Katastrofa v Mexickém zálivu je varováním i pro nás

V Mexickém zálivu uniká z poškozeného vrtu do moře dvakrát víc ropy, než se dosud uvádělo. Nynější odhady amerických vědců hovoří o více než 4 milionech litrů ropy denně! Těžko uvěřit, že se ropný gigant British Petroleum jednoduše zmýlil a uváděl nižší čísla v dobré vůli. Koncern BP se snaží chránit svou image a zuby nehty se snaží bránit kurzovému pádu svých akcií. Britským podnikatelům se prý nelíbí, jak Barack Obama tlačí na společnost, aby dostála svým závazkům a vyzývají svého premiéra, aby koncernu pomohl. Akcionáři BP se obávají toho, že nedostanou svou dividendu, jestliže firma bude muset přednostně sanovat ekologickou katastrofu v Mexickém zálivu. Je přitom nasnadě, že BP je tím, kdo nese zodpovědnost za katastrofu a její následky.

Je doslova tragické, když těžařský koncern přichází se stále novými prohlášeními o účinných metodách ucpání trhliny, ale naděje na zastavení katastrofy se následně vždy rozplyne. BP už vyzkoušel leccos: Ucpávání vrtu bahnem, betonování pod vodou, nasazení zvonu na poškozený vrt. Nakonec ale nic z toho nepomohlo únik ropy zastavit a občané i americká vláda jsou právem rozhorčeni nad neschopností ropného koncernu situaci řešit. Většina smrtelníků nemůže pochopit, jak je možné, že těžařská společnost vůbec nemá prostředky ani postupy pro řešení nastalé krizové situace. Nyní experti tvrdí, že ropa bude masivně unikat ještě minimálně do podzima, kdy se snad podaří netěsnící vrt ucpat. Zvyšuje se tak pravděpdobnost, že část ropy doputuje až do evropských vod.

Ještě několik měsíců tudíž budeme muset vídat ve zpravodajství otřesné záběry vodních živočichů pokrytých černým slizem. Člověk si na takové záběry nikdy nezvykne. I když nejsou dosud známy všechny podrobnosti kolem havárie na těžařské plošině v Mexickém zálivu, jedno je jasné už teď: je skandální, jak lehkomyslně jedna z největších světových těžařských společností zachází s rizikem, jaké takový hlubokomořský vrt představuje. Je proto nezbytné, aby byly všechny vrtné plošiny na moři vybaveny bezpečnostními ventily, které budou pod pravidelnou kontrolou. Američané, Britové a Norové chtějí taková opatření podpořit.

Nikde není psáno, že podobná katastrofa nemůže nastat i v evropských vodách. Evropská komise proto už začala jednat se zástupci těžařských společností o zlepšení inspekcí ropných plošin na širém moři. Z dosavadních sondáží vyplynulo, že zástupci těžařů by byli nejraději, pokud by mohli v záležitostech bezpečnosti hodnotit a kontrolovat sami sebe. Pokud jim v tom Evropská komise ustoupí, bude to velká chyba. Podobná havárie někde v severním Atlantiku by například kompletně zamořila Severní moře. Evropské země by měly udělat včas závěry z toho, co se stalo u pobřeží USA.

Autor: Libor Rouček | pondělí 14.6.2010 12:17 | karma článku: 31,89 | přečteno: 4871x