Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Struska

Jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou musíme ve slévárně hodně dbát, kromě toho, abychom nebyli příliš ožralí a nezdržovali se pod zavěšeným břemenem, je zabránit, aby se do odlitků dostala struska.

Struska je sklovitej sajrajt z propalu šamotovýho obložení pecí a z bordelu v železe. Kus vychladlý strusky vypadá nejvíc jako utuhlej mamutí chrchel. Struska má při tavení důležitou funkci, protože její škraloup na povrchu chrání železo před rychlou oxidací. Ale před odléváním je nutný strusku z povrchu železa stáhnout. Pakliže pronikne do ingotů, vytvoří v nich póry, takový bublinky, a odlitky součástek určenejch pro vysoký pevnostní namáhání se můžou rovnou vyhodit. Přesněji vrátí se zpátky do tavby.

Proces odstraňování strusky je několikanásobnej. První ji stahujou taviči ještě před vyléváním železa z pece. Pak se stahuje znova po naočkování taveniny a jejím nalití do odlévacího bubnu. Jako poslední strusku odháněj slévači z hrdla bubnu přímo při odlévání forem. Dělaj to sháňkou – dlouhou železnou vařečkou.

Vlastně ne. Jako poslední zabraňujeme proniknutí strusky my, formíři. Do vtokových jamek vkládáme pěnokeramický sítka, který vypadaj jako hrubá žínka na nádobí. Taky celej vtokovej systém formy musí se struskou počítat. Jelikož je lehčí než železo a vždy plave na jeho povrchu, jsou vtokový kanály, takzvaný struskováky, vertikálně zvýšený a železo proudí do prostoru odlitku jejich spodními odbočkami. A pokud už struska do odlitku pronikne, dáváme jí šanci vyplavat nahoru vydlabanými vývěry, bajláky nebo rybníčky. Stejně je to občas marný a za kretény jsme pak nakonec my, formíři. Na nás se dají svýst všechny neúspěchy slévárny a taky to náš pan ředitel s oblibou dělá.

Po nalití železa do bubnu se struska vyhání přisypáním lopatky perlitu do hrdla bubnu, který má tvar dámskýho přirození. Vyprávěl mi slévač Peši, hrdý majitel největšího panděra ve slévárně, že jednou došel perlit. Jako náhrada perlitu nejlíp poslouží sklo, obyčejný sklo. Takže při nedostatku perlitu museli všichni slévárenský dělníci urychleně dochlastat zásoby rumu a prázdný flašky dobrovolně věnovat na účel, kterej nás všechny přesahuje. Prý to byla nynější apokalypsa a krásný příklad oběti jednotlivců ve prospěch celku.

Sofistikovaný management přišel s konečným řešením struskové otázky a pořídil odlévací bubny revolučních tvarů. Odborně se jim prý říká čajová konvička, protože tvarem i funkcí připomínají čajovou konev. Jde o to, že odlévací hubice není na vrchní straně bubnu, ale odvádí taveninu z jeho dna dlouhou trubicí. Struska se tak do odlévané taveniny nemůže dostat. To nebrání jednomu z mistrů, aby ji přes to i z čajových konvic při odlévání sháňkou odháněl. Z čirý zlomyslnosti mu nikdo neprozradil, že to dělá úplně zbytečně a všichni se bavěj na účet jeho důležitý debility.

Nicméně ani géniové formátu pana továrníka a pana ředitele nedokážou obejít přírodu. Struska se sice z čajový konvice nedostane. Ale slévači pláčou, že železo z ní teče studený. Protože z ní teče delší cestou a vzduchu je vystavenej větší povrch železa než u klasickýho bubnu. Projevuje se to viditelnejma mapama - něco jako vrásky - na povrchu odlitků a tím, že železo nedoteče až tam, kam má, a někde ho kus chybí. Takový odlitky putujou rovnou zpátky do tavby. Jako vždy za to dostáváme pojeb my, formíři. Tak už to chodí. Je to jako onehdá, když si dělníci za zimních mrazů stěžovali panu továrníkovi, že je jim v hale zima. Pan továrník, ruce v kapsách péřový bundy, jim to však objasnil logicky.

