Tajemné podzemí na jihu Moravy

Právě mně a spoluautorovi Miloši Štraubovi vyšel sedmý díl přehledu mapující podzemní prostory v ČR. Jestli chcete, můžete se tady podívat na anotaci a krátkou ukázku.

Tajemné podzemí – jižní Morava je sedmým dílem populární encyklopedie provádějící čtenáře po historickém podzemí Čech a Moravy. Jih Moravy krásami podzemního bohatství doslova oplývá a snoubí se v něm jak pohádková nádhera krápníků Moravského krasu, tak tajemné podzemní stezky spojující již stovky let templářské komendy, kláštery, hrady a další místa prý dokonce až s Vídní. Pod zemí se právě tady odehrávaly děsivé obětní obřady jako v Býčí skále a vyráběly zbraně pro hitlerovské Německo jako v Tišnově anebo Výpustku. K tomu rovněž v podzemí, ve vinných sklepech Louckého kláštera, Šatova, Čejkovic, Buchlovic a mnoha, mnoha dalších čekají na zvídavého poutníka osvěžující dary štědré a čarokrásné jižní Moravy.

Ukázka 

Rajhrad leží nedaleko jižního okraje Brna. Jde o významný klášter, který na místě velkomoravského blatného hradiště založil r. 1048 kníže Břetislav I. jako proboštství břevnovských benediktinů. Klášter však často býval postihován válkami, takže se nacházel ve zuboženém stavu. Původní klášterní kostel sv. Petra a Pavla byl v letech 1722–1739 přestavěn a stal se tak vrcholnou barokní stavbou. V první pol. 18. stol. a r. 1814 došlo k velkorysému obnovení celého kláštera a k jeho povýšení na samostatné opatství. Původní rozsáhlé a hluboké sklepy, jakož i celé klášterní podzemí nenávratně zmizely různými úpravami a přestavbami. Přesto zde J. Vydra zjistil indicie podzemní chodby spojující původní kostel s komendou a chodby procházející od severu k jihu, tj. od Brna k Židlochovicím se zámkem a kostelem. Tady hlavní tah pokračuje stále na jih k Mikulovu, kde se lomí na východ k Břeclavi a poté k Hodonínu. V Židlochovicích se od hlavního tahu ještě odděluje západní větev směřující na Pohořelice a snad až Znojmo s pokračováním ve směru jižních Čech. V Rajhradu také odbočuje jedna chodba (indicie) na západ do Dolních Kounic se zámkem a zříceninami starého kláštera Rosa Coeli. Odtud údajně pokračovala podzemní chodba při řece Jihlavě na Ivančice, Oslavany a další místa ve směru jižních Čech. 

Vydalo nakladatelsví Regia - http://www.nakladatelstvi-regia.com/

 

Autor: Jitka Lenková | pondělí 30.7.2007 9:00 | karma článku: 11,82 | přečteno: 1251x
  • Další články autora

Jitka Lenková

Folklor atomového věku

22.11.2011 v 18:04 | Karma: 7,17

Jitka Lenková

Pasák Masaryk

9.11.2009 v 8:27 | Karma: 11,32