Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Totalitně laděné ideologie mají mnohem více společných znaků než je na první pohled patrné.

Náckové měli Vysoké školy NSDAP, které produkovaly správně uvědomělé (ale jinak nepoužitelné) kádry pro prosazování politiky nacionálního socialismu

Komunisté měli Vysoká učení marxismu-leninismu, které produkovaly správně uvědomělé (ale jinak nepoužitelné) kádry pro prosazování ideologie komunismu.

Liberální totalitaristé mají genderová studia, která produkují správně uvědomělé (ale jinak nepoužitelné) kádry pro prosazování ideologie liberálního progresivismu.

Podstata se nemění, pouze vnější nátěr a hesla...

30 1
možnosti

Teď by to ještě chtělo dodat, jak by měla vypadat ta správná liberálně-antitotalitární ideologie, která by vlastně žádnou ideologii neprodukovala.

0 1
možnosti

Asi vás překvapím. Ale ony existují dva liberalismy.

Klasický liberalismus - jedná se čistý antitotalitářský směr, charakterizovaný skutečnou svobodou, principem neagrese, odmítáním kolektivismu (coby předstupněm totalitarismu)a etatismu

Moderní liberalismus - směr, který je v protikladu s principy klasického liberalismu (viz. "L. von Mises: Liberalismus, předmluva 1962). Moderní liberalismus charakterizují omezování svobody slova, vysoká úroveň agresivity, kolektivismus, etatismus (viz. A.Heywood,: Politické ideologie).

Bohužel, dnešní svět zcela ovládl totalitně založený moderní liberalismus a spolu s tímto se vynořují všechny znaky totality, které na základě zkušeností s nacismem a komunismem v roce 1944 tak jedinečným a mistrným způsobem popsal F.A.Hayek ve své Cestě do otroctví.

5 0
možnosti

At uz by zvitezil jakykoli liberalismus, stejne by kladl sam sebe jako tu pravou ideologii se "skutecnou" svobodou.

0 3
možnosti

V klasickém liberalismu je významně potlačena role státu. Je nemyslitelná existence naddimenzované armády různých placených, z velké části nepotřebných úředníků a dalších pijavic, kteří považují občany za pouhý zdroj svého pohodlného života. V klasickém liberalismu s minimalizovaným počtem úředníků by v podstatě neměl kdo tuto ideologii prosazovat. Navíc je tu existence faktoru neagrese, která plně respektuje zájmy, názory, vůli druhé strany. Je nemyslitelný diktát druhé straně v zájmu nějaké vyšší předem určené pravdy. Je nemyslitelná agrese, provádění a podpora státních převratů, zotročování plátců daní úřednictvem, atd.

2 0
možnosti

Nesouhlasím s vámi, ale budu se do posledního dechu bít za to, aby jste svůj názor mohl vyslovit. :-)

1 0
možnosti