Jaké budou Hraběnky aneb koho kousne Šousták?

Po létě plném repríz se včera na obrazovce ČT 1 objevil první díl nového seriálu nazvaný dvojsmyslně Hraběnky podle svého příjmení Hrabě/Hrabětová.  Zkušení scénáristé si dobře připravili půdu pro zajímavý děj – jak ale přijme jejich dílo divák?

Po roce 1989 jako by se seriály obecně rozpadly na dva druhy. Takové, kde je život jejich hrdinů realistický, usledovatelný a divák ho dokáže po shlédnutí v hrubých rysech odvyprávět, jako např. Nemocnice na kraji města I. a II. , a ty druhé, kde toto již nelze, např. ordinace v Růžové zahradě. Aby se tam pořád něco dělo i v páté řadě, potkávají hlavní postavy peripetie, které prostě v reálu nejsou pravděpodobné.

Manželé Pelantovi se rozhodli jít tou první cestou a vystavět „vesnickou ságu“. Základy mají dobré, manželský pár a jejich čtyři, již dospělé dcery (z toho jedna nevlastní s romským temperamentním genem) + jednu vnučku + asi jednoho zetě. K tomu přidali „tajemného cizince“ toužícího si založit zrovna v této vsi truhlářství (na vesnici je hodně truhláren), pole, které by sedlák Hrabě rád získal po smrti jeho majitele a zároveň svého roky znepřáteleného souseda anebo vesnického křížence  Šoustáka, který krade slepice (běžné jméno i činnost vesnických psů).

Scénáristé si dali za úkol vypodobnit dnešní vesnici, a tak se nevyhnou určitým klišé – musí tam být traktory (zjevně bohatí sedláci Hrabětovi mají dokonce dva), jeden z nich musí při neopatrné jízdě spadnout do rybníka (kdepak je pokuta za znečišťování životního prostředí?), potom se musí traktor opravit svařováním (na vesnici se pořád něco svařuje). Do toho se přihodí dlouhé záběry na „nezkaženou“ přírodu na venkově (každá minuta dobrá) a světla na hlavičky některých hrdinů v některých scénách (když vejde XY, vše jako by se rozzářilo). Ještě by se tam měli objevit myslivci, hasiči, fotbalisté, nějaká kočka a nějaký kůň (toho všeho je také po vesnicích docela dost), ale na to zbývá ještě 16 dílů.

Teď si jen autoři musí počkat, jak tuto vesnickou ságu přijme divák. Nejprve musí poznat postavy a jejich osudy, třeba proč se kdo s kým nemá rád, a naučit se je bezpečně rozlišovat. Potom se musí rozhodnout, zda toto vidění současné vesnice je reálné, anebo ne, a zda ho akceptuje, anebo zda ho spíše naštve. A neotráví ho ve srovnání s jinými seriály zatím poměrně pomalé plynutí děje? A hlavně, bude zvědavý, jak to všechno bude pokračovat?

Osobně tipuji, že sledovanost bude spíše průměrná a že seriál dozraje až při repríze. Stejně jako jiné seriály, při jejichž prvním uvedení před lety člověk řekl nic moc – a teď mu přijdou málem jako klasika.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jitka Lenková | úterý 4.9.2007 7:58 | karma článku: 17,18 | přečteno: 2282x
  • Další články autora

Jitka Lenková

Folklor atomového věku

22.11.2011 v 18:04 | Karma: 7,17

Jitka Lenková

Pasák Masaryk

9.11.2009 v 8:27 | Karma: 11,32