Chobotnice moje milovaná,

zelenofialová, je mi úplně jedno, jak vypadáš, jestli jako dinosauří lejno, jak Ti také někteří říkají, či zda na sebe vezmeš podobu prachobyčejného paneláku nebo něčeho úplně jiného. Hlavně, abys už byla na světě! A třeba se zrodíš i jako dosud nevídaný hybrid.

Stavbu nové budovy Národní knihovny jsem přivítala s radostí a z celého srdce. Návštěva Klementina je si kulturní zážitek, ale cokoliv si tam vypůjčit představuje poměrně dlouhý proces. V tom nejhorším případě jeden den objednáte a za tři dny knihovna žádané doručí ze skladu v Hostivaři. Máte-li smůlu, doručí něco jiného, než co bylo objednáno, a celý proces se opakuje.

Skutečnost, že bych tuto instituci mohla navštěvovat na místě, které je pro mě stejně časově dostupné jako Klementinum, tj. na Letné, a žádanou tiskovinu bych obdržela do 5 minut, je pro mě podstatnější, než jak bude nová budovy knihovny vypadat. Horší by bylo, kdyby ji přesunuli třeba do Letňan, což pro mě představuje půldenní výlet.

Ale prý budu mít, stejně jako další natěšení čtenáři, smůlu. Onen pozemek, původně určený pro knihovnu, si údajně vyhlédla jistá silná investiční skupina a hodlá tam vystavět hotel. Prý je odtamtud úchvatný výhled na Prahu, tak proč by si ho jako prémii k návštěvě knihovny měli užívat (především) čeští čtenáři, když tak mohou činit zahraniční, přiměřeně bohatí turisté.

Jestlipak už pan Kaplický uvažuje o tom, jak vyměnit regály na knihy za útulné hotelové postýlky a podzemní sklad knih třeba za hotelovou prádelnu? A co takhle hybrid? V podzemí knihovna, nahoře hotel? To by pro Národní knihovnu a náš rozpočet, z něhož je dotována, bylo jistě zajímavé i finančně. Nová doba žádá nová řešení. Jen se jich nebát!

 nejčtenější článek a nejvyšší karma: Humbuk s podstrčenými dětmi http://lenkova.blog.idnes.cz/c/12710/Humbuk-s-podstrcenymi-detmi.html

Autor: Jitka Lenková | pátek 19.10.2007 9:29 | karma článku: 10,14 | přečteno: 1198x
  • Další články autora

Jitka Lenková

Folklor atomového věku

22.11.2011 v 18:04 | Karma: 7,17

Jitka Lenková

Pasák Masaryk

9.11.2009 v 8:27 | Karma: 11,32