Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

10 let poté: nedokončená symfonie pokračuje

Letos máme rok významných výročí: připomínáme si 100 let od vypuknutí první světové války a 75 let od vypuknutí druhé světové války. Před deseti lety jsme spolu s dalšími devíti zeměmi přistoupili k Evropské unii a definitivně zpečetili konec studené války. Za ta léta našeho členství se hodně změnila Unie i my sami. Je to příležitost k bilancování a k tichému zamyšlení nad starým kontinentem. 

Před naším vstupem varovali euroskeptici nejen na Západě, ale i u nás. Hrozili zdražováním, zaplavením trhu práce levnou pracovní silou a vysokou nezaměstnaností. Strašili výprodejem půdy a nemovitostí. Když se ohlédneme zpět, zdá se toto sýčkování euroskeptiků naprosto absurdní. Z volného pohybu zboží, osob a kapitálu profitují ekonomiky obou stran bývalé železné opony. 

Naše ekonomika je příkladem exportně orientované země, která z volného obchodu vytěžila nejvíc. Dokázali jsme se přeorientovat na náročné západní trhy a dnes vyvážíme přes 80 % do zemí EU, přičemž třetina všeho vývozu směřuje do sousedního Německa. Normy platné v celé EU a vymahatelnost práva, ke kterému nás členství v EU zavazuje, jsou nejlepším lákadlem pro zahraniční investice. Bez kapitálu zvenčí by naše země zdaleka nebyla na dnešní úrovni, i to je třeba si přiznat.

Jistě, Evropská unie nás neuchránila před důsledky finanční a hospodářské krize, která svět zachvátila v roce 2008. Je ale pravda, že se podařilo zachránit euro jako druhou nejvýznamnější světovou měnu a díky solidaritě a zdravému rozumu začínají členové EU zažívat křehkou konjunkturu. Eurozóna přijala nová pravidla a přetváří se v hospodářskou unii.  To dokumentuje, že EU je schopná se dále vyvíjet a reformovat, je to stále nedokončený projekt, který  odolává krizím. 

Přes všechny problémy a chyby Evropské unie musíme při pomyšlení na výročí dvou světových válek a na aktuální zoufalou situaci na Ukrajině uznat, že integrace Evropy je naprosto jedinečným projektem. Mír na kontinentě je nevětším statkem, kterého si musíme považovat. To musí připustit i největší zabedněnci, včetně euroskeptických populistů a nacionalistů. K našemu členství v EU zkrátka neexistuje alternativa.    

Autor: Libor Rouček | pátek 2.5.2014 9:14 | karma článku: 12,08 | přečteno: 391x
  • Další články autora

Libor Rouček

Ukrajinské drama může mít katastrofální následky i pro nás

Situace na Ukrajině se dramatizuje a počet obětí na životech stoupá. Srdce Kyjeva zvané Majdan se stalo bitevním polem, kde teče krev. A bude hůř, protože kontrarozvědka oznámila spuštění protiteroristické akce namířené proti demonstrantům, kteří údajně usilují o státní převrat.

19.2.2014 v 18:14 | Karma: 12,41 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Jak to vlastně mají ti Švýcaři s Evropskou unií?

Švýcarsko! Často se používá jako synonymum čistoty, bohatství, ale někdy taky trochu sobeckého zahledění do sebe sama. Právě Švýcarsko bývá často dáváno za příklad odpůrci evropské integrace, kteří chtějí doložit, jak lze báječně prosperovat i bez EU. Jak je to ale ve skutečnosti? Jak to vlastně ti Švýcaři s naší EU mají?

13.2.2014 v 17:56 | Karma: 14,85 | Přečteno: 840x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Občanství EU za peníze?

Malta, která je členem EU, se rozhodla vylepšit svou ekonomickou situaci prodejem státního občanství movitým zájemcům ze zahraničí. A zájem je prý veliký. Má to ale jeden háček: jakmile se bohatý cizinec stane Malťanem, je z něj v mžiku podle platné legislativy také občan EU.

6.2.2014 v 8:48 | Karma: 13,18 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Hrozí Ukrajině rozpad???

Nejen oběti ukrajinského násilí, ale i čerstvé zprávy o tom, že správní budovy v některých částech západní Ukrajiny padly do rukou demonstrantů, ukazují závažnost situace. Je třeba najít politické řešení, aby konflikt dále neeskaloval a nevedl k faktickému rozštěpení země.

25.1.2014 v 9:49 | Karma: 11,67 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

ODS má šanci skončit s dělením lidí eurohujery a euroskeptiky

O víkendu se bude konat volební kongres ODS a kandidáti do nejužšího vedení instinktivně sahají do svého tradičního arzenálu zbraní, jehož pomocí se snaží volitelům připomenout svoje tváře. Kolega z Evropského parlamentu Jan Zahradil se již vytasil se zdrcující kritikou evropské politiky Sobotkova kabinetu (který ještě ani nebyl jmenován, aby začal svou práci). Kromě toho, že je taková kritika sama o sobě drzá, opomíjí důležitá fakta, která by si měli volitelé nového vedení ODS uvědomit:

16.1.2014 v 16:57 | Karma: 14,20 | Přečteno: 676x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik