Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nezaměstnanost není problém jednotlivce. Vláda ji musí začít řešit!

  600 tisíc lidí bez práce je čerstvý a také rekordní údaj o nezaměstnanosti v ČR. Naše vláda však vnímá v duchu své ideologické zaslepenosti nezaměstnanost jako problém neschopných jednotlivců, místo aby se aktivně snažila trh práce pozitivně ovlivnit. Údajem, který hovoří za vše, jsou od roku 2010 stále se snižující výdaje státu na politiku zaměstnanosti. V jejich rámci byla aktivní politika zaměstnanosti redukována nejvíce – ve srovnání s vyspělejšími státy EU jsme (v procentuálním vyjádření) na desetině jejich výdajů!

Zažíváme nebývalý ekonomický pokles, který je bohužel z velké části výsledkem diletantské hospodářské politiky Nečasovy vlády. Až ve druhé řadě jej lze připisovat hospodářské krizi. Jak jinak si lze vysvětlit skutečnost, že naši sousedé navzdory krizi dosahují lepších ekonomických výsledků než Česká republika?

Ekonomický pokles produkuje stále více nezaměstnaných a v té souvislosti se jasně rýsuje několik kolosálních problémů pro budoucnost:

1/ Vláda odmítá chápat nezaměstnanost jako reálný problém občanů, který je třeba řešit konkrétními opatřeními na trhu práce a promyšlenými zásahy ve prospěch oživení ekonomického růstu. Ptáte se, proč se to u nás jednoduše nedělá stejně jako jinde v západní Evropě? Odborníci na trh práce z TOP 09 a ODS národu s oblibou sugerují, že nezaměstnaní jsou zpravidla tzv. „nemakačenkové“, se kterými je třeba zatočit, protože je jejich hlavním cílem zneužívání dávek (viz povinná docházka nezaměstnaných na Czech pointy kritizovaná ombudsmanem jako ponižující šikana). Jimi vykreslovaný obrázek českých nezaměstnaných, kteří si vesele užívají dávek v nezaměstnanosti, se však míjí skutečností: podporu v nezaměstnanosti totiž dostává jen čtvrtina lidí, kteří jsou nezaměstnaní. Průměrná výše této podpory u nás dosahuje asi 6700 Kč, což znamená, že řada lidí se bez dodatečné státní sociální pomoci ani neobejde. Do pasti chudoby a exekucí následně upadá stále více osob.

2/ Nemyslete si, že naše vláda je ve věci nezaměstnanosti úplně nečinná: Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené TOP 09 zavedlo od nového roku novou metodiku výpočtu míry nezaměstnanosti. Dosavadní číslo totiž poměřovalo uchazeče o práci k ekonomicky aktivním osobám, zatímco nový údaj vztahuje počet nezaměstnaných ke všem obyvatelům ve věku od 15 do 64 let (tzn. i k těm, kteří z nějakého důvodu nejsou ekonomicky aktivní, jako např. ženy v domácnosti nebo invalidní důchodci či studenti). Důsledky tohoto čarování s čísly jsou nasnadě: statistika sice vypadá lépe, ale žádnému nezaměstnanému práci nepřinese. Je to doklad, že česká vláda nepříznivé údaje vnímá jako statistický problém, který je třeba řešit statisticky. Dovedeno ad absurdum: kdybychom nebyli hloupí a nezaměstnanost neevidovali, tak by tento problém úplně zmizel!

3/ Dramaticky roste počet mladých nezaměstnaných. Zatímco předchozí bod mohl budit pousmání, u tohoto bodu jde legrace stranou. V současnosti se podíl nezaměstnaných do 25 let již povážlivě blíží pětině všech lidí bez práce a za posledních pět let se zvýšil o 80 %. Jsou to lidé, kteří marně hledají uplatnění, a nezbývá jim často nic jiného, než se pověsit na krk svým rodičům. Rýsuje se nám tu fenomén ztracené generace, která nebude mít šanci postavit se na vlastní nohy a naučit se normálním pracovním návykům. V situaci, kdy ekonomika klesá, se nová místa nevytvářejí a na stále ubývající volná místa zaměstnavatelé požadují několikaletou praxi, kterou mladí neměli kde absolvovat.

Jak situaci řešit? Jelikož jsou mladí lidé v celé Evropě hlavní obětí současné krize, navrhl Evropský parlament tzv. záruku pro mladé, která by měla garantovat lidem do 25 let po čtyřech měsících nezaměstnanosti pracovní místo nebo aspoň rekvalifikaci. Jsem přesvědčen, že se tento instrument naší společnosti vyplatí, a to nejen z daňového hlediska.

