Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HF

Hana F.

14. 1. 2009 12:22
Skvělej fór

Fascinuje mě, že to někdo může brát vážně :-)

0 0
možnosti
ML

m. l.

13. 1. 2009 9:47
Ale se závěrem článku souhlasím

Jen bych ho trochu přeformuloval: pokud už má stát do něčeho prát peníze, nechť je to zlepšování příležitostí k získání kvalitního vzdělání. To pomůže daleko víc než všemožné sociální dávky.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

12. 1. 2009 23:12
TOTÁLNÍ BLBOST

Chudoba je v EU definována jako 60 % průměrného příjmu jednotlivce.  Tedy sumy všech (čistých) příjmů (vč. důchodů a sociálních dávek a "nepříjmů" /ženy v domác./), dělená počtem osob.  Z toho 60 %.  Což (jak možná pochopíte) je mnohem méně, než hrubá mzda živitele celé rodiny.   Takže to vůbec není autorčiných 13 200 Kč, ale necelá polovina.      Jde tedy o příjem na osobu, ne na zaměstnance.

Pro autorku: přidefinici  měli autoři této definice na vědomí, že existují extrémy v příjmech, proto stanovili oněch 60 % (a nikoliv třeba 50 %).

I tak je ovšem definice zcela debilní:  pokud by se příjmy každého z nás zvedly 10 x (a ceny zůstaly jak jsou), zůstal by podle definice stejný počet chudých (těch s méně než 60 % průměru). Bez ohledu na fakt, že i ti nejchudší berou několikrát víc, než byl původní průměr.

Závěr:  "Hranice chudoby" je údaj statistický a nelze z něj dělat závěry o skutečné chudobě. Stejně, jako je statistickým údajem průměr a nelze z něj dělat závěry o velikosti "nůžek".

0 0
možnosti
ML

m. l.

13. 1. 2009 9:43
Re: TOTÁLNÍ BLBOST

Oponuji: hranice chudoby je údaj politický, daný politickým rozhodnutím o velikosti tří hlavních skupin obyvatel: těch, kteří od státu peníze dostávají, těch, kterých si stát víceméně nevšímá a těch, kteří musí státu peníze odevzdávat.

Všechno ostatní je jen slovní omáčka nutná k tomu, aby se lidé mohli s některým ze zdůvodnění ztotožnit a tolik nenadávat, zejména pokud jsou v té třetí skupině. 

0 0
možnosti
BM

bm64

12. 1. 2009 20:27
Mobilní telefony

Podle telefonních operátorů máme víc mobilních telefonů než obyvatel :-/.

A k té hranici chudoby: Podle jedné reportáže v TV je v Rakousku za chudého považovaný člověk, který má příjem nižží než 700 nebo 900 EUR - nevím už přesně, ale po přepočtu to zhuba odpovídalo našemu průměrnu platu.

A ceny mají v mnoha případech podobné našim. Takže "chudobu" skutečně určuje stát podle svých ekonomických a rozpočtových možností.

0 0
možnosti
B

brooke

12. 1. 2009 18:19
Stanovte jinak definic chudoby

Chudý člověk nemá na mobilní telefon - kolik jich u nás najdete?

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

12. 1. 2009 19:09
Re: Stanovte jinak definic chudoby

Proč by nemohl mít? Telefony od korunky a nikde není psáno, že musí volat. Může hovory přijímat nebo přístroj použít v případě ohrožení života zavoláním na tísňové linky.

0 0
možnosti
ML

m. l.

12. 1. 2009 16:55
Proč by se měly ořezávat?

Proč by se měly nejvyšší příjmy ořezávat? Kdyby totiž dejme tomu byl "průměrný příjem" ze zákona stanoven tak, že se počítá až po škrtnutí 1 % nejvyšších příjmů (já vím, že je to blbost, ale parlament má právo prohlásit blbost za normu tak proč ne), určitě by byla i stanovena jinak hranice chudoby. Tu si totiž nikdo nevycucal z prstu ale napasoval ty procenta z příjmu na zvolený kvantil protože se to pak následně jednoznačněji počítá. Ale na počátku jistě stálo politické rozhodnutí prohlásit  1/10 obyvatel za chudé. Polemizujte tedy spíš s tím, pokud chcete, a ne s metodikou výpočtu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2894x
publicistka

www.zahadno.mysteria.cz

Seznam rubrik