Volné pátky? Skvělý nápad!

Učitelé na zvěsti o tom, že by mohli měsíčně brát o nějakých 2 400 Kč (hrubého) méně, reagovali sdělením, že tedy budou učit jen čtyři dny v týdnu. Naprosto souhlasím!

Srazit pět dní výuky do čtyř dnů totiž není žádný problém. Ze části všech možných výchov a volitelných předmětů se udělají nepovinné volnočasové (a tudíž zvlášť placené) kroužky, a je to. Kdo nemá pro dítě v onen volný den hlídání, využije zvlášť placenou družinu. Ovšem pozor – to je zařízení jen hlídací a ne vzdělávací. Dítě si píše úkoly a opakuje si látku i nadále doma. 

Kdybych chtěla být zlomyslná, dala bych školám ten volný den na středu  – proč učitelům, kteří i tak mají do roka celkem asi tři měsíce (!) volna, ještě prodlužovat víkendy. Ale to není účelem. Volné pátky můžeme totiž dát nejen školám, ale i všem státním zaměstnancům (a tím ušetřit státní kase nemalou částku) a toto opatření se jistě částečně uchytí i v soukromé sféře. Volné pátky tedy mají cestu volnou.

Utopie? Ale kdepak. Vždyť ještě v šedesátých letech minulého století se chodilo do školy a do práce i v sobotu a zrušení pracovních sobot určitě nikdo nelitoval. Jistě – mzda se ale tehdy nekrátila.

Jenže na druhou stranu – není na čase, abychom si všichni v naší stejně přespříliš materiálně a konzumně orientované společnosti konečně uvědomili, že peníze nejsou všechno? Kolik dáte za volný den navíc, kdy se můžete věnovat tomu, co považujete za skutečně důležité – rodině, přátelům, koníčkům, sportu? Možná pětistovku čistého – když pobíráte průměrný plat. A ten volný den bude k tomu všemu ještě pátek!

Ale chápu, že se to nemusí líbit každému. Takže zatímco čtyřdenní pracovní týden by pro státní instituce byl povinný, ostatním zaměstnavatelům by zákon dával na výběr ještě  další možnosti –  pracovní týden třídenní nebo šestidenní, ba dokonce i sedmidenní (pro workoholiky). Ať si každý vybere, co mu vyhovuje!

Já ovšem učitelům za ten skvělý nápad děkuji a doufám že se jim ho již brzy podaří prosadit. Ale hlavně ať určitě trvají na tom, že volno bude v pátek. Jinak to hodně ztrácí na půvabu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jitka Lenková | středa 23.9.2009 7:50 | karma článku: 33,62 | přečteno: 6648x
  • Další články autora

Jitka Lenková

Folklor atomového věku

22.11.2011 v 18:04 | Karma: 7,17

Jitka Lenková

Pasák Masaryk

9.11.2009 v 8:27 | Karma: 11,32