Klikař Vondra a Kalouskovo tušení o rozkrádání na obraně

Ve středu padlo 12 obvinění v kauze ProMoPro. Z předražené zakázky na konferenční servis za 525 milionů korun, která byla zadána bez soutěže, bylo dle policie státu ukradeno více než 388 milionů.

Alexandr Vondra má neskutečnou kliku, že mezi obviněnými není. Zdůvodnění policie je bizarní a málokterý občan, který kdy nesl ve své pracovní pozici nějakou zodpovědnost, mu rozumí. Důvodem vynětí Vondrova jména ze seznamu obviněných prý byla skutečnost, že ho nikdo písemně nepověřil, aby situaci kolem skandálně se navyšujících faktur od ProMoPra řešil.

Je těžko uvěřitelné, že ministr Vondra bude klidně dál předstírat, že se nic neděje, i když detektivové zjistili, že tehdy o problémech kolem ceny zakázky včetně sporných faktur věděl a nic neudělal. Podle výslechů je navíc zřejmé, že Alexandr Vondra vyšetřovatelům od začátku lhal, když tvrdil, že o problémech kolem zakázky nic netušil.

Bude zajímavé sledovat, jak se k celé věci postaví premiér Nečas. Již dříve oznámil, že očekává, že ministr Vondra vyvodí z kauzy politickou zodpovědnost, jakmile bude někdo z jeho bývalých podřízených odsouzen. Soud se teprve chystá, a tak se ministr obrany zatím uchyluje k trapné, avšak v současné politické kultuře osvědčené taktice „já nic, já muzikant“.

Toto kličkování před odpovědností má zhoubný dopad na věrohodnost koalice. Veřejnost této reprezentaci nevěří už dávno, ale posledním hřebíčkem do rakve důvěryhodnosti celé vlády je včerejší glosa ministra financí Kalouska na účet svého kolegy Vondry. Kalouskovi nelze upřít smysl pro humor, ale tentokrát jde legrace stranou. Kalousek dává otevřeně najevo, že ani on nevěří, že Vondra zachází se svěřenými prostředky s péčí řádného hospodáře: podle serveru idnes Kalousek řekl, že si Vondra ve své dřívější funkci vicepremiéra zodpovědného za předsednictví EU „nechal rozkrást pod zadkem polovinu vlastního rozpočtu“. Proto Kalousek „nemá důvod se domnívat, že na obraně si teď počíná jinak“.

Výše uvedený citát ministra financí naznačuje, že pan Kalousek zřejmě o nepravostech v hospodaření ministerstva obrany něco ví (a v tom případě by měl neodkladně podat trestní oznámení). Nejsmutnější je však to, že téměř současně s ohlášením vládních škrtů na úkor lidí nejvíce ohrožených chudobou, jeden člen vlády obviňuje druhého člena vlády z nedbalého zacházení se svěřenými finančními prostředky daňových poplatníků. Vítejte v Kocourkově!

Autor: Libor Rouček | pátek 13.4.2012 9:30 | karma článku: 29,35 | přečteno: 1402x