý lidskoprávní aktivista z Lucemburska založil sbírku na nákup maltského pasu pro zatím blíže neurčeného žadatele o azyl. (Právě u maltských břehů často hledají novou životní naději zoufalí uprchlíci ze severní Afriky.)

Jelikož je v plné pravomoci Malty udělovat státní občanství komu se jí zlíbí, můžeme pouze apelovat na maltskou vládu, aby toto opatření zrušila. To také v naší politické skupině v Evropském parlamentu činíme a maltská vláda pod tlakem z EU přislíbila určité ústupky. Úplně se však svého plánu vzdát nehodlá.  Evropská komise by neměla nečinně přihlížet: je nutno přezkoumat, zda program maltské vlády neporušuje pravidla loajality obsažená ve Smlouvě o EU. Kompetence národních států zde evidentně naráží na zájmy ostatních členských zemí. Rozhodně by mělo platit, že evropské občanství nesmí být na prodej!

 

Autor: Libor Rouček | čtvrtek 6.2.2014 8:48 | karma článku: 13,18 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Libor Rouček

Tymošenková Ukrajinu nespasí

Vnímání vládní éry Tymošenkové se za poslední dva a půl roku dokonce i v prozápadní části Ukrajiny značně posunulo. Sám jsem byl svědkem toho, jak po svém propuštění z vězení promlouvala v centru Kyjeva k davu a jak ji část demonstrantů vypískala.

26.2.2014 v 11:56 | Karma: 14,00 | Přečteno: 786x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Ukrajinské drama může mít katastrofální následky i pro nás

Situace na Ukrajině se dramatizuje a počet obětí na životech stoupá. Srdce Kyjeva zvané Majdan se stalo bitevním polem, kde teče krev. A bude hůř, protože kontrarozvědka oznámila spuštění protiteroristické akce namířené proti demonstrantům, kteří údajně usilují o státní převrat.

19.2.2014 v 18:14 | Karma: 12,41 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Jak to vlastně mají ti Švýcaři s Evropskou unií?

Švýcarsko! Často se používá jako synonymum čistoty, bohatství, ale někdy taky trochu sobeckého zahledění do sebe sama. Právě Švýcarsko bývá často dáváno za příklad odpůrci evropské integrace, kteří chtějí doložit, jak lze báječně prosperovat i bez EU. Jak je to ale ve skutečnosti? Jak to vlastně ti Švýcaři s naší EU mají?

13.2.2014 v 17:56 | Karma: 14,85 | Přečteno: 840x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Hrozí Ukrajině rozpad???

Nejen oběti ukrajinského násilí, ale i čerstvé zprávy o tom, že správní budovy v některých částech západní Ukrajiny padly do rukou demonstrantů, ukazují závažnost situace. Je třeba najít politické řešení, aby konflikt dále neeskaloval a nevedl k faktickému rozštěpení země.

25.1.2014 v 9:49 | Karma: 11,67 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

ODS má šanci skončit s dělením lidí eurohujery a euroskeptiky

O víkendu se bude konat volební kongres ODS a kandidáti do nejužšího vedení instinktivně sahají do svého tradičního arzenálu zbraní, jehož pomocí se snaží volitelům připomenout svoje tváře. Kolega z Evropského parlamentu Jan Zahradil se již vytasil se zdrcující kritikou evropské politiky Sobotkova kabinetu (který ještě ani nebyl jmenován, aby začal svou práci). Kromě toho, že je taková kritika sama o sobě drzá, opomíjí důležitá fakta, která by si měli volitelé nového vedení ODS uvědomit:

16.1.2014 v 16:57 | Karma: 14,20 | Přečteno: 676x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik