Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jednoduchý návod pro nerozhodnutého voliče

Předvolební napětí vrcholí a závěrečná fáze kampaně cílí především na nerozhodnuté voliče. Nerozhodný volič je dnes naprostý štvanec, kterému bohužel nelze doporučit nic lehčího, než abypoužíval vlastní rozum. Zásadní poznatek myslícího člověka, na kterého útočí média a politická reklama, je následující: není vždy pravda, co se píše v novinách a není vždy pravda, co nám servírují v televizi (bohužel i v té veřejnoprávní se používají manipulace).

V první řadě je na místě si položit jednoduchou otázku: „Dodrželi, co slibovali?“. Případně (u subjektů, které jsou na scéně nové): „Mohou vůbec dodržet to, co slibují?“

Pokud jde o dosavadní spanilou jízdu sedmi let vlád pod taktovkou ODS a TOP09, bylo jejich cílem ozdravení veřejných financí. Jaký je výsledek? Na konci levicových vlád v roce 2006 činil veřejný dluh 950 mld. Kč a byl v poměru k HDP jeden z nejnižších v celé EU (asi 28 % HDP). Podle odhadu Ministerstva financí ČR dosáhne letos veřejný dluh více než 1750 mld. Kč (asi 49 % HDP). Z toho vyplývá, že pravicové koalice za posledních sedm let bezmála zdvojnásobily veřejný dluh naší země. (Komu se nepozdává ten dvojnásobek, nechť laskavě připočte rozpuštění rozpočtových rezerv všech ministerstev, jejichž celková výše činila v roce 2006 146 mld. Kč. Tato částka se do celkového dluhu negativně nepromítla, naopak posloužila k optickému snížení deficitu.)

K výraznému nárůstu zadlužení ještě přičtěte korupční aféry, zdražení základních životních potřeb (potraviny, léky, teplo, voda, doprava), destrukci sociální záchytné sítě a zpoplatnění veřejných služeb. Odpověď na jednoduchou otázku tedy zní: nedodrželi sliby – nevolit!

Pokud jde o nová politická uskupení, bude třeba zapojit nejen rozum, ale i cit, respektive vkus. Ten vkus platí zejména pro hnutí pana Okamury. Jeho xenofobní vábení je pro příznivce svobodné a tolerantní společnosti nepřijatelné.

Nejinak se to má s Babišovým podnikem ANO. O Babišovi se toho napsalo už hodně a nechme na nerozhodném voliči, zda mu uvěří, že se jako agent ve svazcích StB ocitl náhodou. Daleko důležitější pro budoucnost naší země je otázka, zda je tučné konto kandidáta skutečně zárukou, že bude sledovat cíle celé společnosti a nikoli jen té své vlastní (či spíše vlastních, protože majitel ANO je zároveň majitelem mnoha společností). Sám takové případy neznám a přiznávám, že mě napadají jen příklady přesně opačné. Přesvědčení, že bohatí lidé jsou morálnější než chudí, je jednoduše naprosto zcestné. Dodejme, že stejně tak je naprosto zcestné přesvědčení řady komunistických voličů, že chudí lidé jsou a priori morálnější než lidé, kterým se podařilo zbohatnout. 

Nerozhodný volič nechť se laskavě zamyslí hlavou a hlavně nechť přijde k volbám: naše země nutně potřebuje politickou změnu!

Autor: Libor Rouček | pátek 25.10.2013 9:28 | karma článku: 13,21 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Libor Rouček

Vyjde ODS její poslední podvod?

Sázet ve volbách do Evropského parlamentu na téma, které s nimi nemá pranic společného je zatím poslední ukázkou úpadku ODS. Tato strana se vědomě pokouší o podvod na voličích!

6.4.2014 v 11:50 | Karma: 17,25 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Naše šance v ukrajinské krizi

Krize kolem Ukrajiny nám toho v první řadě hodně vzala. Na prvním místě iluze. Iluze o tom, že studená válka dávno skončila, a že až na pár darebných států (rogue states) všichni akceptují platnost mezinárodního práva. Iluze o tom, že Rusko se bude snažit oprostit od imperiálních ambic a zaměří svou pozornost na budování právního státu a modernizaci. Iluze, že se Rusové smířili s právem států bývalého SSSR na svobodnou volbu svého dalšího směřování.

30.3.2014 v 18:48 | Karma: 11,13 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

EU jako agresor? Nesmysl!

Je až k nevíře k jakým bizarním a nesmyslným myšlenkovým závěrům vede nenávist k Evropské unii některé naše národovce a eurofoby. Klasickou ukázkou bylo vystoupení bývalého Klausova vicekancléře Hájka v pořadu Michaely Jílkové „Máte slovo“. Obviňovat EU z toho, že svými pobídkami vůči Ukrajině vyprovokovala ruského medvěda, je naprosto absurdní. Svědčí o tom, že ani leckterý našinec není (nebo nechce být?) imunní vůči ruské a nacionalistické propagandě.

23.3.2014 v 17:53 | Karma: 18,07 | Přečteno: 977x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Putinovi užiteční idioti

Referendum o osudu krymského poloostrova má velmi předvídatelný výsledek. Obří billboardy vyzývají voliče, aby si v referendu zvolili mezi fašismem a Ruskem. Evropská unie i celé mezinárodní společenství, jak jasně ukázaly mimo jiné rozpravy a hlasování na půdě Rady bezpečnosti OSN, jsou zajedno v tom, že obsazení Krymu odporuje mezinárodnímu právu. Proto referendum o připojení Krymu k Ruské federaci neuznávají. Kreml však nutně potřebuje dodat nedělnímu referendu zdání legitimity, a proto zoufale hledá spojence všude.

16.3.2014 v 17:54 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1961x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Co by obnášely sankce proti Rusku pro nás?

Kdo doufal ve zlepšení ruského image po velkolepých olympijských hrách v Soči, ten musí dneska uznat, že to byly, z hlediska cíle dosáhnout obrazu Ruska jako moderní velmoci, vyhozené peníze.

10.3.2014 v 8:14 | Karma: 8,80 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik