Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Martina

23. 1. 2008 12:57
Bostn Legal

V nedávném dílu mého oblíbeného seriálu Boston Legal šlo přesně o tento problém, když Danny (jedna postava - společník advokátní firmy) chtěl pochválit nového možného koncipienta a řekl mu, že vůbec "nemluví jako černoch". Jo, to si naběh´....:-)

0 0
možnosti
LH

Libor Havlík

17. 1. 2008 18:36
Reakce na příspěvky

Výše popsaná příhoda se mi stala před několika lety. Byl jsem v USA krátce a tak trochu ze všeho "vyjukaný", vůbec mě nenapadlo, že jsem se mohl někoho dotknout.

Ani tenkrát a ani dnes si nemyslím, že ten pán byl rasista, a to, že černoši vydávají jiné zvuky vůbec nesouvisí s nějakým nářečím, vzděláním, či výchovou. Když bude v rádiu číst zprávy vzdělaný černoch, pořád bude poznat, že je to černoch.

V USA už dávno nejsem, ten řidičák jsem napodruhé udělal, dnes už je dávno propadlý :-)

0 0
možnosti
LH

Libor Havlík

17. 1. 2008 21:08
Doplnění

Možná bych ještě doplnil, že za přibližně 2 a půl roku pobytu v jižní Kalifornii jsem nikdy neměl žádné problémy, které by vznikly na základě rasové nesnášenslivosti. Místo, kde jsem žil, bylo natolik kosmopolitní, že tam byl minoritou každý. Snad kromě Mexičanů ;-D

0 0
možnosti

Jarka

17. 1. 2008 16:17
jsem v USA

a pokud mam problem, tak formuluji vetu, prosim, mohl byste mluvit pomaleji, rychly hovor mi dela problemy, nerozumim. zatim problem nebyl. Cernochum se nedivim ze tak reaguji, maji ruzne zkusenosti. ale jedna vec je neosobni komentar a druha je zazit to na vlastni kuzi. Ja to zazila s kolegou Indem, kdy na me vyjel: Vy bili jste v Indii udelali (mineno Brity). To jsem po nem vyjela ja, ze jsem nikomu nic neudelala a nesouhlasim s takovym oznacenim. Ze ho sice chapu, ale mel by si uvedomit, ze takhle vytoci vsechny normalni lidi kteri s nim mluvit chteji...

0 0
možnosti

SpinaveTretry

17. 1. 2008 15:45
To je presne

Jo, to je presne.Byl jsem v Londyne, snazil jsem se sehnat listky na

autobus a  byla tam cernoska.Vubec jsem ji nerozumnel,snazil jsem se

ji rict,aby mluvila jasne a srozumitelne.S povysenym vyrazem to

ignorovala a blabolila dal...

0 0
možnosti

SpinaveTretry

17. 1. 2008 15:45
Re: To je presne

...Sel jsem vedlejsimu okenku,kde byla

beloska, tu jsem pozadal taktez.Mluvila pomalu a artikulovala,bylo na

ni znat,ze se snazi, abych ji rozumnel,inu,rasiste jsou vsude.

0 0
možnosti

Eva Pallotto

17. 1. 2008 15:19
souhlas

souhlas s autorem - pokud nějaký černoch mluví zcela stejně jako běloch, je to vyjímka stejná jako na opačnou stranu. Kdo má citlivé uši to pozná, i kdyby byl černoch vzdělaný a vyrůstal jen v "bílém" prostředí.

Zmínit tohle není rasismus, je to stejné, jako když řeknete "většina černochů má tmavší barvu kůže"

(výjimka - M. Jackson) ...

A že jsou na to citliví nejen černoši, ale i Mexičané, Filipínci ... i Češi (třeba já :-) ... prostě neradi slyšíme, když nás někdo podezřívá z toho, že bychom byli mentálně nedostateční a nedokázali srozumitelně komunikovat...

0 0
možnosti

Eva Pallotto

17. 1. 2008 15:21
Re: souhlas

PS: A není to o přízvuku nebo lokálním "nářečí" je to o melodii hlasu a způsobu jeho modulace...

0 0
možnosti

vilda

17. 1. 2008 14:24
Cernoch

Myslím, že tady nejde o dialekt, jako takový, ale o to, komu se to řeklo. To samé by bylo i u nás, pokud byste chtěli něco vytknout někomu trochu snědšímu  .... a hned by to byla diskriminace.

0 0
možnosti

vixen

17. 1. 2008 14:09
jak to dopadlo

a jak jste vlastne nakonec dopad??uz ten ridicak mate? nebo je to velice cerstva zkusenost?

0 0
možnosti
PZ

Karlik1263

17. 1. 2008 14:03
Cernoch

Nevim jak jste v USA dlouho,ale mel by jste vedet ze existuje spousta vezdelanych Afroamericanu kteri mluvi spisovnou Anglictinou.Ano dost Afroamericanu mluvi slangem,ale to se musi clovek holt naucit. Ja jsem mel stesti,protoze kdyz jsme prvne prijel do USA budleli jsme v Afroamericke ctrvti.Tak  ja jsem se vlaste slang naucil nejdriv,pak jsem zadne problemy nemel.V dnesni dobe je vlastne slang ve velke mode,(kdyz vezmete muziku Hip-Hop,Rap atd.) Take si predstavte ze prijedete do Prahy a reknete Prazaku to same,mluv na me tak abych ti rozumel.Asi take nebudete oblibeny.

0 0
možnosti