Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mateřská v Číně (18. díl) - Pelyňkové bochánky

O tom, jak jsme o Svátku lidových písní připravovaly speciality z autonomní oblasti Guangxi – čtyřbarevnou lepivou rýži a vynikající pelyňkové bochánky.

Třetí den třetího lunárního měsíce se v autonomní oblasti Guangxi (vysl. Kuang-si) slaví svátek Třetího třetí. Letos připadl tento den na osmnáctého dubna gregoriánského kalendáře. Svátek lidových písní, jak se také tomuto svátku říká, je pro lidi z národnostní menšiny Zhuang (vysl. Čuang) jeden z nejdůležitějších svátků z celého roku. Proč právě lidových písní? Protože zpěv je od nepaměti vášní všech Zhuangů. 

Ve středu, tj. 18. dubna, mi zavolala čínská kamarádka, která pochází z výše zmiňované autonomní oblasti, abych přišla k ní domů, že právě připravují nějaké sváteční dobrůtky. Hned jsem souhlasila, protože taková nabídka se jen tak neodmítá. 

Když jsem k ní přišla, sváteční přípravy už byly v plném proudu. Z kuchyně se ozýval sykot Papinova hrnce, v obývacím pokoji ležely na stole dvě veliké mísy s připravenými surovinami. Kamarádka mi vysvětlovala: „V autonomní oblasti Guangxi, odkud pochází celá naše rodina, se dnes slaví Svátek lidových písní, říká se mu též Třetího třetí. V Guangxi se v těchto dnech nepracuje, děti mají prázdniny a všichni oslavují.  Ulice jsou plné lidí, zpívá se a tančí, zkrátka všude je živo a veselo.“ V Kantonu se tento svátek neslaví, kamarádka se tedy alespoň sešla se svojí sestrou, aby ho symbolicky oslavily a (především) aby připravily sváteční speciality – čtyřbarevnou lepivou rýži a pelyňkové bochánky aibaba (vysl. aj-pa-pa).

Pelyňkové bochánky

Čtyřbarevnou lepivou rýži už měly holky hotovou, v papiňáku se právě napařovala poslední porce. Kamarádka mi ukazovala plané rostliny, které použila na obarvení rýže. Některé dodaly rýži fialovou barvu, jiné zase žlutou. Bohužel neznala jejich jména ve standardní čínštině, uměla je pojmenovat pouze v zhuangském dialektu, který (zatím) neovládám. :-)
  
Rýže už byla hotova, pustily jsme se tedy do přípravy těsta na pelyňkové bochánky. Mouka z lepivé rýže, červený třtinový cukr, voda, trocha oleje a v neposlední řada nejdůležitější přísada – uvařené stonky a listy pelyňku (artemisia argyi), který zbarví těsto do sytě zelena a dodá bochánkům specifickou lehce bylinnou chuť. Kamarádka mi dále vysvětlovala: „Pelyněk se v tradiční čínské medicíně používá při léčbě ženských nemocí a také při snižování horkosti v těle, která se může projevit např. zánětem v krku. Takže tyhle bochánky jsou vlastně takovým lékem, zejména pro ženy a dívky.“ Když jsme uhnětly těsto, daly jsme se do plnění. Bochánky se mohou plnit různými surovinami, slanými i sladkými, např. masem, fazolemi, ořechy nebo třeba různými semínky. Holky už měly náplň připravenou, mají rády sladké, a proto zvolily směs rozemletých arašídů, bílého a černého sezamu a červeného třtinového cukru. Navíc přesně takovéto bochánky připravovala jejich maminka, když byly malé.

Plnění bochánků nám šlo krásně od ruky – stačilo utrhnout kus zeleného těsta, vytvarovat na prst silnou placku velikosti dlaně, doprostřed dát lžíci sladké směsi, a to celé pečlivě zabalit. Někdy se tato pochoutka také tvaruje do placiček, které se napařují na bambusových či pomelových listech. Listy jsme však neměly, navíc nám chyběl i velký napařovák, na nějž bychom placičky pěkně jednu vedle druhé vyskládaly. Kamarádka měla doma pouze malý napařováček, s nímž jsme si musely vystačit. Během balení se sestry rozpovídaly o tom, jak slavily tento svátek, když ještě žily v Guangxi. „Zpívaly jsem společně s lidmi venku, v řadě proti sobě stáli kluci a holky. Zpívaly jsme často písně s milostnou tematikou a nezřídka se stávalo, že se během zpívání do sebe nějaká dvojice zahleděla.“ Bohužel jsem při společném balení úplně zapomněla na to, aby mi holky nějakou tu píseň zazpívaly. Ani jsem se nenadála a bylo téměř hotovo. Bochánky jsme ještě daly do igelitových pytlíků, aby se zamezilo vzájemnému slepení při napařování, a přibližně po patnácti minutách se mohly podávat na stůl. Vynikající!

Ještě, že se v Číně často slaví nějaký ten svátek. Zanedlouho tu budou Svátky dračích člunů a to znamená, že se budou připravovat trojhránky z lepivé rýže. Mňam, už se těším! 

Autor: Lenka Vránová | sobota 21.4.2018 6:30 | karma článku: 16,39 | přečteno: 557x
  • Další články autora

Lenka Vránová

Kanton v roušce

Světová zdravotnická organizace vyhlásila ve čtvrtek 30. 1. 2020 kvůli epidemii nového typu koronaviru globální stav zdravotní nouze. Čínské úřady již minulý týden zavedly přísná protiepidemická opatření.

1.2.2020 v 6:00 | Karma: 29,94 | Přečteno: 3278x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Vránová

Mateřská v Číně (22. díl) - Na základní škole v Kantonu

Ahoj, jmenuji se Berta, v Číně mi ale přezdívají Malá Dračice (Xiao Longnü) – tak mi říkají i ve škole, do které jsem nastoupila minulý rok v září.

1.2.2019 v 6:00 | Karma: 24,80 | Přečteno: 952x | Diskuse| Cestování

Lenka Vránová

Mateřská v Číně (21. díl) - Uvítací ceremoniál pro žáky prvního ročníku

První zářijové pondělí se otevřely brány čínských škol a my jsme vedli dcerku do první třídy základní školy, která se nachází v historickém jádru Kantonu (Guangzhou).

7.9.2018 v 6:00 | Karma: 20,93 | Přečteno: 749x | Diskuse| Cestování

Lenka Vránová

Mateřská v Číně (20. díl) - Sbohem, Nebeská radosti!

Každou důležitou etapu v životě je třeba náležitě oslavit, uzavřít jednu kapitolu, aby mohla začít ta další. V mateřské škole Nebeské radosti v Kantonu, kterou Malá dračice navštěvovala, se s dětmi rozloučili opravdu velkolepě.

28.6.2018 v 8:08 | Karma: 19,38 | Přečteno: 713x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Vránová

Mateřská v Číně (19. díl) - Průtrž mračen v Kantonu

Kanton každoročně zažívá deštivá období – jednoho dne začne pršet, a pak s kratšími či delšími přestávkami prší pořád. Když se do toho ještě objeví tajfun, vypadá to, jako když se v bazénu svátečních plavců objeví olympionik.

9.6.2018 v 11:19 | Karma: 17,45 | Přečteno: 726x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1017x
Střípky ze života české rodiny, která se rozhodla prožít kus života v Číně. Více o nás na www.laoma.cz.

Seznam rubrik