Je třeba, aby se naše ministerstva práce a školství inspirovala třeba v sousedním Rakousku nebo Německu, kde funguje duální systém vzdělávání spojeného s podnikovou praxí. Tam se totiž nestává, že se mladí učí pro něco, co se na trhu práce vůbec neuplatní.

Premiér Nečas by měl najít odvahu vyvodit důsledky z katastrofálních zásahů ministra Drábka (TOP 09) do systému úřadů práce. Ty jsou totálně ochromeny a v podstatě se z nich stala pouze místa pro výplatu sociálních dávek. Nepsaným pokynem nadřízených je pokud možno vystrnadit nezaměstnané z evidence. Na práci s uchazeči o zaměstnání a komunikaci se zaměstnavateli už úřadům práce zkrátka nezbývá kapacita.

Neschopnost čerpat řádně prostředky z fondů EU omezuje tvorbu nových pracovních míst stejně jako nesmyslný odpor k investičním pobídkám pro zahraniční investory, o které se běžně ostatní státy tímto způsobem ucházejí.

Jak je vidět, existuje řada možností jak zastavit zoufalý trend nezaměstnanosti v ČR. Předpokladem k jejich využití je však odhození ideologických klapek na oči a ochota poučit se jinde. Obávám se, že tento zásadní předpoklad naší vládě chybí.

 

Autor: Libor Rouček | sobota 9.3.2013 8:11 | karma článku: 18,45 | přečteno: 875x
  • Další články autora

Libor Rouček

ODS má šanci skončit s dělením lidí eurohujery a euroskeptiky

O víkendu se bude konat volební kongres ODS a kandidáti do nejužšího vedení instinktivně sahají do svého tradičního arzenálu zbraní, jehož pomocí se snaží volitelům připomenout svoje tváře. Kolega z Evropského parlamentu Jan Zahradil se již vytasil se zdrcující kritikou evropské politiky Sobotkova kabinetu (který ještě ani nebyl jmenován, aby začal svou práci). Kromě toho, že je taková kritika sama o sobě drzá, opomíjí důležitá fakta, která by si měli volitelé nového vedení ODS uvědomit:

16.1.2014 v 16:57 | Karma: 14,20 | Přečteno: 676x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Nešťastní Ukrajinci!

Málokterý evropský národ má tragičtější dějiny, než Ukrajinci. Jejich historická smůla je bohužel neopouští ani dnes. EU vyjednávala po léta s Ukrajinou asociační dohodu, kterou ve čtvrtek, to jest zhruba týden před podpisem, ukrajinský prezident Janukovyč překvapivě zamítl. Historická šance navázat užší partnerství s EU byla na delší dobu promarněna. Tento pátek tudíž budeme ve Vilniusu na vrcholné schůzce EU k východnímu partnerství slavnostně iniciovat pouze dvě asociační smlouvy – s Moldavskem a Gruzií.

24.11.2013 v 10:04 | Karma: 15,04 | Přečteno: 1358x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Nacionalisté všech zemí, spojte se?

Obyvatelé střední a východní Evropy mají s nacionalismem a umělou izolací své neblahé zkušenosti, a proto by měli být vůči nacionalismu dvojnásob ostražití. Jak je možné, že se i u nás najde tolik bláhových lidí, kteří věří, že nacionalismus je východiskem z hospodářské krize a že zařazení zpátečky v EU nám může jedině prospět?

15.11.2013 v 12:35 | Karma: 12,94 | Přečteno: 945x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Budou Češi muset platit v Německu mýtné?

Bavorským křesťanským sociálům pomohl návrh na zavedení mýtného pro cizince na německých dálnicích vyhrát volby. “Pod mým vedením žádné mýtné nebude”, řekla před spolkovými volbami Angela Merkelová. Nyní však otočila a mýtné pro osobní auta připouští.

8.11.2013 v 9:49 | Karma: 13,30 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Jednoduchý návod pro nerozhodnutého voliče

Předvolební napětí vrcholí a závěrečná fáze kampaně cílí především na nerozhodnuté voliče. Nerozhodný volič je dnes naprostý štvanec, kterému bohužel nelze doporučit nic lehčího, než abypoužíval vlastní rozum. Zásadní poznatek myslícího člověka, na kterého útočí média a politická reklama, je následující: není vždy pravda, co se píše v novinách a není vždy pravda, co nám servírují v televizi (bohužel i v té veřejnoprávní se používají manipulace).

25.10.2013 v 9:28 | Karma: 13,21 | Přečteno: 896x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik