Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EK

Eles

13. 4. 2009 10:05
Myslím si, že ta vize je moc

fantastická, když mám odpovědět na otázku. VR helma VFX-1 tu byla už před nějakými 15 lety. Slibovala se od ní revoluce v zábavě, de facto podobné vize jako tady v článku. Vzniklo x dalších generací, ale žádná se neprosadila. Proč? Tomu aby byla VR masově využitelná brání několik úskalí. Narozdíl od velkého monitoru znemožňuje jakoukoliv jinou činnost - nedá se u toho jíst, bavit se s jinými lidmi, věnovat se na krátké časové úseky jiné činnosti bez sundavání a nandavání... Omezuje člověka v pohybu - nevydá se s ní ani na WC, když pohne hlavou, pohne se mu plocha. Je buď přikován na místo kvůli napájení drátem, nebo ho tíží na hlavě přístroj s vlastním zdrojem nezanedbatelné hmotnosti. Oči nejsou přizpůsobeny sledování čehokoliv v 1 cm vzdálenosti...to je asi hlavní. Lidi po čase bolí oči, hlava, někteří se snaží chybně ostřit, problém mají ti s brýlemi. VR se za 15 let neprosadila ani v domácí zábavě, což je nutný předpoklad pro další rozšíření. Nezdá se mi, že by se to mělo změnit...

0 0
možnosti
AA

Azazel333

26. 4. 2009 13:06
Re: Myslím si, že ta vize je moc

Všechny tyhle problémy jdou vyřešit tzv. rozšířenou realitou (tzv. augmented reality - doporučuji vyhledat na google) ... ideálně zabudovanou do brýlí (případně čoček) nebo rovnou pouštěnou do zrakového nervu :)

Ale na to technologie ještě pořádně nedozrála...

0 0
možnosti
PK

kraken

13. 4. 2009 9:14
nejde seriozne predvidat takto dopredu

15 let je dlouha doba. Mnoho tech technologii o kterych pisete jsou mozne uz ted. Ale jestli pujde vyvoj timto smerem se neda rict.

Da se predpokladat, ze prezentace informaci se bude ubirat smerem k vetsi prehlednosti a srozumitelnosti (cili vetsi mira vizualiizaci-precijen clovek nejvic informaci vnima zrakem) a jednoduchost ovladani (ruzne dotekove prvky, ovladani hlasem). Na toto oboji muze VR pomoct. Mam ale pocit,ze v clanku zamenujete 3D zobrazeni a VR - jsou to naprosto rozdilne veci,co maji jen neco spolecneho.

Pravdepodobny smer rozvoje bohuzel bude i ve smeru regulaci, kontrol, smirovani, Velkeho Bratra. Bezdotekove cipy na dokladech ci primo implantovane do tela reknou o cloveku vse-kde se pohybuje, co kupuje, co cte, s kym se bavi, jake ma nazory. Propojeni vsemoznych dat a tim padem i moznost zneuziti. Hackeri budou mnohem nebezpecnejsi, nez dneska. Kdyz se clovek podiva na vyvoj sveta dneska,tak vize elektronicke totality neni vubec nerealna.

0 0
možnosti
PK

kraken

13. 4. 2009 9:27
Re: nejde seriozne predvidat takto dopredu

Zarovej je treba si uvedomit jednu vec - veskere prognozy vychazeji ze soucasneho vedeni. Takze jakakoliv principialni zmena vsechno uplne postavi na hlavu.

Driv byly vozy tazene voli, pak auta rizena lidmi, neni problem predstavit si auta, co se ridi sama, jen zadate cil. Ale porad je to v principu totez, jen stale dokonalejsi. Totez pocitace - rika se, jak se cela oblast vyviji, laice se ohromuji GHz, GB, ale ve skutecnosti se pocitace "jen" zrychluji. Koncept je to stale newmanovsky pocitac, jehoz principy byly tusim popsany uz behem 19.stol - centralni jednotka (CPU), pamet (RAM), sbernice, uloziste dat (pevny disk). Kdyz si vezmete, tak od masoveho rozsireni soucasnych PC (rekneme od 386) se opravdu v principu meni jen rychlost.

Internet byla principialne nova vec, co driv nebyla, ovladl svet... ale ted se bude nejakou dobu rozvijet v zabehlych kolejich, dokud se neobjevi zas nejaky prevratny princip. Takze otazka neni, jak bude vypadat internet,co jestli bude a nebo neco noveho

0 0
možnosti
J

JeanPaulGaultier

13. 4. 2009 9:02
JAY ROCKEFELLER INTERNET SHOULD HAVE NEVER EXISTED

http://www.youtube.com/watch?v=rNX5pwcI5Ng

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

13. 4. 2009 7:44
Nejsem si jist

tenhle nápad je starý snad 20 let - kdejaký SF film tohle řeší, protože virtuální realita je efektní. Ale když si vezmeme, že třeba u počítačových her je možnost virtuální reality více než 10 let, virtuální brýle nejsou už nijak drahé, a přesto většina hráčů raději kupuje velký monitor, řekl bych, že i u internetu to bude jen jedna z možností, méně využívaná, protože klávesnice je klávesnice. ;-)

0 0
možnosti