- Tady ale není zima. Jsou tu jen špatně oblečený lidi, řekl s úsměvem.

Struska musí pryč. To je zákon. Léto skončilo a do slévárny se vrací ledovej vzduch. Najednou si začínáme znova vážit věcí, který jsme přes léto nenáviděli. Chodíme si hřát záda k pecím, k plynovým hořákům na ohřev odlévacích bubnů, k odlitým formám, z nichž sálá žár. Najednou je teplo opět náš přítel. A bude hůř. Až zas přes zimu budou od stropních větraček viset rampouchy a na place bude kolem nuly, se slzama v očích si zavzpomínáme, že jsme se tu v létě svlečení potili jak dveře od chlíva.

Po práci chodívám kolem řeky. Její stromy a tráva na břehu tiše rezavějí. Na temnou a chladnou hladinu dopadají závěje listí. Rozprostírají se, kam až oko dohlédne. Ta černá řeka, která před miliony let vyhloubila místo pro naše město, mě uklidňuje a děsí. Její proud pomalu odnáší zrnka písku do moře. My se tu motáme ke smrti. Jako ti před námi a jako ti po nás. Jenom ta řeka poplyne a náš popel vezme s sebou. Nejsme důležití. To si jenom tak necháváme zdát, jak je náš život důležitej a co se k němu sluší a patří. Kdo je úspěšnej a kdo mu za to bude lízat paty. Kolik znám lidí, který byli nebo jsou na pervitinu. Kdo je krásnej a kdo se ze samý krásy kolem posere.  Kdo napíše verš, kterej dá všemu smysl a zaslouží si, aby přetrval. Nás?

Struska musí pryč. To je zákon.

Autor: Libor Jakubec | sobota 31.10.2015 18:22 | karma článku: 20,99 | přečteno: 838x
  • Další články autora

Libor Jakubec

Tisíc kilometrů

Pro zachování lidskosti je naprosto nutný dělat zbytečný, nepochopitelný a nebezpečný věci. Věci, který jsou na hranici lidských možností a jeden za ně může zaplatit životem, ale pouze takový věci dávaj životu smysl.

11.7.2016 v 17:16 | Karma: 16,32 | Přečteno: 503x | Diskuse| Letní běh

Libor Jakubec

Pstruh na másle

Do mýho oblíbenýho baru jsem tenkrát vjel na kolečkovejch bruslích a ta drzá hubená holka tam už seděla a hned se na mě osopila: No kde seš? Hodinu tady na tebe čekám!

2.2.2016 v 8:00 | Karma: 23,18 | Přečteno: 884x | Diskuse| Ostatní

Libor Jakubec

Černá perla neprohrává

Šaňo je mladej chlap o něco drobnější než já a je Rom, na což je přirozeně hrdej, a tak si nechá říkat Černá perla. Nedávno seděl v kavárně u vedlejšího stolku a nějaký ženský kroutil před obličejem hrbolatou, kloubnatou pěstí.

29.1.2016 v 8:07 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Ostatní

Libor Jakubec

S gumou za pět set

Slovo kurva je v češtině dost nadužívaný. V jistým smyslu nahradilo dřívější křesťanský sakra. Rovněž má význam hrubý nadávky: támhle ten je taky pěkná svině, hajzl, podrazák čili... kurva. Původní význam – prostitutka – je řídký.

26.1.2016 v 12:50 | Karma: 27,14 | Přečteno: 1305x | Diskuse| Ostatní

Libor Jakubec

Lužická porucha

Dá se nevěra pochopit? Dá se přijmout a odpustit? Kdepak. Nedá. Nevěra je totéž co zrada. Ta se dá jedině potrestat. Alespoň ve vlastním srdci srovnat to hnusný skóre. Alespoň vlastní srdce potěšit pomstou.

25.1.2016 v 14:07 | Karma: 31,22 | Přečteno: 2696x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1078x
Jsem. Tedy myslím.

Seznam rubrik