Humbuk s podstrčenými dětmi

Nastávající rodičky mají své strachy – z bolesti, z toho, že se jejich dítě narodí postižené, že porod nepřežije dítě nebo ona sama, případně oba. Bojí se přidušení, klešťových porodů, císařského řezu a budoucích jizev, nástřihu hráze, šití, mají obavy z hrubého a necitlivého personálu a cynických doktorů. A také z toho, že jim v porodnici vymění dítě.

Bojí se, že zatímco budou bezmocně ležet na porodním sále, pro jistotu ještě přivázané kurty k porodnímu stolu, někdo jim odnese pryč jejich dítě a už ho nikdy neuvidí, protože místo něj dostanou jiné. Okolí budoucím maminkám tyto strachy vyvrací. Ano, možná to bude bolet, ale to štěstí potom! Že ti vymění dítě? Jak jsi na takovou blbost, prosím tě, vůbec přišla?

A vidíte – stalo se. Nepomohlo vážení dětí, zklamal otec na sále, který také záměnu nepoznal. A co hůř - zklamaly zřejmě pouze domněle existující mateřské instinkty, že „každá matka si to svoje pozná“.

Houbeles – nepoznala. Za svoje považovala to dítě, které personál jako její označil. Neurčité „blbé strachy“ rodiček rázem nabyly jasných kontur. A noviny mají o čem psát. Jak se na to přišlo, jak to kdo prožíval a prožívá, kdo se zhroutil, kolik má zaplatit porodnice jako odškodnění….Dnes už stovky řádek včetně těchto.

Při vší úctě k utrpení obou rodin, není to přece jen trochu přehnané? Vždyť miliony dětí na celém světě postihl daleko horší osud, než tyto dvě holčičky. Ač vyměněné, netrpí hladem, žízní ani zimou, nezemřou kvůli nedostatku banálního očkování, vychovává je milující pár, narodily se zdravé a s vyhlídkou na docela šťastný život. Na rozdíl od dětí třeba v subsaharské Africe.

Nevěnujeme tomuto případu nakonec neúměrně mnoho pozornosti? A pokud ano, není to nakonec jen důkaz, jak dobrý život vlastně žijeme?

Druhá nejvyšší karma po této:  Mladé, schopné – a nešťastné?

http://lenkova.blog.idnes.cz/c/5174/Mlade-schopne-a-nestastne.html

Druhý nejčtenější článek: Stihne Paroubka vážná choroba?

http://lenkova.blog.idnes.cz/c/6890/Stihne-Paroubka-vazna-choroba.html

Nejméně čtený článek a nejnižší karma:  Divocí a ztracení

http://lenkova.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=5261

Autor: Jitka Lenková | pondělí 8.10.2007 9:42 | karma článku: 42,30 | přečteno: 16737x
  • Další články autora

Jitka Lenková

Folklor atomového věku

22.11.2011 v 18:04 | Karma: 7,17

Jitka Lenková

Pasák Masaryk

9.11.2009 v 8:27 | Karma: 11,32