Cestující s velikostí XXL si budou muset koupit letenku navíc.

Už je to tady! Letecké společnosti KLM a Air France zveřejnily nové opatření, které reaguje na problémy obézních cestujících. Ten, kdo se pro svou tloušťku nevejde na místo v letadle, bude muset od 1. dubna 2010 zaplatit i vedlejší sedadlo. Útěchou tlouštíkům budiž skutečnost, že druhá letenka je vyjde o čtvrtinu levněji. Říkáte si, že je to šílenství a diskriminace? Nikoli, jde o informaci, která byla zveřejněna v seriózním zahraničním tisku.

Jedná se o praktickou reakci na to, že stále více cestujících svými tělesnými rozměry nepasuje do relativně úsporných sedaček v letadle. Měřítkem pro koupi vedlejšího sedadla bude prý to, zda ještě bude možné sklopit vedlejší opěrku. V případě, že nebude letadlo plně obsazeno, budou prý společnosti vracet tlouštíkům jejich peníze za sedačku navíc zpátky.

Za tímto opatřením stojí zřejmě pomalu ale jistě se rozšiřující názor, že obezita je nemoc, za kterou si lidé mohou sami. Přibývá odborníků, kteří hovoří o šíření pandemie obezity. Jisté taky je, že na světě roste zejména podíl obézních dětí. Paradoxem je, že obezita bují i v zemích, které máme zafixovány jako rozvojové. Obezita totiž souvisí s kvalitou stravy a špatnými stravovacími návyky. Nadváha zvyšuje zdravotní rizika a zpravidla (ale zdaleka ne vždy), je v moci obézních lidí se svou tloušťkou něco udělat. Statistiky hovoří jasně: onemocnění srdce a cév ústící v infarkty a mrtvice, cukrovka, nemoci pohybového aparátu jsou často důsledky chronické nadváhy.

Řada odborníků proto soudí, že obézní lidé by měli platit vyšší zdravotní pojištění, stejně jako třeba kuřáci (kteří sice nemají vyšší zdravotní pojistné, ale zato platí vysoké daně z tabáku). Pokud si zvykneme na to, že obézní cestující musí platit za vedlejší sedadlo v cestovním prostředku, bude k takovým úvahám o vyšším zdanění osob s velkou nadváhou jen krůček. Dříve než uplést bič na tlusté v podobě vyšších daní by bylo záhodno více prevence, osvěty, programů na hubnutí a odborné pomoci!

 

Autor: Libor Rouček | čtvrtek 21.1.2010 14:29 | karma článku: 18,96 | přečteno: 2327x