Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Má ještě Putin v ruce klíč k osudu Ukrajiny?

Ukrajina stojí před dalším dnem, který pro ni může být osudový. V neděli chtějí proruští separatisté z Doněcku a Lugansku uspořádat referendum o odpojení těchto regionů od Ukrajiny. Tento scénář nápadně připomíná Krym, který se koncem února přesně stejným způsobem rozhodl osamostatnit, aby se vzápětí připojil k Rusku.

Doněck je průmyslovým jádrem východu Ukrajiny a pokud by o něj Ukrajina přišla, bude to pro ni strašlivá rána. Jisté je, že referendum by postrádalo v současné situaci plné chaosu jakoukoli demokratickou legitimitu a průkaznost. Ani centrální vláda, ani proruské milice nemají v součastnosti oblast pod kontrolou. Je mimo pochybnost, že vláda vzešlá z povstání na Majdanu, která nyní sedí v Kyjevě, není na jihovýchodě země oblíbená. 

 

Lze odhadnout, že ať už se k výsledku referenda dopracují v Doněcku jakkoliv, separatisté vyhlásí, že zvítězilo odtržení od Ukrajiny a kyjevská vláda zase prohlásí referendum za nelegální. Západ výsledek referenda také neuzná. Bude tedy záležet na tom, jak se v dané situaci zachová Putin.

 

Putin zatím vyslal do Doněcka a Lugansku rozporuplné signály. Kreml po řadu týdnů podporoval proruské separatisty jednak skrytě vojensky, ale také agresivní propagandou o fašistické juntě v Kyjevě. Potom ale Putin překvapivě vyzval k odsunutí termínu referenda a k dialogu všech politických sil na Ukajině! Najednou jakoby se zdálo, že se chce stylizovat do role někoho, kdo se mírnit vášně a zařadit zpátečku. Svitla určitá naděje, že se Moskva bude snažit o uklidnění situace.

 

Putin je ale nevypočitatelný a jeho páteční návštěva na Krymu (první od jeho připojení k Rusku) se ne náhodou nesla v duchu oslav vítězství nad fašismem u příležitosti nejdůležitějšího ruského národního svátku. Z pohledu demokratických režimů na Západě, které anexi Krymu neuznávají, se jednalo o jasnou provokaci. Tuto návštěvu mohli separatisté na východě Ukrajiny pochopit jedině jako povzbuzení pro své cíle.

 

Dá se věřit tomu, že Rusko, které dosud přilévalo olej do ohně a vydatně přispívalo k eskalaci konfliktu, začalo mít obavy z nekontrolovatelného vývoje směrem k občanské válce? Jak máme věřit, že Kreml nesleduje s Donbasem stejný scénář jako s Krymem? Brzy se ukáže, jak si máme vysvětlit Putinovy manévry.

 

Je tu však ještě jedna otázka, která nahání strach. Co když ani Putin už není momentálně schopný účinně působit na proruské milice v jihovýchodní části Ukrajiny? Co když se situace kompletně vymkne kontrole a občanská válka se rozhoří naplno?    

Autor: Libor Rouček | neděle 11.5.2014 8:07 | karma článku: 12,66 | přečteno: 995x
  • Další články autora

Libor Rouček

Ukrajinské drama může mít katastrofální následky i pro nás

Situace na Ukrajině se dramatizuje a počet obětí na životech stoupá. Srdce Kyjeva zvané Majdan se stalo bitevním polem, kde teče krev. A bude hůř, protože kontrarozvědka oznámila spuštění protiteroristické akce namířené proti demonstrantům, kteří údajně usilují o státní převrat.

19.2.2014 v 18:14 | Karma: 12,41 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Jak to vlastně mají ti Švýcaři s Evropskou unií?

Švýcarsko! Často se používá jako synonymum čistoty, bohatství, ale někdy taky trochu sobeckého zahledění do sebe sama. Právě Švýcarsko bývá často dáváno za příklad odpůrci evropské integrace, kteří chtějí doložit, jak lze báječně prosperovat i bez EU. Jak je to ale ve skutečnosti? Jak to vlastně ti Švýcaři s naší EU mají?

13.2.2014 v 17:56 | Karma: 14,85 | Přečteno: 840x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Občanství EU za peníze?

Malta, která je členem EU, se rozhodla vylepšit svou ekonomickou situaci prodejem státního občanství movitým zájemcům ze zahraničí. A zájem je prý veliký. Má to ale jeden háček: jakmile se bohatý cizinec stane Malťanem, je z něj v mžiku podle platné legislativy také občan EU.

6.2.2014 v 8:48 | Karma: 13,18 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Hrozí Ukrajině rozpad???

Nejen oběti ukrajinského násilí, ale i čerstvé zprávy o tom, že správní budovy v některých částech západní Ukrajiny padly do rukou demonstrantů, ukazují závažnost situace. Je třeba najít politické řešení, aby konflikt dále neeskaloval a nevedl k faktickému rozštěpení země.

25.1.2014 v 9:49 | Karma: 11,67 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

ODS má šanci skončit s dělením lidí eurohujery a euroskeptiky

O víkendu se bude konat volební kongres ODS a kandidáti do nejužšího vedení instinktivně sahají do svého tradičního arzenálu zbraní, jehož pomocí se snaží volitelům připomenout svoje tváře. Kolega z Evropského parlamentu Jan Zahradil se již vytasil se zdrcující kritikou evropské politiky Sobotkova kabinetu (který ještě ani nebyl jmenován, aby začal svou práci). Kromě toho, že je taková kritika sama o sobě drzá, opomíjí důležitá fakta, která by si měli volitelé nového vedení ODS uvědomit:

16.1.2014 v 16:57 | Karma: 14,20 | Přečteno: 676x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik