Barroso má nůž na krku

Evropský parlament svěřil před čtyřmi měsíci José Manuelu Barrosovi vedení Evropské komise na další funkční období. Tehdy získal Barroso jasnou většinu s tím, že se bude snažit sestavit takové kolegium komisařů, které by svými kvalitami uspokojilo zástupce evropských občanů napříč politickým spektrem. Slyšení jednotlivých kandidátů a kandidátek na členství v Evropské komisi ještě nejsou u konce a Barroso už má nůž na krku.

Jsme svědky otevřeného boje mezi Evropským parlamentem a předsedou komise. Barroso se staví na hlavu a trvá na kontroverzní kandidátce na komisařku pro humanitární pomoc a krizové situace Rumjaně Želevové z Bulharska.

Želevová je v současnosti ministryní zahraničí Bulharska a její problém je dvojí. Nejen, že nepřesvědčila europoslance o své kompetentnosti pro dané portfolio, ale také nedokázala zatím přesvědčivě doložit, že nelhala o svých privátních finančních a obchodních zájmech. Proslýchá se také, že manžel kandidátky má obchodní kontakty s podsvětím.  Bohužel se do celé věci velmi nešťastně zamíchal i bulharský premiér Borisov, který začal obviňovat europoslance nespokojené s výkonem bulharské kandidátky ze šikanování a konspirace. Tím jen přilil olej do ohně a rozpoutal další slovní přestřelku.

Potíž je v tom, že europoslanci budou hlasovat o komisi jako o celku, tj. nikoli o jednotlivých členech Barrosova týmu. Dosud se plánuje finální hlasování v Evropském parlamentu na 26. ledna, aby nová komise moha začít pracovat k 1. únoru. Kvůli kandidátce Želevové tedy reálně hrozí, že parlament celou komisi zamítne. To by znamenalo pro Barrosa velký politický šrám hned na počátku nového funkčního období.

Nejlepším řešením by bylo, kdyby Barroso vyzval Bulhary, aby poslali nového kandidáta či kandidátku. Trapnosti se ale Barroso tak jako tak nevyhne. Požadavkem na výměnu Želevové předseda komise připustí, že Bulharsko má neschopnou ministryni zahraničí. Na druhou stranu by se ale vyhnul ještě větší blamáži s odmítnutím komise jako celku. Každý svého štěstí strůjcem a Barroso si zkrátka měl na jednotlivé kandidáty lépe posvítit předem. Od nové Evropské komise zcela právem očekáváme v první řadě věcnou kompetentnost a transparentnost.

 

Autor: Libor Rouček | pondělí 18.1.2010 18:33 | karma článku: 8,48 | přečteno: 722x